Altă manipulare eșuată a PSD Giurgiu – “Când o forțezi, se rupe”, chiar și comparația.

De vreo două zile un proiect al Consiliului Județean ocupă o mică parte a spațiului public ajungând temă de comparație pentru una dintre „părțile beligerante”.

Se compara proiectul demarat în urmă cu trei ani pentru Muzeul Județean „Teohari Antonescu” cu proiectul anunțat acum de Consiliul Județean care vizează Capela și Crucea lui Șerban Cantacuzino, Muzeul din complex și Crucea lui Mihai Viteazul.

Într-o notă de superficialitate des întâlnită în discursurile populiste ale PSD în general, o notă care suspectez că în acest caz este întreținută doar de nevoia PSD Giurgiu de a manipula ochii mai puțin dispuși să analizeze, comparația este făcută, scurt și cel puțin slab argumentat, la modul:”Muzeul Județean are proiect de 1,9 mil euro și este cogeamite clădirea iar prăpădita de cruce are proiect de 1,6 mil euro.”. Voi explica mai jos legătura PSD Giurgiu cu subiectul.

Dar dacă este să comparăm, păi să comparăm, zic.

Proiectul pentru Muzeul Județean Teohari Antonescu” este un proiect cu finanțare din fonduri norvegiene unde CJ Giurgiu are o contribuție de 20%. Proiectul este, însă, inițiat cu 3 (trei) ani în urmă și conform declarațiilor președintelui CJ Giurgiu de la acea vreme, în vara anului 2019 era estimat la o valoare de aproximativ 2 mil euro. Rețineți, în 2019. Suntem în anul 2022 iar azi, proiectul CJ Giurgiu pentru ansamblul de la Călugăreni este estimat la aproximativ 1,6 mil euro.
De ce sunt importanți anii? Este foarte simplu, din 2019 până în 2022 au intervenit schimbări majore în ceea ce privește prețurile materialelor de construcții iar pentru a ne forma o idee asupra impactului ne gândim că doar în 2021, anul trecut, grupe de materiale de construcții au înregistrat scumpiri față de 2020, de exemplu: grupa de metal, fier beton – 60%; grupa de zidărie – 30%; gips carton – 10%; profile metalice – 60%; tablă – 70%; adezivi – 10 – 15%. Față de 2021 anul acesta, până la această dată, prețurile materialelor de construcții au crescut deja în medie cu 15% având o prognoză optimistă de a ajunge la o majorare medie de 20%.
Cu atât este mai relevant acest element cu cât costurile pentru Muzeul Teohari Antonescu nu au ajuns să fie reevaluate și adaptate noilor coeficienți economici rezultați din creșterea costurilor în vreme ce proiectul pentru ansamblul de la Călugăreni are un preț estimat raportat la situația actuală.

Un alt element pe care o comparație care să aibă măcar un minim interes de corectă informare ar trebui să îl includă ar fi acela al amplorii lucrărilor pe care fiecare dintre proiecte le au.
La Muzeul Teohari Antonescu discutăm în mare despre lucrări de punere în siguranță și de revitalizare a fațadei, refacerea spațiilor expoziționale și implementarea unor dotări digitale la care se adaugă și costuri aferente proiectării, studiilor istorice și contractării de specialiști în monumente istorice. La ansamblul de la Călugăreni discutăm despre demolarea construcțiilor anexe (costuri care includ și gestionarea corespunzătoare a deșeurilor rezultate), reconstrucția (de la zero) Muzeului, Consolidarea Capelei Lu Șerban Cantacuzino, restaurarea Crucii lui Șerban Cantacuzino, refacerea ansamblului de promenadă, restaurarea Crucii lui Mihai Viteazul care include refacerea soclului și a platoului de primire la care se adaugă, desigur, și costuri aferente proiectării, studiilor istorice, studiilor de teren, studiilor topografice și contractării de specialiști în monumente istorice.

Acestea fiind spuse, mie mi se pare că apariția acestei comparații este departe e a fi vreo acțiune jurnalistică fiind mult mai aproape de o dispută politică deloc subtil orchestrată de PSD Giurgiu într-o tristă încercare de a politiza o temă pe care, din multe motive, tocmai PSD nu ar trebui să o politizeze unul dintre ele fiind acela că acest domeniu a fost mai mult ignorat de administrația anterioară, mărturie stând chiar nivelul de degradare al obiectivelor din noul proiect al CJ Giurgiu care azi sunt obiectul superficialei comparații, asta în condițiile în care nici proiectul din 2019 nu a prea beneficiat de atenția cuvenită din partea administrației PSD și azi noua administrație făcând eforturi să descâlcească proiectul moștenit și slab manageriat. Dar atunci când forțezi o comparație doar de dragul de a încerca să conving măcar o persoană să-și mormăie ”Scump, doamnă, scump! Dincolo era mai ieftin…” iese un terci slab argumentat care trădează superficialitatea și instinctul de a face politică lozincard-populistă regăsite din plin în sediul PSD Giurgiu.

Altfel, regret că proiectul de la Călugăreni nu a fost prezentat politic de către Partidul Național Liberal cu titlul ”O altă promisiune îndeplinită!”. Nu ar fi fost nimic neadevărat, acest proiect făcând și el parte din programul prezentat de Dumitru Beianu în campania electorală din 2020, la fel cum, de exemplu, extinderea rețelei de distribuiție a gazelor naturale a fost un obiectiv al Partidului Național Liberal, un obiectiv cu a cărui apropiere de realizare încearcă PSD Giurgiu să defileze azi fără a fi avut vreun merit.


Ciprian Danciu
Facebook: Ciprian Danciu

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *