Decizie discutabilă a ministrului Sănătății al PSD, Rafila.

Prin Ordinul de ministru nr.983/01.04.2022 ministru PSD Rafila dispune revocarea din funcție de director executiv al DSP Giurgiu a doctorului Iulian Stoenescu. Din presă înțeleg că succesor îi va fi jurista Magdalena Mărcuț care a mai deținut la Giurgiu această funcție până la . Tocmai ministrul PSD Rafila declara ieri: “Noi ne dorim pentru viitor să găsim o soluție astfel încât să încurajăm remedicalizarea direcțiilor de sănătate publică”.

Având datele de mai sus, discuția este destul de simplă și poate fi rezumată la următoarea afirmație: ”Cu acordul lui Rafila, PSD Giurgiu a schimbat un doctor cu un inginer a șefia DSP Giurgiu.”
O prezentare ușor mai largă ar arăta următoarele. În 2020, la începutul pandemiei, după ce a fost de mai multe ori acuzată că este depășită de funcție și situație, jurista Mărcuț Magdalena a fost destituită, pentru o scurtă perioadă înlocuită de o altă persoană funcția fiind preluată ulterior de doctorul Stoenescu. Doctorul Stoenescu Iulian a condus DSP Giurgiu pe aproape toată perioada de pandemie gestionând din această funcție poate cea mai dificilă perioadă. Ce anume i se poate imputa sau nu pentru felul în care a trecut Giurgiu peste pandemie, nu mă aventurez să spun și nu spun că nu a fost și el criticat, dar menționez că din 13 noiembrie 2020, când a fost numit, a ”atins criteriile de performață” a 5 miniștri ai Sănătății (Tătaru, V.Voiculescu, Cîțu-interimar, Ioana Migăilă, Attila Cseke-interimar).

S-a terminat pandemia, lucrurile s-au liniștit iar Rafila care deține funcția de aproximativ 4 luni și jumătate, constată acum, la două luni de când pandemia nu mai este un pericol, că directorul care a trecut peste pandemie… trebuie înlocuit cu un jurist. Un fel de ”la plăcinte, înainte! La război, înapoi!”.

Nu mă poate convinge cineva că această mutare nu are nicio implicare a PSD Giurgiu iar asta arată poate și viziunea PSD Giurgiu despre zicala ”omul potrivit la locul potrivit”. Mai este de adus în discuție și populismul PSD care nu cu mult timp în urmă se împăuna cu un proiect de lege prin care oamenii care au ”luptat cu pandemia” să poată rămâne pe funcții. Vă amintiți, sunt sigur, cum punctajele de partid pe această temă erau pe buzele liderilor locali ai PSD Giurgiu la fiecare apariție. Unde-i ”remedicalizarea DSP-urilor”? Unde-i ”aprecierea pe care o avem pentru oamenii care au luptat cu pandemia„?
Dar peste asta, după schimbarea prefectului de Giurgiu, mă întreb: ”Unde este și cât de funcțională este colaborarea PNL cu PSD la Giurgiu, în spiritul bunei colaborări dorite, din ce reiese din declarațiile liderilor centrali, la nivel național?”

Ciprian Danciu
Facebook: Ciprian Danciu

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *