DGASPC Giurgiu-Salarii ioc, soluții ”punem lacăt” şi continuitate spre dezastru.

Nu cu multă vreme în urmă vă prezentam abuzurile şi afacerile cel puțin dubioase semnalate de angajații DGASPC Giurgiu. În locul soluționării problemelor deja existente, conducerea DGASPC Giurgiu nu face decât să le înmulțească astăzi cei aproximativ 1000 de angajați ai instituției văzându-se din nou în situația de a nu-şi primi salariile la timp ba chiar fiind, din punctul meu de vedere, oarecumva ironizați.
Salariați ai DGASPC Giurgiu mi-au relatat, sub umbrela anonimatului, faptul că Miercuri, 21 Noiembrie, şefii centrelor din structura DGASPC au fost chemați la o şedință mai mult sau mai puțin formală cu scopul de a se încerca punerea batistei pe țambalul lipsei de bani pentru salarii. De ce consider că salariații sunt parcă luați peste picior? Din surse diferite am aflat faptul că, în loc de soluții, directorul general al instituției, domnul Sima, a încercat să empatizeze cu personalul spunându-le şefilor de centre că şi el se afla la acea dată în situația de a mai avea doar 15 lei în vreme ce din aceleaşi surse am aflat că soluția prezentată de adjunctul domnului Sima, domnul Lupu, a fost, citez sursele mele, ”de la 1 Decembrie punem lacăt pe instituție”. Acelaşi domn Lupu ar fi spus că lipsa banilor pentru salarii se datoreză faptului că s-au mărit salariile asistenților medicali. Practic, dacă sursele pe care le citez au înțeles corect, domnul Lupu spune unor categorii de angajați aflați în subordinea sa că nu-şi primesc salariile din cauza altei categorii de salariați aflați tot în subordinea sa. Bun manager, în aceste condiții, nu am ce spune. Dar partea de-a dreptul revoltătoare este aceea că cei doi domni, Sima şi Lupu, ar fi insistat pe ideea de a li se transmite oamenilor că trebuie să înțeleagă că pur şi simplu… nu sunt bani.
În aceste condiții mă întreb dacă directorul numit în urma unui vot politic, domnul Sima, înțelege şi următorul aspect. Vedeți dumneavoastră, dragi cititori, să presupunem că (ne)salariații DGASPC Giurgiu sunt înțelegători şi îşi spun ”Ce să facem? Pur şi simplu nu sunt bani. Biata conducere! Înțelegem şi nu mai mâncăm noi, nu ne mai hrănim copiii… Şi aşa vine postul Crăciunului.” Dar oare furnizorul de electricitate cu care salariații au contracte acceptă ca variantă de plată expresia ”pur şi simplu nu sunt bani”? Oare firma distribuitoare de gaze şi comercianții de butelii folosiți de salariații DGASPC Giurgiu or fi la fel de înțelegători? Oare când furnizorul de gaze va trimite factura, a cărei neachitare în termen de 15 zile atrage oprirea furnizării, îşi spune la fel de înțelegător ”lasă-l, domnule, este (ne)salariat la DGASPC iar directorii spun că… nu sunt bani”? Asta mi se pare a fi o cruntă modalitate de a-ți bate joc de subordonați. A nu reuşi să identifici soluții şi a spune ”aia este, nu sunt bani, punem lacăt” este o dovadă clară, în opinia mea, de incompetență. Un bun manager ar ”dormi”la uşa CJ Giurgiu pentru a forța CJ Giurgiu să identifice soluții de finanțare a costurilor cu salarizarea. Dar cum ar putea să facă domnul Sima aşa ceva când el este numit în acea funcție prin vot politic în CJ Giurgiu? Domnul Sima nu a trecut de baremul impus pentru un concurs de ocupare a funcției deținute acum, un concurs care să arate că ar avea minime competențe pentru funcția deținută. Mai mult, problemele pe care salariații mi le semnalează denotă chiar un nivel de competență incompatibil cu funcția pe care o deține. Luni la rând salariile nu au fost plătite la timp, obligativități de participare la cursuri plătite de angajați şi amenințări la limita legii, după cum acuză angajații, abordăre cel puțin zeflemitoare a problemei salarizării. Cum ar putea domnul director numit, repet, în baza unui vot politic acordat în CJ, să deranjeze cu probleme minore, absolut neimportante cum ar fi salariile angajaților, pe Excelența Sa Marian Mina? Nu prea ar putea şi, din câte se pare, pentru faptul că aparent nici nu o face este ”recompensat” cu prelungirea interimatului său în fruntea DGASPC, tot prin vot politic în CJ.

Practic, în stilul caracteristic al PSD, nivelul foarte slab de management este recompensat, astfel că pe ordinea de zi a şedinței ordinare a CJ Giurgiu ce va avea loc mâine, 27 Noiembrie, va fi supus votului consilierilor județeni un Proiect de Hotărâre prin care se prelungeşte delegarea temporară către domnul Sima a atribuțiilor de director general al DGASPC.
Culmea este că Marian Mina, preşedinte executiv al PSD Giurgiu, consideră că, de exemplu, neplata salariilor este o dovadă de desfăşurare în bune condiții a activității Direcției. De ce spun asta? În expunerea de motive care-i poartă semnătura se arată următoarele ”pentru asigurarea desfăşurării ÎN CONTINUARE în bune condiții a activității Direcției, propun delegarea atribuțiilor şi competențelor funcției domnului Sima Dan Valentin”. În concluzie, abuzurile şi aparentul faliment al instituției care ar putea rezulta din lipsa capacității de a asigura fondul de salarii sunt considerate de către presedintele executiv al PSD Giurgiu ca fiind desfăsurare în bune condiții a activitătii DGASPC Giurgiu. Vă uimeşte asta? Pe mine nu deoarece PSD a arătat constant din 2016 până azi că incompetența este ridicată la rang de necesitate or nu văd ca PSD Giurgiu să se fi dezis de ceea ce pare a fi politică de partid la nivel național.

Ciprian Danciu.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *