Europarlamentarul Sorin Moisă confirmă – PSD spre latrina istoriei politicii

Sorin Moisa, europarlamentar PSD, anuntand ca nu intentioneaza a se alatura unei alte formatiuni politice, demisioneaza din PSD. O justificare lunga, pe alocuri cu regrete vis a vis de ceea ce el a sperat ca PSD sa fie, in alte parti cu oarece subiectivitate(deloc condamnabila, dat fiind faptul ca el a crezut in PSD) vis a vis de ceea ce el a vazut in PSD, ne arata cum este vazuta actuala mizerie din partidul unic. Nu am nicio indoiala ca PSD are oameni capabili, onesti, care vad in PSD o alternativa de stanga. Nu am dat inapoi vreodata de la a o aprecia, de exemplu, pe Gabriela Cretu, chiar daca s-a intamplat sa aiba pozitii ”prea in linia partidului”, asa cum partidul este de vreme lunga. Sorin Moisa arata, alaturi de oameni precum Mihai Chirica, un alt exemplu, cum decenta si convingerile sunt inabusite de grobianismul conducatorilor. Si cine l-ar putea condamna? Ce om normal, corect, bine intentionat ar putea suporta sa fie condus din fruntea partidului de Badalau sau Dragnea? Cat de mult sa vrei sa te compromiti, cat de tolerant sa fii astfel incat sa permiti la nesfarsit sa fii asociat cu Serban Nicolae, Nicolicea, Codrin Stefanescu, Catalin Radulescu sau Plesoianu? Cat de mult sa-ti permiti sa cazi in ridicol achiesand ideii de ”stat paralel” sau cum sa ridici capul in Parlamentul European cand seful suprem al partidului din care faci parte este acuzat de OLAF ca a furat 21 milioane euro din banii europeni?
Spicuind din lunga „scrisoare de adio”pe care Moisa a lasat-o pe masa murdara din bucataria PSD nu ai cum sa nu constati ca majoritatea acuzatiilor ce i se aduc PSD sunt confirmate.

„Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a dezgropat, reactivat si adaptat la contextul actual al Romaniei o parte dintre reflexele indelung cultivate in anii national-comunismului pe care le speram definitiv depasite.[…] Acum suntem din nou in situatia in care strainul rau conspira impotriva Romaniei, in care Bruxelles-ul este ostil si inamic romanilor, multinationalele ii exploateaza pe romani, George Soros este aliat cu diverse cancelarii occidentale pentru a scoate lumea in strada si se ocupa personal sa comita diverse nedreptati impotriva domnului Dragnea. […] Inadecvarea, incompetenta, stangacia, complexele, lipsa aderentei spontane la elita europeana si occicentala a gruparii Dragnea – fara a proclama echipele dinainte sau pe cele din opozitie ca fiind perfecte, departe de asta – sunt transformate in pretext de falsa mandrie nationala. […]Fenomenul este mai general: lipsindu-i anvergura si sofisticarea pentru a transforma Romania intr-o tara care sa performeze, sa prospere si in care propriii cetateni sa se simta bine, o parte din elita politica romaneasca a transferat pe nesimtite responsabilitatea esecului in afara. Suntem liberi sa ne dezvoltam, dar pentru ca nu suntem in stare, dam vina pe altii, ii acuzam ca ne-au luat libertatea cu care nu stim ce sa facem. Ce ofera PSD acum nu este patriotism, ci nationalism de tip polonez sau maghiar, frustrat, in mod steril opus Bruxelles-ului, conservator social. O forma de discurs si practica politica ce apropie tara nu doar de grupul iliberal al tarilor de la Visegrad, ci si de Rusia lui Putin. […] descrierea conflictului ca fiind unul pur romanesc, intre multinationalele rele si cei „20 de milioane de romani” este gresita, creind impresia ca multinationalele, ca expresie a strainului rau, au ales Romania ca victima predilecta. […] Lipsa halucinanta de empatie, individuala sau de grup, aratata cu prilejul aniversarii lui Liviu Dragnea in ziua comemorarii celor doi ani de la Colectiv m-a zguduit profund. Indiferent daca a fost sau nu initiativa domniei sale – de fapt imi pare si mai grav daca a fost o neinspirație spontana de grup, decat una personala. […]De ce credeti ca nu se construiesc autostrazi, ca niciodata termenele nu se indeplinesc, ca licitatiile se contesta si procedurile se suspenda exasperant? Logica politica a stapanirii administratiei prin loialitati personale si de clan, vizand accesul la resursele bugetului, este total opusa logicii performantei prin profesionalism. De unde cazna permanenta, infernala, de a construi obiective de anvergura in Romania, pentru ca predomina amatorismul, superficialitatea si logica interesului pe termen foarte scurt din jungla politica. „Marile proiecte” raman, din pacate, pe hartie. „. Aceasta este doar o mica parte din „scrisoarea de adio” semnata de Sorin Moisa.

Ciprian Danciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *