Incapabil să fie el performant, Marian Mina pedepsește un primar liberal performant.

În ciuda tuturor așteptărilor, în ședința Consiliului Județean Giurgiu de ieri, 23 aprilie, au fost repartizate către primării sumele corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit.

Multe au fost discuțiile pe tema sumei ce tocmai a fost repartizată și am convingerea că dacă nu ar fi existat presiunile exercitate de consilierii județeni ai PNL, presiuni care au dus și la o presiune mediatică, sumele aveau să fie folosite de liderii PSD Giurgiu ca monedă de schimb pentru voturi, așa cum nu puțini oameni au acuzat, aici incluzându-l chiar pe primarul municipiului Giurgiu.

Președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, a comentat acest succes al liberalilor: „Mă bucură faptul că s-au repartizat sumele către localități. Domnul Mina a arătat că poate fi un democrat, a demonstrat că a înțeles ce înseamnă democrația și a renunțat să se comporte ca un baron pesedist conducând Consiliul Județean cu ”pentru că nu vreau” sau ”când vreau eu”. Deși a înțeles destul de târziu și nu integral, având în vedere atitudinea sa față de locuitorii comunei Bolintin Deal pe care-i pedepsește alocând acelei comune o sumă derizorie raportat la sumele alocate celorlalte comune, domnul Mina face încet pași către a arăta că poate și altfel decât ca un baron local. Sper să nu fie doar o abordare democratică de moment și să nu uite că mai presus de interesele noastre, ale politicienilor sau ale partidelor, este întotdeauna interesul cetățeanului și al comunităților. Amânarea repartizării acestor bani ar fi adus la întârzieri mari în dezvoltarea și funcționarea comunităților locale din Giurgiu.”

Comuna Bolintin Deal este una dintre puținele comune giurgiuvene care arată a fi o comună a unei țări europene civilizate și asta doar mulțumită eforturilor depuse de, evident, administrația liberală a comunei prin primarul Emilian Bănică. În distribuirea fondurilor, CJ Giurgiu a ținut, în mod evident, cont de acest fapt doar că nu așa cum ar fi fost normal. În vreme ce o comună cu un primar performant, din păcate pentru PSD, un primar PNL, cu peste 5000 de locuitori a primit 160 mii lei, comune cu 2000 de locuitori au primit 350 sau 400 mii de lei. Desigur, în ochii președintelui executiv al PSD Giurgiu poate că primarul Bănică se face vinovat de a fi liberal, poate că este chiar un adevărat pericol prin performanța sa dar, cum foarte bine a punctat consilierul județean liberal Georgeta Mihuț, locuitorii comunei sunt pedepsiți şi ei de PSD Giurgiu. ”Să-mi fie cu iertare, de multe ori spun orașul Bolintin Deal și comuna Bolintin Vale. De ce trebuie să pedepsim locuitorii acelei comune ca să pedepsim primarii? Din punctul meu de vedere, cu această sumă sunt pedepsiți locuitorii!” a spus consilierul județean PNL, Georgeta Mihuț care i-a atras atenția președintelui CJ Marian Mina asupra faptului că grupul PNL dorește o distribuire echitabilă a sumelor. ”Este anormal să pedepsim (n.a.- primarul PNL Emilian Bănică)! Şi nu primarul va fi pedepsit ci locuitorii comunei sunt pedepsiți. Una peste alta nu încurajați faptul că unii s-au descurcat mai… greșit în administrație iar pe un om care s-a descurcat în administrație trebuie să-l pedepsim”, a mai adăugat Georgeta Mihuț.

Cea mai mică sumă alocată unei comue giurgiuvene, în afară de Bolintin Deal, a fost de 300 mii lei, aproape dublu față de suma acordată comunei administrate de liberalul Emilian Bănică, iar cele mai mari sume au fost de 850 mii lei(două comune, evident, cu primari PSD), locuitorii comunei Bolintin Deal au fost ”miluiți” cu suma de 160mii lei pentru că au primar liberal bun administrator asta în vreme ce Bolintin Vale, deşi nu arată nici măcar a comună civilizată dar are statut de oraş, a primit 1300mii lei. În aceste condiții, consilierul județean PNL Dumitru Gavrilă a propus un amendament de suplimentare a sumei acordate comunei Bolintin Deal de la 160mii lei la 400 mii lei, cât au primit majoritatea comunelor giurgiuvene, până la urmă primarul Bănică a arătat că știe ce să facă cu banii în interesul comunității, nu-i risipește. Amendamentul, așa cum era de așteptat, a fost respins de PSD Giurgiu pentru că doar nu erau să-i dea bani unui primar PNL performant.

Astfel că, așa cum spuneam în titlu, fiind incapabil să arate el performanță în administrație, Marian Mina pedepsește poate cel mai performant primar din județul Giurgiu, primarul PNL al comunei Bolintin Deal, Emilian Bănică. Și pentru a vă arăta doar o mică dovadă a incapacității lui Marian Mina să fie performant, vă dau exemplul sumelor cu care el se laudă ca fiind atrase în Județul Giurgiu. 860 milioane de lei din bugetul de stat este ”fabuloasa” sumă pe care președintele CJ Giurgiu, Marian Mina, o flutură glorios. Asta înseamnă echivalentul a aproximativ 180 milioane de euro bani care nu au intrat toți încă în județ. Desigur, atunci când te sperie gândul că un kg de cartofi a ajuns să coste 4 lei iar carnea de pasăre și de porc s-a scumpit cu 20% și urmează să se scumpească cu încă 40%, suma de 180 milioane euro sună a fi cu mult mai mare decât ar suna în alte condiții însă, trebuie să rețineți că aceștia sunt bani de la buget, adică tot banii voștri. Ca să aveți un termen de comparație, să înțelegeți ce înseamnă cu adevărat competență, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a atras doar din fonduri europene şi doar anul trecut suma de 280 milioane de euro, repet, bani europeni, nu de la bugetul de stat. Practic, aceste sume nu fac decât să arate un președinte CJ Giurgiu incapabil dar lăudăros care nu este în stare să administreze județul dar îi pedepsește pe alții pentru că sunt buni administratori.

Ciprian Danciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *