Județul Giurgiu pe harta evenimentelor importante legate de învățământ

Unul dintre proiectele majore ale Consiliului Județean Giurgiu pe linie de educație a fost acela al revitalizării învățământului profesional dual în județul Giurgiu. Eforturile și acțiunile CJ Giurgiu și ale vicepreședintelui, Elisabeta Mihalcea în această acțiune sunt deja bine cunoscute și încep să dea roade în sensul în care Giurgiu pare să aibă șanse să devină un important ”centru de comandă” al bătăliei pentru revitalizarea acestei forme de învățământ la nivel național.

Săptămâna aceasta a avut loc la Giurgiu o întâlnire de lucru cu tema „Învățământul profesional dual – cadru legislativ” la care au participat secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion, reprezentanți ai mediului de afaceri, numeroși parlamentari, președintele și vicepreședintele CJ Giurgiu, primarul municipiului Giurgiu, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale de profil, reprezentanți ai ISJ Giurgiu dar și ai asociațiilor cadrelor didactice.

Departe de discuțiile de ordin tehnic privind soluțiile legislative care ar putea fi adoptate, am remarcat câteva intervenții. Prima a fost aceea a deputatului liberal Alexandru Andrei care a profitat de prezența secretarului de stat Sorin Ioan și a celorlalți parlamentari pentru a le solicita public sprijinul în obținerea finanțării necesare dezvoltării la Giurgiu a Campusului școlar profesional și tehnic/dual. Vicepreședintele CJ Giurgiu, Elisabeta Mihalcea a punctat și ea asupra importanței și oportunității pe care învățământul profesional dual o poate avea pentru județele slab dezvoltate.

Transformându-ne într-o societate ai cărei tineri sunt mai mult atrași de ideea de a ”face bani din TikTok”, de exemplu, decât de cea de a-și construi o carieră profesională, una dintre intervențiile care ar trebui să ne dea mult de gândit a fost aceea a lui Ciprian Lepădatu, președinte al Asociației Firmelor Constănțene:”Ar trebui să facem și o campanie despre plăcere, plăcerea de a munci. Noi trebuie să îi învățăm (n.a. pe elevi) ce înseamnă munca.”

Deși nu cred că mai este nevoie reamintesc, totuși, faptul că în cadrul învățământului profesional dual, elevii fac 3 ani pregătire teoretică la școală și pregătire practică în companii private, unde la finalizarea studiilor au întâietate la angajare.

Ciprian Danciu
Facebook: Ciprian Danciu

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *