”Oameni noi în politică”? Da, la PNL! – Azi despre Cristian Băcanu

Cristian Băcanu este originar din Iași, un tip energic, calculat și echilibrat. Avocat de profesie, Cristian a urmărit tot timpul politica mioritică fără să fi fost implicat politic, asta până în momentul ”O.G. 13” care l-a determinat să intre în politică, moment care i-a arătat România nu mai are timp să aştepte ca lucrurile să se întâmple, că situația se agravează atât de repede încât fără implicare nu vom mai putea salva nimic. A ales Partidul Național Liberal pentru că este liberal în gândire şi a crezut întotdeauna în idei precum eficiența statului minimalist, necesitatea protejării drepturilor şi libertăților cetățeneşti sau libertatea de circulație a persoanelor, bunurilor şi serviciilor. A făcut pasul cu hotărâre, totală implicare și profesionalism devenind în timp scurt președinte al comisiei juridice PNL București și membru al comisiei juridice a Partidului Național Liberal. Cristian Băcanu a fost prima persoană care a oferit asistență juridică gratuită protestatarilor victime ale agresiunilor Jandarmeriei Române în 10 August, o asistență juridică de calitate având în vedere faptul că a absolvit Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu nota 10 la licența, s-a format în cadrul unor mari case de avocatură iar de câțiva ani este asociat al cabinetului de avocatură MDM Legal. În același timp, Cristian Băcanu coordonează la București o echipă puternică de avocați și juriști care monitorizează atent activitatea PSD propunând soluții legale de contracarare a mojiciilor PSDragnea.
Fiind nu doar un tânăr ambițios dar și un om cu viziuni de dreapta și orientare clară pro-europeană, Cristian-Tudor Băcanu a decis să-și depună candidatura pentru a ocupa un loc pe listele cu care Partidul Național Liberal se va prezenta în fața electoratului la alegerile Europarlamentare ce urmează. Pe scurt, Cristian a făcut acest pas având mai multe motive printre care se numără faptul că și-a conturat deja un plan de acțiuni, măsuri și propuneri pe care dorește să le ducă în Parlamentul European şi faptul că a  realizat că România are nevoie de PNL și are nevoie să fie reprezentată în Europa de cât mai mulți europarlamentari liberali pe fondul amplificării unui discurs populist și eurosceptic.
Dacă ar avea ocazia de a reprezenta România din partea Partidului Național Liberal, Cristian Băcanu și-a propus să urmărească în permanență îndeplinirea a trei mari misiuni ce pot fi general definite prin 
satisfacerea intereselor generale ale cetățenilor români; promovarea valorilor europene și a construcției europene; promovarea unei mai mari integrări a statelor membre în cadrul Uniunii Europene apreciind, în același timp, că prin activitatea desfășurată în cadrul Parlamentului European, eurodeputatul român va trebui să depășească bariere nescrise cum ar fi proveniența din Europa de est, aderarea relativ recentă la Uniunea Europeană sau existența unui anumit decalaj în comparație cu statele care au fondat Uniunea Europeană.
Citindu-i programul, am decis că este în interesul dumneavoastră să extrag o foarte mică parte din ideile de bază pe care Cristian și le-a trasat, de exemplu, pentru combaterea șomajului, problema migrației și pe linie de protecție socială
Combaterea șomajului, problema migrației și protecția socială
i. Educația minim garantată

Susțin lansarea unei dezbateri privind necesitatea asigurării unui standard minim de educație la nivelul Uniunii Europene, inclusiv prin predarea unor noțiuni de bază despre Uniune.
ii. Educatia valorilor europene

A. Introducerea unor cursuri de valori europene Apreciez că este necesară discutarea oportunității introducerii în clasele primare a unui curs simplificat despre istoria UE.
B. Programul „o carte UE pentru toți copiii de liceu” Susțin inițierea unei dezbateri privind necesitatea unui program prin intermediul căruia fiecare copil de liceu din Uniunea Europeană să primească gratuit o carte despre importanța Uniunii Europene, a instituțiilor sale precum și a valorilor pe care aceasta se bazează.

iii. Programul de formare profesională „Mobilitatea cetățeanului european” Lansarea unor discuții privind implementarea unui program de recalificare profesională gratuită și de învățare a unor limbi ale altor state membre în vederea lărgirii sferei libertății de mișcare a cetățenilor europeni și în vederea eliminării barierelor existente în piața muncii din Uniune (inclusiv a barierelor lingvistice).

iv. Integrarea migranților – Lansarea unor dezbateri privind necesitatea identificării unor soluții pentru o mai bună integrare a migranților în rândul societății prin intermediul educației și integrării în piața muncii. – Susținerea unor modele în legatură cu migrația, inspirate din practicile altor tari (i.e. Australia – la intrarea in Australia migrantului îi este prezentat spectrul locurilor de muncă pentru care se poate califica; îi este alocat un tutore cu care se întâlnește regulat – i.e. 6 luni, pentru a vedea cum s-a integrat persoana respectivă în contextul local, un eventual eșec putând atrage expulzarea). – Susținerea creării unei baze de date europene cu locuri de muncă disponibile pentru migranți: un migrant șomer, „alocat” Romaniei își poate găsi împlinirea, în funcție de calificare în altă țară în care pregătirea lui este căutată.

v. Piața bancară unică la nivelul UE Lansarea unor dezbateri privind oportunitatea creării unei piețe bancare unice, privind impedimentele existente (cum ar fi dificultatea punerii în executare a unor titluri executorii, inexistența unor proceduri de recunoaștere a cecurilor, cambiilor și biletelor la ordin, imposibilitatea identificării veniturilor, etc).

Iată încă unul dintre multele exemple de ”oameni noi în politică”, oameni care au ales PNL şi oameni a căror evoluție în cadrul Partidului Național Liberal vine să demonteze mitul ”dinozaurilor care se hrănesc cu tinere speranțe pentru a nu le promova”, oameni care arată clar că reformarea PNL este reală, tangibilă şi absolut înspăimăntătoare nu doar pentru PSD ci şi pentru pentru formațiunile de carton nou nouț reciclat a treia oară… de prin 2005.

Ciprian Danciu

Cristian-Tudor Băcanu, PNL

Cristian-Tudor Băcanu, preşedinte Comisie Juridică PNL Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *