Nu de puține ori în ultimele zile am observat o avalanșă de atacuri la adresa PNL, atacuri care vin cu precădere din zona USR-Plus.
Nu aș fi scris aceste rânduri dacă atacurile nu ar fi absolut nefondate și dacă parte din ele nu ar fi avut ca laitmotiv vezi Doamne ce ”tare-i USR”, cât de tare se bate USR cu PSD. Așa că haideți să vedem împreună, pe scurt, în câteva cifre cam care-i activitatea unora și a altora, care-i lupta unora și care-i lupta altora în Parlamentul României.
PNL a avut în 2017 93 de inițiative legislative din care 18 au devenit legi în vreme ce USR a avut 34 de inițiative legislative din care 9 au devenit legi. Anul 2018 a fost unul mai activ pentru USR aducând 125 de inițiative legislative din care 12 au devenit legi PNL având 162 de inițiative legislative 21 dintre acestea devenind legi iar de la începutul lui 2019 PNL are 30 de inițiative legislative iar USR 20.
Nici în a chema la raport membrii Guvernului USR nu s-a dovedit a fi prea interesat chiar dacă motive au fost suficiente. La Ora Guvernului / Ora Primului-ministru în Camera deputaților USR a convocat 3 membri ai Guvernului în vreme ce PNL a convocat 10 membri ai Guvernului. Curiozitatea USR în ceea ce a privit activitatea Executivului a fost și ea limitată, comparativ cu PNL, USR adresând Executivului un număr de 739 de întrebări și 633 de interpelări. PNL a adresat un număr de 3421 de întrebări și 734 de interpelări.
Lupta cu Guvernul PSD-ALDE a fost una pe care PNL a purtat-o și pe care PNL și-a asumat-o în mod clar. 25 de moțiuni simple au fost inițiate și depuse de PNL. Dintre acestea, 10 moțiuni simple au fost depuse exclusiv de PNL, 14 în colaborare cu USR (unde ”colaborare” este o formă delicată de a spune că s-au aciuat pe lângă PNL din oportunism) și alte grupuri iar una a fost depusa de PNL cu PMP în vreme ce USR se poate ”lăuda” doar cu cele 14 moțiuni inițiate de PNL, unde ”s-au lipit” şi ei, având și una depusă de ei în colaborare cu PMP.
La capitolul moțiuni de cenzură, Partidul Național Liberal a inițiat și depus un număr de 4 moțiuni de cenzură în vreme ce USR nu se poate lăuda cu inițierea unei astfel de moțiuni. Desigur, după ce aceste moțiuni de cenzură au fost respinse, PNL a fost partidul care a decontat eșecul pentru că PNL a avut tăria de a-și asuma aceste moțiuni dar și de a purta negocieri cu alte grupuri pentru susținere în vreme ce USR nici măcar astfel de negocieri nu a considerat necesar a purta. De ce ai iniția o moțiune de cenzură când… faci opoziție cu tricouri? Logic, nu? De ce să-și asume USR riscul de a deconta politic eșecul unei moțiuni de cenzură când USR poate sta frumos în spate urlând isteric la PNL?
În materie de sesizări la CCR, PNL iar conduce detașat. 68 de sesizări la CCR au fost depuse de PNL și 4 de USR. De ce spun că PNL conduce detașat? Pentru că 29 dintre cele 68 de sesizări au fost depuse DOAR de PNL toate fiind inițiate de PNL în vreme ce USR a depus ca INIȚIATOR numai 4 sesizări pe care oricum nu le-ar fi putut depune fără semnături de la PNL. Trebuie reținut faptul că sesizările inițiate de PNL PUTEAU fi depuse fără USR. 34 dintre sesizările PNL au fost admise. Iar la aceste cifre adaug și faptul că PNL a reușit sesizarea Comisiei de la Veneția pe legile Justiției și PNL a obținut în Parlamentul European susținerea efectivă a Laurei Codruța Kovesi.
Deci, vă rog, nu vreți să învățați PNL în continuare să facă… opoziție? Nu, PNL nu poartă tricouri în Parlament, nu, deputații și senatorii PNL nu adresează gesturi obscene PSD, nu, PNL nu urlă toată ziua bună ziua pe holurile Parlamentului. PNL face, însă, OPOZIȚIE și cifrele arată că o face eficient, inteligent, clar asumat și da, mai bine decât USR. Acum poate lăsați smiorcăiala și vă vedeți de listele voastre, de opoziția pe care voi o faceți, de programul vostru (mai ales cel pe educație unde ați făcut un pilaf sârbesc numai că fără orez).
Era să uit! Vă rog frumos să nu mă spuneți lui Caramitru că așa ce a băgat frica-n mine de-l visez noaptea!
Ciprian Danciu