Programul de guvernare al PSD, de la inorog luminos la măgar răpănos

Cam să fi tot fost prin luna Decembrie a anului 2016 când, ascultându-l pe Dragnea, începusem să am dubii în privința alegerii mele de a deveni liberal. Apăruse acest erou al românilor amărâți care-mi dădea peste cap toate socotelile cu programul lui de guvernare, ăla doar de el știut „din scoarță în scoarță„. Ba chiar mă și imaginam peste 100 de ani apărând în manualele de istorie ca fiind unul dintre cei mulți care au relatat o incredibilă întâmplare. Începusem să-mi frec mâinile a bucurie şi să-mi curăț bine lentilele aparatului foto pentru a fotografia primul inorog din politica mioritică. Mă şi gândeam că ar fi timpul să înlocuiesc camera Smena (Смена) cu ceva mai occidental şi modern. Făceau ei, sovieticii, lucruri trainice dar un inorog merită o cameră performantă. Mă chinuiau tot felul gânduri, tot felul de iluzii şi speranțe, tot felul de întrebări ”Oare o avea cornul mare? Oare o fi roz-drăguț sau alb-semeț?”. La un moment dat, chiar am fost tentat să cred că PSD nu numai că ne dă un Inorog ci ne dă un Inorog încrucișat cu Pegas de-mi zisei ”Uite mă! Perseu nici nu gândea, prăpăditu’, că ajunge PSD să-l ducă pe Pegas la montă să iasă un Inoro-Pegas! Să-i pună corn făpturii zămislite cu sângele Medusei, de nici mitologia greacă n-a pomenit, şi să-l dea poporului drag şi iubit”. Făceam tot felul de scenarii, care mai de care mai SF. Ba că renunță PSD la a promova incompetenți, ba că renunță la a promova penali şi condamnați. Bine că nu m-a lăsat soţia să fac credit pentru a achiziționa o cameră foto profi!
Iată că, după o moțiune de cenzură a PSD împotriva guvernului PSD, un gest care nu are precedent în Europa, programul de guvernare al PSD s-a transformat, dintr-un inorog luminos, într-un măgar răpănos cu o ventuză de desfundat chiuvete pusă-n frunte. Nici nu s-au obosit să-l țesale. Cum l-au scos din grajd, hap, cu ventuza-ntre ochi şi repede cu el la „românii care au votat un (ALT) program de guvernare”.

Numai ce a fost promulgată de președinte legea salarizării și PSD ia înapoi cu trei mâini ceea ce, din greșeală, vă asigur, a dat. Ce promisiuni? Ce inorog? Iată că primiți ciuciu reducerea TVA la 18% care era programată în 2018. Acum ei spun că va fi în 2019, eu vă garantez că va fi la ”Sfântul Așteaptă”. Bine… reducerea TVA a fost, chipurile, doar amânată însă promisiuni precum programul ”Primul Salariu”, stimulentele pentru tinerii care își finalizează studiile, stimulentele pentru angajatorii care organizează stagii de practică sau neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei și impozitarea cu 10% pentru cele mai mari de 2.000 au dispărut complet din noul program de guvernare. Cum? Ce spuneți? Că ați luat țeapă? Păi… doar ați votat PSD, la ce vă așteptați?
Nu numai că nu ne dau… vor să ne ia mai mult. De exemplu, alte noutăți sunt taxa de solidaritate şi taxa pe produsele care au un impact negativ asupra populației, taxe care vor fi introduse din Ianuarie 2018. Despre ce înseamnă impozitarea cifrei de afaceri nu mai spun decât că va duce, practic, la fuga investitorilor = ȘOMAJ (și multe alte nenorociri, dar…asta te interesează ca o consecință imediată, șomajul). Ei, așa da! Dumnu’ hamster al lui Dragnea ne poartă pe culmile cele mai înalte ale progresului.

Despre ”noua” echipă guvernamentală ce să mai zic?

Avem ”prospături” precum Romașcanu, de a cărui numire la… cultură sunt mai bucuroase Daniela Crudu și Simona Senzual decât se miră elitele României, că de bucurat nu au cum să se bucure. La educație îl avem pe Liviu Pop, ăla care-și frânse ”genunchele”, după cum el scria, și care fost numit în calitatea sa de mare apărător al plagiatorilor. Sau poate vă încântă ăla de la finanțe, Mișa, care a reușit să prăbușească bursa și moneda națională până să depună jurământul, în nici trei ore. Are potențial omul. Dar ce spuneți de gigolo ăla de-i… Secretar de Stat? Veți spune că-s invidios dar… nu este un caz similar situația Baciu, cât pe ce să fie numit la sănătate de Cioloș? Poate nu-i fix același lucru dar… tot pe acolo este.

Cel mai mult, însă, îmi plac ăia care, după ce au fost făcuți de ocară de Dragnea, Vâlcov și Bădălău că nu au fost buni de nimic, și-au dat demisia, s-au dus să voteze ca să fie demiși, și-au retras demisia și acum sunt numiți iar pentru meritul de a fi incompetenți, merit recunoscut de PSD în scris, adică… au un raport în care PSD spune că nu sunt buni de nimic.
Răzvan Cuc al cărui singur merit ca ministru în guvernul Grindeanu a fost acela de a reuși să ducă Tarom în moara intereselor de partid. Deși un produs stricat și sec, măcinat în moara aia, produce ceva ”făină de Tarom”, suficientă cât să tragă pe nas ”vampirii lui Bădălău”, dacă de supt nu au ce. Uns director la Zona Liberă Giurgiu, desigur, numit politic și asta s-a vede din colapsul zonei după ce a fost administrată de el, Cuc a fost numit de Ponta secretar de stat la transporturi unde a stat… 6 luni. Bine că ne promite că se va muta pe șantier. Nu cumva să-i urmeze tot traseul lui Șova, că și ăla promitea la fel și bine nu a ajuns. O valoare incontestabilă cu o experiență deosebită în domeniul transporturilor, nu-i așa?
Toma Petcu, vicepreședinte ALDE. O somitate în domeniul energetic, lucru dovedit de poziția sa de Președinte Agenția Națională pentru Protecția Mediului, poziție ocupată pentru lunga perioadă de… 5 luni. În rest… omul are mari realizări fiind 8 luni subprefect (măcar a apucat să știe exact unde-s toaletele instituției), și alte 4 luni director al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. Și el are realizări notabile ca ministru în guvernul Grindeanu. A reușit să aducă mai toți inapții în fruntea domeniului strategic al energiei demonstrând că Giurgiu este o resursă bogată în nulități înregistrate la ALDE. Dar asta ar fi mizilic pe lângă scumpirile la energie și gaze sau criza declanșată prin declarațiile lui, dacă vă amintiți, cum că rămânem fără cărbune. Somitate, zic!
Carmen Dan s-a remarcat în guvernul Grindeanu prin ”intervalul oral” și operațiunea ministerială ”Gândacul din secție”, cam atât. Cu o experiență de 7 luni ca prefect de Teleorman și câteva luni ca subprefect se califică, fără doar și poate, ca Ministru al Internelor. Desigur, experiența sa de secretară pe la sucursale de bănci și la o școală generală tocmai din Videle nu este deloc de neglijat pentru domeniul pe care îl coordonează iar funcția de consilier juridic la CJ Teleorman (știți voi… sinecurile de TR) este absolut necesară unui Ministru al Internelor.

În locul lui Cuc mergea și un șef de district de drumuri, ba chiar ar fi fost cu mult mai „pe meserie” iar în locul lui Petcu funcția poate fi ocupată de un agent de vânzări de panouri fotovoltaice, ar fi mai calificat în domeniu. Despre duduia Dan… ce să mai vorbim? Nu un agent de paza cu studii medii, poate exagerez, însă un agent principal de poliție ieșit la pensie ar fi fost mai indicat.

Ați luat țeapă, știu. Vă doare, știu și asta. Eu, însă, ce vină am?

Ciprian Danciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *