PSD – imperiul din Giurgiu ( II )

În prima parte vă prezentam o ”fotografie în cifre” a județului Giurgiu. O fotografie deloc frumoasă, care pare a avea chiar elemente de pornografie economico-socială. De asemenea, în aceeași primă parte, pe care o puteți găsi AICI – PSD – imperiul din Giurgiu ( I ) , vă făceam cunoștință, dacă mai era nevoie, cu Niculae Bădălău, senator PSD și actualmente numărul doi după Dragnea.

Despre relațiile care sufocă, mai nou, nu doar județul Giurgiu ci chiar mare parte din domeniile importante din România voi continua să vă vorbesc după ce vom face cunoștință și cu o parte, mică parte, dintre ceilalți actori.

Din istorie-n prezent – pe ăștia-i avem, cu ăștia defilăm…

Răzvan Cuc încadrează relativ bine tiparul atletului leneș dar visător când este ultimul în coloană el vrea să creadă că are, de fapt, un tur de pista avans. Șters dar servil, Cuc s-a remarcat politic prin apartenența la partidul Elodiei… sau al lui Cioacă, nu știu încă dacă dacă PP-DD a dispărut pentru că a fost luat de Elodia în Caraibe sau îngropat de Cioacă în județul Argeș. Ilustru anonim plimbat prin ministere, ajunge mai cunoscut după ce a fost uns Director al Zonei Libere Giurgiu pe care a administrat-o atât de bine ca mai că a nenorocit-o timp de trei ani, până în 2016. Numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor în 2015, a fost evacuat de Cioloș în luna mai 2016, după nici 8 luni în care a stat acolo. Odată cu triumful PSD la alegerile locale în județul Giurgiu, funcțiile au dat năvală peste cel ce devenise atotdeținătorul de funcții lui Răzvan Cuc rămânând să i se mai atribuie funcții matematice, funcții sintactice și câteva funcții Excel restul funcțiilor, cele administrative, fiind ocupate de, evident, Răzvan Cuc. Considerat pupilul lui Bădălău, poreclit până și de Antena 3 ”Cucul lui Bădălău”, Răzvan Cuc ajunge, în baza lipsei de aptitudini și calificări, să conducă un domeniu critic în România din postura de… ministru al Transporturilor. 

Principala calitate, care-i este și defect, în același timp, a lui Marian Mina, actual președinte al Consiliului Județean Giurgiu, este aceea de a-i fi finul lui Niculae Bădălău. Ce-i drept, Bădălău știe să facă ceva foarte bine, anume să-și crească de mici servitori, să-i lege și să-i promoveze, după cum veți vedea, nu atât de dragul lor cât de dragul lui. Marian Mina nu este un nume care în 2015 să vă fi sunat chiar necunoscut el fiind unul dintre mânuitorii drumurilor vehement contestați și, pe bună dreptate, adesea ironizați. Având la bază pregătire de profesor de sport, a evoluat spectaculos de la taxator la podul Prieteniei la Director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) București, cu o experiență care-l califica poate pentru același post, taxator, la Cinema Multiplex sau la stadionul din Giurgiu sau, cel mult, gonaci la vânătorile organizate de Țiriac. Desigur, acum, ca și președinte de CJ, se poate lăuda cu… nu știu, eventual cu faptul că i-a făcut cadou lui Cuc funcția de administrator public al județului Giurgiu pentru 4 luni.

 

Despre Cușă ce ar putea fi de spus? Apropiat al triunghiului Bădălău-Mina-Cuc, este, după cum știți, cel care trage sforile firmei Gecor firma care, până să fie arestat, era sub controlul vestitului senator, infractor și scriitor pușcăriaș Cătălin Voicu. Hai, că doar nu l-ați uitat… ală despre care spune lumea că-l avea ca șofer pe Șerban Nicolae și care a scria cam 7 volume într-un an de detenție. Cușă este, în același timp, și nașul fiului lui Bădălău și foarte bun prieten cu Mina. Să fie clar, nu pot să pun sens peiorativ prieteniilor, cumetriilor etc… dar când acestea se reflectă în contracte cu statul care fac să ți se atribuie, și ție, titlui de ”rege al asfaltului”, ce facem măi…”cumetre”?

 „Banul este ochiul… pesedistului” 

Nici dracul nu mai știe în Giurgiu cum arată banii, îi adună PSD pe toți. Ce legătură au cele de mai sus cu banul? Pe rând, ușor și cu răbdare.

În perioada 2014-2016, când DRDPB se afla sub conducerea lui Marian Mina, firma controlată de Cușă, el naș al lui Bădălău Jr., a primit nici mai mult nici mai puțin de 27 de contracte având o valoare totală de peste 6.000.000 de euro. Iată ce aflăm dintr-un articol bine documentat al publicației Ziua:

Un numar de 8 au fost incredintate catre SC Gecor SRL Calugareani iar valoarea lucrarilor decontate s-a ridicat la circa 2.800.000 de euro. Un numar de 6 contracte, in valoare totala de aproximativ 1.110.000 de euro, au fost atribuite catre SC Gecor Prod Construct SRL.Dar cele mai multe, adica 13 contracte, au fost incredintate prin asocierea Gecor cu alte firme. Astfel, 11 contracte de lucrari, in valoare de circa 2.000.000 de euro, au fost atribuite de DRDP Bucuresti catre „Asocierea SC GECOR SRL – CCCF DRUMURI şi PODURI TIMIŞOARA SRL cu susţinător SC CONSTRUCŢII FEROVIARE IASI SRL”. Alte doua contracte au fost incredintate catre Asocierea SC GECOR SRL – SC REBELIS CONSTRUCTII SRL

Ba, mai mult, conform unei adrese oficiale a CNAIR, DRDP sub Marian Mina a acordat Gecor contracte în valoare de circa 6.370.000 de euro.

Ce caută Răzvan Cuc în povestea noastră? Nerecunoscut profesional nici măcar de propria-i imagine din oglindă, micul politician al Elodiei, s-a văzut pe cai mari la București și cum altfel să răsplătească mai bine eforturile depuse de Bădălău pentru a-l face și pe el acel ”cineva” de care ”să nu mai să râză lumili” decât aruncând cu o funcție în direcția fiicei lui Bădălău. Astfel, Sabina Bădălău urmează să fie numită, dacă nu a fost deja, Director la departamentul Conformare Calitate Siguranța și Mediu la Aeroportul „Henri Coandă”. Nu cred că-și imaginează cineva că avea fata nevoie de un loc de muncă și ce era să facă cu amărâtă? Nu, nu despre bani este vorba, sau nu în primul rând despre bani. Este vorba despre aceeași dorință de a fi ”cineva”. Problema majoră este că o asemenea funcție implică siguranța zborurilor or… dacă pui un ageamiu pe o funcție de o asemenea complexitate… ce-o putea să iasă? Dar cum nu putea fi lăsată singură la București, unde-i plin de derbedei, Răzvan Cuc răspunde, cu promptitudine,  ”prezent” și-l numește și pe Răzvan Marica, iubitul fiicei lui Bădălău, în Consiliul de Administrație al Tarom  ca specialist pe investiții. Suflet de poet domnul Cuc! Cum gânditu-s-a el că dragostea dă aripi și a zis ”care mai vrei, mă, pe Otopeni sau la Tarom?”

Dar partea mișto a lui Cuc abia acum se vede și, revenind la trecutul nu prea îndepărtat, aflăm cam ce făcea Cuc, aflat la începutul primei sale numiri ca ministru, la sfârșit de an 2016, în ultima săptămână. Cușa este nu doar patron la Gecor ci și acționar la  Anastamar Construct. Ei bine, Anastamar Construct a primit un contract de 24,51 milioane lei pentru deszăpezirea a trei loturi din subordinea DRDPB și a altor trei loturi din autostrăzile A1, A2 și A3. Asta în condițiile în care oferta Anastamar a fost singura acceptata, restul, chipurile, fiind necorespunzătoare.

Aici nu cred că am adunat măcar 3% din ceea ce se întâmplă în spatele perdelelor de fum cu ”poporul a votat programul de guvernare / Soros mă aleargă / ia Grindeanu – dă Grindeanu etc etc etc”. Jaful este foarte bine organizat iar un jucător mare ca Bădălău abia după ce nu mai calcă-n praful înecăcios al ulițelor din Bolintin ci calcă pe covoarele fine ale Palatului Parlamentului, abia după ce schimbă micii cu muștar din birturile bolintinene cu tartinele gourmet de pe la recepții, abia atunci își dă seama că are ceea ce-i lipsește găinarului de rând: curajul de a fura mult. Iar despre curaj spunea Nietzsche, prin al său Zarathustra, că este ”cel mai îndemânatic dintre ucigași, el ucide până și mila”.

Și ce ar putea fi mai adevărat în acest județ decât că mila a fost ucisă de… curajul de a fura?

 

Ciprian Danciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *