”#rezist” NU este Dide. Cine şi de ce încurajează decredibilizarea protestelor?

Nu, #rezist nu este Dide şi nici Ceauşescu, #rezist nu-i Sandu sau Bot! #rezist este ideea pentru care în februarie 2017 au ieşit în stradă 600.000 de români în toată țara!
Am spus-o de cu multă vreme în urmă: prostănaci precum Dide, Ceauşescu, acum chiar Bot, fac nu doar rău ci extrem de mult rău! Mai devreme am văzut o filmare postată de Bot la reşedința lui Florin Iordache în momentul în care lipeau pe uşa garajului lui Iordache hârtii cu diverse mesaje. Nu pot să nu-mi pun câteva întrebări.

De ce să-l transformi pe Iordache din agresor al Romăniei în victimă a unui grup de agitați? De ce să comiți un act de vandalism mai ales, MAI ALES, fiind vorba de o proprietate privată? La ce şi cui foloseşte abordarea aceasta profund cretină? Pentru că în mod cert nu serveşte luptei cu PSD şi nici luptei pentru apărarea justiției. Despre domnia legii nici nu se mai poate vorbi, degradarea bunurilor fiind faptă penală încadrată la distrugere si sancționabilă cu amendă sau închisoare de la 3 luni la 1 an. De ce să alimentezi discursul PSD prin care se induce ideea că cei care sunt împotriva acestei adunături de şnapani din PSD-ALDE sunt vandali, agresivi, fără pic de respect față de lege sau, într-o exprimarea Iliesciană, elemente destabilizatoare? Ce anume au rezolvat vis a vis de lupta pentru apărarea justiției? Cu ce a ajutat acest gest în oprirea legilor pe care PSD-ALDE le impun în mod absolut iresponsabil?

Mă uitam cu admirație şi admit, chiar puțin măcinat de invidie, la vecinii noştri bulgari care de câteva zile au organizat constant proteste masive în toată Bulgaria pe fondul majorării prețurilor la combustibil. Ieri seară ministrul Energiei care este şi prim viceprim-ministru a demisionat. O victorie a protestatarilor care au ieşit în număr extrem de mare câteva zile la rând. O victorie obținută şi în fața forțelor de ordine care şi-au scos în semn de solidaritate echipamentele de protecție şi s-au îmbrățişat si salutat prieteneşte cu protestatarii. Dar asta este poate nu doar o chestiune care ține de mentalitatea bulgarilor pentru că nu suntem pe fond chiar diferți. Bulgaria, însă, nu are câte un ”Dideçătă”, un ”Ceauşescănă” sau un ”Botnăcă” care să contribuie substanțial şi constant la decredibilizarea protestelor, la îndepărtarea oamenilor care nu s-ar asocia azi cu un ”Sanducănă” aşa cum mulți nu mai doresc să fie asociați cu hashtagBotDideSandi de pe la noi în condițiile în care au ieşiri care de multe ori depăsesc zona protestelor, de paşnice nu poate fi vorba câtă vreme deja instigă, provoacă şi vandalizează. Şi totuşi proteste paşnice care, să nu uităm, au făcut înconjurul lumii şi au sensibilizat națiuni întregi!
Cineva comenta pe facebook la un moment dat ”Denis Diderot VS rezist DideBot. Iluminism VS Noaptea minții”. Este o observație atât de profundă încât face să pălească orice altă explicație a situației generate de micii agitați. De la convingerea lui Diderot că doar erudiția poate face ca rațiunea să iasă la suprafață aducând astfel progresul societății avem azi convingerea lui ”DideBot” că apucăturile primitive, chiar ilogice în raport cu obiectivul declarat, rezolvă problemele societății.
Şi uite cum am ajuns să avem o Românie ”plină” de ”haiduci moderni”, gata oricând să se bucure că o mamă a fost călcată de o maşină, pentru că acea mamă era ”de la agie”, gata oricând să urineze pe gardul unui boier sau să-i mânjească uşa grajdului. Adevărați eroi moderni, ce să mai discutăm!
Prea uşor confundăm vandalismul şi imbecilitatea cu acte ”eroice de revoluționar”. Oare Răscoala din 1784 cum ar fi arătat dacă Horea se ducea ghiduş să urineze pe gardurile boierilor iar după aceea îi lua şi pe Cloşca şi Crişan şi le scriau pe garduri ”muie băăă!!!”. Acelea erau vremuri disperate şi acelea au fost măsuri disperate. Azi avem doar măscărici care au transformat protestul în ”loc de muncă”, au demonetizat şi au reuşit să ducă în derizoriu cea mai importantă formă de luptă pe care societatea o are la îndemână ca răspuns la ”agresiunea” politicienilor.

Ciprian Danciu

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *