România lui ”15% Împărat” sau cum vrea Cioloș să ducă iar PSD la guvernare

Încă de la începutul balamucului post electoral, balamuc legat de formarea noului Guvern, am spus câteva lucruri destul de clar și răspicat. Legat de USR am spus că rezultatul alegerilor îi îndreptățește la a nu avea doar un rol decorativ în actul de guvernare, dar asta nu înseamnă că USR este îndreptățit a se comporta ca un copil răzgâiat sau mai degrabă prost, foarte prost crescut! Legat de funcția de prim-ministru, am spus clar că eu consider că funcția trebuie să-i revină lui Ludovic Orban din mai multe motive care țin atât de felul în care a arătat deja că poate conduce Guvernul cât și de logica politică, cum funcția de premier indiscutabil revine PNL, ca un drept câștigat la fel cum USR a câștigat dreptul de a nu avea doar rol decorativ, în sânul PNL Consiliul Național a stabilit clar că PNL merge pe mâna președintelui Orban.

Pe parcursul negocierilor, deși au intrat în sală urlând ”negociem programe de guvernare, nu funcții”, USR-PLUS s-a cramponat public de nume de persoane din PNL asociate unor funcții pe care PNL le-a revendicat. Funcțiile în sine nu ajută USR-PLUS în întreg ci doar ajută securizarea președinției partidului pentru Barna. După un rezultat dezastruos pentru USR-PLUS, mai ales raportat la așteptările membrilor coaliției, vă imaginați că dacă Barna se ridică de la masa negocierilor fără o funcție cu rezonanță trecută în dreptul numelui său, președinția USR-PLUS ajunge și formal în mâinile lui Cioloș. Argumentele puerile aduse de Barna conform cărora ei cer anumite funcții pentru a securiza coaliția de guvernare asigurându-se că PNL nu schimbă majoritatea peste 6 luni și nu exclude USR din joc arată nu doar o cruntă incapacitate de adaptare la regulile unui parteneriat onest ci și superficialitate. Nu poți fi considerat un partener serios dacă argumentele tale au ca fundament strict teama de a nu fi păcălit. Când pleci într-un astfel de parteneriat mizezi pe buna-credință a partenerilor, mizezi pe onoarea lor și pe onoarea ta or nu acuzi indirect rele intenții chiar până să fi avut un acord măcar formal. Practic Barna arată că nu poate fi trimis să negocieze nici returnarea la TeleShop a unei tigăi minune în termenul legal, fără a mai lua în calcul încercarea lui, de-a dreptul tâmpită, de a duce negocierile de la masă în televiziuni și în stradă considerând că poate se simte ceva presiune pe parteneri.
Mai nou, USR-PLUS închide absolut orice cale de negociere refuzând cu obstinație toate propunerile legitime ale PNL și lăsând impresia că își dorește ca negocierile să eșueze, fapt ce ar aduce o nouă guvernare PSD.
Posibil Chichirău să fi spus adevărul iar scopul USR-PLUS să nu fie guvernarea în sine ci dărânarea unei ținte, Ludovic Orban. Pe de altă parte este posibil să le fie teamă de viitor, patru ani cu un premier liberal ca Orban asigură alți patru ani de guvernare PNL din 2024 în vreme ce USR-PLUS a arătat că nu are nevoie de guvernare spre a se eroda, pierde electorat fără să facă mai nimic notabil. Poate că tocmai faptul că nu fac nimic notabil a dus la hemoragia electorală evidentă a USR-PLUS.

PNL și Ludovic Orban trebuie să pună piciorul în prag!
Dacian Cioloș și Dan Barna trebuie să înțeleagă câtva aspecte.
Au de ales între a-și vedea de numirile pe funcțiile care le revin sau a se crampona ilegitim, incorect și iresponsabil de numele pe care PNL le propune pentru funcțiile care revin PNL. În cel de al doilea caz, Barna și Cioloș trebuie să își asume responsabilitatea unui eșec al negocierilor și consecințele dezastruase care decurg din asta.
Nu este în primul rând dorința lui Ludovic Orban să ocupe una dintre cele două funcții. Barna și Cioloș desconsideră în mod grosolan dorința membrilor și simpatizanților PNL, acei oameni care, cunoscând intenția PNL de a-l renominaliza pe Orban ca premier, au susținut și au votat PNL! Este, deci, în primul rând dorința celor care au ales PNL și după aceea dorința, legitimată de voturile primite, PNL care, la rândul său, este partidul îndreptățit să îl IMPUNĂ pe Orban în una dintre cele două funcții.
Nu negociază cu Ludovic Orban pe persoană fizică. Negociază cu Partidul Național Liberal, un partid cu peste 250.000 de membri, un partid care a obținut cu aproape 50% mai multe voturi decât a obținut USR-PLUS. PNL nu a fost și nu este trecut în nume propriu, așa cum a fost USR trecut pe numele lui Barna, așa cum încearcă Cioloș să-și treacă pe propriul nume alianța USR-PLUS.
Alegerile din 6 decembrie au dat o coaliție de dreapta în care PNL are o pondere de 55% iar USR-PLUS de doar 33%.
Ludovic Orban a demisionat din funcția de premier printre altele și pentru a nu pune presiune pe presupușii parteneri în timpul negocierilor cu atât mai mult cu cât USR-PLUS, cu nesimțire și lipsit de legitimitate, se antepronunțase că nu va sustine un guvern condus de Orban. În mod eronat, Cioloș și Barna au interpretat gestul ca pe o retragere a susținerii partidului față de Orban, în mod incorect au încercat să exploateze proasta lor interpretare!
Partidul Naţional Liberal, nu cetățeanul Orban, vizează funcția de premier sau de președinte al Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, președintele singurului partid care a fost capabil să învingă PSD în 3 rânduri de alegeri consecutive (europarlamentare, prezidențiale și locale).
Deja PNL a atins limita maximă a flexibilității pe care poziția de deținător al unei ponderi de 55% din această posibilă alianță i-o permite! Barna și Cioloș trebuie să fie readuși la realitate și să înțeleagă că USR-PLUS este lipsit de legitimitate în insistența de a primi nu doar ceea ce și eu cred că li se cuvine, funcții cu roluri importante în algoritmul de putere în stat, ci să și exercite un fel de drept de veto în privința nominalizărilor Partidului Național Liberal!

Barna și Cioloș trebuie să înțeleagă și să accepte poziția pe care cifrele rezultate din alegeri îi plasează sau să își asume în mod clar consecințele unui eventual eșec al negocierilor!
Deja au primit mai mult decât li se cuvenea, a forța nota în acest moment echivalează, fără loc de interpretări, unui sabotaj al negocierilor care poate rezulta într-o nouă guvernare PSD!

Ciprian Danciu
Facebook: Ciprian Danciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *