Sunt asistenții maternali profesioniști ai DGASPC Giurgiu obligați să ”cotizeze”? – Acuzații grave aduse de salariați!

Despre ce ar fi fost
Acesta ar fi trebuit să fie un banal articol care să fi tras un semnal de alarmă asupra faptului că mulți dintre salariații DGASPC Giurgiu nu-și primesc salariile la timp și asupra faptului că neplata contribuțiilor la asigurările sociale pentru salariații DGASPC Giurgiu nu a fost efectuată de luni bune, 6 luni, conform unor surse, 3 luni conform altor surse. Acesta ar fi trebuit sa fie un articol prin care să exprim revolta salariaților DGASPC Giurgiu, neplătiți și în numele cărora nu s-a efectuat plata aferentă contribuțiilor la asigurările sociale, unii salariații fiind chiar asistenți maternali care au între unul și trei copii nevoiași în îngrijire dar care, pe lângă aceștia, trebuie să-și întrețină și propria familie. Acesta ar fi trebuit să fie un articol despre management financiar defectuos din partea CJ Giurgiu, un articol în prin care să exprim îngrijorarea, revolta și situația dificilă, stări și situație prin care trec salariații DGASPC Giurgiu care m-au contactat și a căror identitate nu am să o divulg. Am observat un articol în care domnul director Sima afirma plata va fi efectuata la o dată care deja a trecut. Am confirmarea din partea mai multor angajați DGASPC Giurgiu că aşa este, şi-au primit drepturile salariale însă, pe lângă această confirmare, am primit și îngrijorările lor referitoare la situația încă neclară a plății contribuțiilor datorate pe o perioadă de 3-6 luni (o perioadă încă incertă în privința lungimii și despre care oamenii mi-au spus cifre care variază de la minimum 3 la maximum 6). Pe această temă, rămân întrebări care încă nu au răspuns, întrebări precum: De ce s-a ajuns în situația aceasta? Cine răspunde pentru aceste întârzieri de salarii și cine acoperă diferențele/penalizările pe care oamenii le-au primit pentru plata întârziată a facturilor la utilități, de exemplu, sau plata ratelor aferente creditelor bancare, întârzieri datorate… întârzierilor în plata drepturilor salariale? Cine răspunde pentru perioada de întârziere/neplată a contribuțiilor și de ce s-a ajuns în această situație?
Acest articol ar fi trebuit să fie despre cele de mai sus și multe altele legate de asta însă, pe fondul întârzierii avute de mine în a îl scrie, am descoperit ceea ce vă voi relata în cele ce urmează.

Despre ce este

Fiind admonestat pentru întârzierea în a le face povestea cunoscută, un asistent maternal profesionist aduce în discuție și faptul că, în timp ce ei nu își primesc salariile iar contribuțiile sociale nu le sunt plătite, li s-a cerut să efectueze un curs contra cost lui(sau ei) spunându-i-se că aceste costuri vor fi suportate de asistentul maternal și rambursate de DGASPC Giurgiu în baza facturii și a chitanței iar că, după ce a achitat și efectuat cursul, nu a primit decât o chitanță (fără factură) care avea ca explicație de plată trecut doar „COTIZAȚIE” . Asistentul maternal despre care vorbesc era îngrijorat de ideea ca DGASPC nu va avea cum să-i ramburseze plata pe care el a efectuat-o din banii lui, suma aferentă cursului, dată fiind justificarea din chitanță. Nu am stat prea mult pe gânduri și am contactat un alt asistent maternal profesionist care nu a confirmat partea cu rambursarea, spusă de primul, însă a lansat acuzații și mai grave.

Dacă-i MUSAI, cu  plăcere!”

Cel de al doilea asistent maternal profesionist, sub protecția anonimatului, mi-a spus în clar cele ce urmează să vi le relatez și mi-a pus la dispoziție parte din materialele pe care le veți vedea mai jos. În urmă cu ceva vreme a fost contactat de către asistentul social care răspunde de monitorizarea activității asistentului maternal profesionist și i s-a pus în vedere că va trebui să participe la un curs de perfecționare profesională în ocupația de asistent maternal profesionist. Asistentul maternal în cauză, fiind deja calificat în condițiile legii și având atestatul aflat încă în perioada de valabilitate. ”Noi am pus problema că nu este normal să ne ducem la un curs plătit de noi, pentru că în lege scrie clar că după atestare toate cursurile sunt plătite de angajator”  […] „Și voalat am fost amenințați de către asistenții sociali și ne-au spus că dacă nu avem acele diplome la următoarea reatestare nu vom mai primi atestatele, deci am fost… șantajați” declară asistentul maternal. Toate bune și frumoase, atât pentru siguranța salariului, Giurgiu nefiind un Județ în care se găsesc locuri de muncă pe scările CJ, pentru siguranța celui/celor avuți în îngrijire, micuț/i de care după ani buni s-a atașat, asistentul maternal a ales să plătească suma aferentă cursului respectiv. A efectuat cursul cum au făcut, din câte-mi relatează sursa căreia îi păstrez anonimatul, foarte mulți alți asistenți maternali profesioniști din Giurgiu: ”au fost minim 4 serii a câte 28. iar printre noi mai erau doar câteva persoane care veniseră să-și ia atestat profesional ca să devină asistenți maternali”
Pentru a confirma informația oferită de către prima sursă, am întrebat despre presupusa promisiune de rambursare iar, de această dată, sursa nu a confirmat însă a reîntărit ideea că asistenții maternali au fost amenințați de către asistenții sociali.
„Vreau să va spun că ni s-a dictat tot ce să scriem, a fost ca o joacă de copii acolo iar noi, tot ce am discutat acolo am discutat despre…ce facem noi în activitatea noastră de zi cu zi cu copiii, exact asta! ceea ce noi… știm de ani de zile! Cu doamna Cezarina Popescu am ținut cursurile și a mai fost implicată încă o doamnă de la Direcție, Mariana Drăgnuță, pe dânsa am mai văzut-o pe acolo, în ziua examenului și s-au prefăcut că este fooooarte strict examenul și că se duce la Minister și să nu răsuflăm nimănui nicio vorbă… ce s-a întâmplat acolo și ce am făcut”. Mi-a mai declarat, sub umbrela anonimatului, sursa pe care o citez. Aceeași a doua sursă a mai declarat că banii, suma de 840 lei, au fost achitați înainte de începerea cursurilor iar chitanțele au fost primite la câteva zile TOATE cu mențiunea ”COTIZAȚIE” în dreptul explicației de plată, după cum reiese din chitanța de mai jos. Am întrebat sursa: „Bine, dar nu ați întrebat acolo de ce scrie cotizație?”. Răspunsul a fost: „Eram 28 de asistenți maternali acolo (n.a. în serie), ne-au dat chitanțele, ne-au grăbit ‘haideți, haideți, haideți că începe examenul! Atât de tare ne-au prostit”. Am revenit și am întrebat dacă, după ce a observat a întrebat pe cineva. Răspunsul a fost:„NU! NUUUU! Nu avem curaj! N-avem voie să deschidem gura, noi (n.a. asistenții maternali) suntem cea mai… cea mai călcată în picioare tagmă deșii… Suntem și împrăștiați, nu ne cunoaștem unii pe alții, nu putem să ne unim!”Desigur, sursa mi-a trimis și un contract încheiat între asistentul maternal și Asociația ”Centrul pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale” din județul Alba și mi-a povestit că aproximativ cu două săptămâni înainte a fost chemat, asistentul maternal, de către asistentul social care răspunde de el spre a semna o cerere de înscriere la acest curs la care, repet, asistentul maternal a fost constrâns, conform declarațiilor, să participe. Voi reveni asupra contractului în paragrafele de mai jos.

”CEL CARE A SCĂPAT”

Blocat între teama de a vorbi a asistenților maternali şi refuzul directorului DGASPC Giurgiu de a răspunde la telefon (am făcut eforturi spre a-l contacta pentru un punct de vedere în cursul zilei de ieri), m-am gândit că este aproape imposibil să nu existe şi ”the one that got away”. Am săpat, m-am rugat şi, cu ajutorul prietenilor(cărora le mulțumesc!) l-am găsit. Nu doar că ”a scăpat” însă doamna Victoria Smău, asistent maternal profesionist în cadrul DGASPC Giurgiu a fost suficient de curajoasă încât să agațe în cuier umbrela anonimatului şi să povestească experiența dumneaei legată de acest curs.
Contactată de asistentul social care la acea vreme îi monitoriza activitatea, doamna Victoria Smău susține că și ea, ca și ceilalți colegi asistenți maternali profesioniști, a fost amenințată în diverse feluri spre a fi obligată să participe la acel curs. ”La un moment dat mi-a spus că este obligatoriu. Atunci am cerut legea, să-mi arate legea care mă obligă pe mine să mă duc. Am trimis și o adresă la București, la Ministerul muncii”. Mai jos puteți vedea sesizarea pe care doamna Smău a trimis-o către Ministerul Muncii încă de la data de 6 Iulie 2018 și prin care doamna Smău a semnalat Ministerului Muncii faptul că se află în situația în care acest curs îi este prezentat ca fiind o obligativitate ba, mai mult a fost amenințată cu retragerea atestatului profesional.
Ministerul Muncii a înaintat adresa către Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție. Adresa/sesizarea doamne Smău a fost înregistrată la Ministerul Muncii în data de 9 IULIE 2018, răspunsul fiind înregistrat în data de 12IULIE 2018, după cum reiese din poza de mai jos.
Practic, Ministerul Muncii s-a mișcat repede iar, trecând prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție, Adresa doamnei Smău a ajuns pentru răspuns la? Ați ghicit, DGASPC Giurgiu care, îi răspunde doamnei Smău printr-o adresă înregistrată la data de 3 AUGUST 2018.   Răspunsul, semnat de domnul Director General al DGASPC Giurgiu și de Domnul Director General Adjunct al DGASPC Giurgiu, spune, cu alte cuvinte că acest curs NU ESTE OBLIGATORIU dar este recomandat, și un fel de ”noi retragem/dam conform legii”.
Am contactat sursele mele pentru a-mi confirma perioada de participare la curs și, spre surpriza mea, am găsit una care a participat la curs pe 20 AUGUST 2018  și a susținut examenul la începutul lunii SEPTEMBRIE. Adică, sursa care mi-a confirmat amenințările îmi confirmă că între 3 Aug și 20 Aug în DGASPC Giurgiu nu s-a întâmplat nimic.
Mai jos răspunsul DGASPC Giurgiu.
Revenind la discuția cu doamna Smău, am întrebat ce a făcut după ce a trimis aceste adrese iar răspunsul a fost unul scurt și la obiect ”nu m-am dus la curs. de ce să mă oblige pe mine să plătesc 850 lei pentru curs?”. Am întrebat dacă îmi poate spune în clar numele persoanei care a amenințat-o iar doamna Smău a răspuns „Asistentul social al copilului mi-a spus, Carmen și nu mai știu cum, are un nume greu de reținut. […] și mi-a spus:
-`doamnă, ce faceți? Nu vă înscrieți la cursuri?
– NU!
_ Dar o să aveți probleme la… că nu o să mai luați atestatul! 
– eee! Ce vorbești?! Vreau legea! 

– Păi nu, că trebuie!` „, a declarat doamna Smău continuând să-mi confirme ceea ce mi se mai spuse referitor la teama asistenților maternali. ”Majoritatea asistenților maternali sunt speriați. Eu am vorbit cu 7-8 asistente maternale ca Vineri (n.a. 19 Oct) să ne ducem, să ne întâlnim, să stăm de vorbă cu domnul Director. Au fost sunate de asistentele sociale și li s-a spus sa stea acasă ca vor avea probleme. Și m-am trezit vineri singură și am stat de vorbă cu domnul director.”

Revenind la curs, chitanțe și contracte 

În tot acest timp petrecut încercând să aflu detalii și să obțin mărturii consistente legate de modul în care asistenții maternali pretind că au fost obligați să participe la curs, am încercat în paralel să obțin răspunsul la întrebarea ”de ce _Reprezentând COTIZAȚIE_?”, întrebare ridicată de chitanța mai sus prezentată.
În contractul prezentat de către sursă, existau niște detalii de contact printre care și un număr de telefon și un nume de contact. Se mai poate observa ca la rubrica 4, spațiile libere care ar fi trebuit completate reprezentând valoarea totală și detaliile referitoare la cofinanțare au rămas libere în copia eliberată sursei și semnată pe pagina 2 de reprezentantul Asociației ”Centrul pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale” și de sursa(din motive de spațiu nu am prezentat în articol și pagina 2).

Date fiind aceste spații libere, se ridică  întrebarea legitimă dacă nu cumva acest contract nu a fost încheiat cu rea credință, o întrebare la care nu am un răspuns și o întrebare pe care, admit, nu am pus-o cu prima ocazie însă nici a doua ocazie nu mi-a fost dată, după cum veți vedea. Am sunat la numărul de telefon din contract încercând să obțin lămuriri atât asupra chitanței cât și asupra modului în care un număr de cel puțin 112 persoane dintre cea mai mare parte asistenți maternali profesioniști, conform surselor mele, din județul Giurgiu au ajuns să plătească 840 lei unei asociații din județul Alba. Nu am găsit la acel număr persoana de contact trecută în contract însă am găsit-o pe doamna Alina Anghilina, Director General al Asociației, care mi-a explicat timp de 40 de minute natura cursului, profilul și alte detalii complet irelevante pentru acest articol. Întrebată fiind ce anume reprezintă suma de 840 lei achitată de salariații DGASPC, doamna Anghilina mi-a răspuns: „contravaloarea cursului, domnule! Dumneavoastră credeți că o asociație non-profit trăiește din aer? Oricum noi avem obligația legală de a utiliza fondurile… {continuă cu explicați legate de modul de funcționare al asociație d.p.d.v legal}”. Întrebată fiind, în repetate rânduri, de ce, atunci, suma înscrisă pe chitanță nu reprezintă ceva de genul ”contravaloare curs / furnizare servicii / costuri instruire etc etc etc?” Doamna mi-a răspuns, de fiecare dată, cu o altă întrebare ”Domnule, dar nu înțeleg la ce vă ajută această informație?”. Tot de la doamna Anghilina am aflat că a fost utilizată o sală de curs aparținând unei anume fundații Estuar din Giurgiu. ”Am avut o colaborare cu fundația Estuar unde ne-au pus spațiul la dispoziție și s-a făcut acest curs”, a declarat doamna Anghilina. Am încheiat conversația cu doamna Anghilina fără a fi primit răspuns la întrebarea de ce ”Cotizație”și nici la întrebarea dacă nu cumva oamenii au fost înscriși în Asociație fel în care s-ar fi putut explica încasarea unei cotizații de către Asociație. Mai este de menționat faptul doamna Anghilina neagă să fi avut vreo legătură cu DGASPC Giurgiu. În lumina unor informații de mai sus în posesia cărora am intrat ulterior acestei conversații, am încercat să o contactez din nou pe doamna Director General al Asociației cu un set de întrebări ”follow-up” însă nu am avut succes până la ora publicării articolului.

Necunoscător în ale fundațiilor și organizațiilor de acest fel, următorul pas a fost să mă interesez despre fundația Estuar. Astfel am ajuns la Directorul Executiv al fundației care mi-a explicat faptul că fundația Estuar are o colaborare bună cu DGASPC Giurgiu, o colaborare care durează de 8 ani și în baza căreia fundația Estuar a permis DGASPC Giurgiu să folosească, în mod gratuit, o sală a fundației pentru… desfășurarea unor cursuri de specializare a asistenților maternali din structura instituției în vara anului 2018.

Astfel rămân următoarele întrebări:

1. Sursele mele susțin că aceste cursuri au fost predate de o anume doamnă de la DGASPC Giurgiu în condițiile în care reprezentantul asociației neagă orice legătură cu DGASPC Giurgiu. Ce s-a întâmplat acolo, totuși?
2. De ce anume consideră conducerea DGASPC Giurgiu că asistenților maternali profesioniști deja certificați/calificați conform legii, le-ar prii un curs pe care însă instituția nu este dispusă să-l finanțeze ba, mai mult, chiar recomandă acest curs?
3. Cum se face că DGASPC Giurgiu recomandă un curs al unui furnizor de servicii cu sediul tocmai în județul Alba? Nu din Giurgiu, nu din Bucureşti, nu din Braşov, de exemplu, ci tocmai din Alba.
4. De ce, în urma sesizării făcute de doamna Smău către Ministerul Muncii, sesizare pe care ați citit-o mai sus, Ministerul Muncii, DGASPC Giurgiu şi alte autorități care au competențe nu au verificat situația şi nu au dispus încetarea acelei clamate stări de fapt care, reiese din declarațiile surselor mele, a continuat până în luna Septembrie, cel puțin?
5. Ce anume reprezintă, până la urmă, suma de 840 lei care, reiese din chitanțe, a fost încasată sub formă de cotizație?
6. De ce nu au fost completate spațiile punctate din contract?
7. De ce conducerea DGASPC Giurgiu nu s-a interesat în profunzime asupra amenințărilor pe care doamna Smău a menționat că le-a primit în sesizarea făcută la Ministerul Muncii? Dacă s-a interesat, ce măsuri au fost luate şi de ce alți asistenți maternali profesioniști nu au fost protejați de asemenea clamate abuzuri?

Rămân, de fapt, cu mult mai multe întrebări pe care trebuie să le pună și la care trebuie să găsească răspuns, în opinia mea bazată pe cele mai sus prezentate, organele de control intern ale Ministerului de resort dar și organele de cercetare penală care, în opinia mea, ar trebui să se autosesizeze în verificarea acuzațiilor pe care asistenții maternali profesioniști din cadrul DGASPC Giurgiu le aduc.

Nu pot, totuși, să nu mă întreb: ce se întâmplă, doamnelor și domnilor, la DGASPC Giurgiu?

Îmi permit să închei cu un sfat pe care îl transmit tuturor asistenților maternali profesioniști din Giurgiu: doamnelor și domnilor, teama, lipsa de unitate și răspunsul cu supunere la amenințări și abuzuri nu vor face ca situația dumneavoastră să se îmbunătățească ci dimpotrivă, se va agrava pe măsură ce vă lăsați singuri unii pe alții!

Ciprian Danciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *