„Sunt cumnata cuiva” – mai exact, cumnata lui Bădălău – Scandal artificial pe tema schimbării unor directori de școli.

Marele ”scandal” creat artificial în jurul schimbării unor directori de școli a ajuns, desigur, purtat de Antena 3, și în conferința de presă a Președintelui României, altfel nu aș fi abordat și eu subiectul conducerii școlii de la Malu Spart, județul Giurgiu, acesta, prin implicarea probabilă a lui Bădălău, fiind, cred eu, și motivul amplificării temei de către presa afiliată PSD.  

În urmă cu ceva timp doamnei Raluca Geantă i-a fost încredințată funcția de director al școlii generale din Malu Spart, sat arondat administrativ orașului Bolintin Vale, oraș administrat și atunci, și acum de un primar PSD Daniel Trăistaru, oraș în care ”sălășluiește” Niculae Bădălău, fostul lider politic oficial și actualul lider politic de facto al PSD Giurgiu. În luna ianuarie a anului curent, contractul de management al doamnei Geantă a expirat iar Inspectoratul Școlar Județean a numit un al director.

Încep prin a prezenta adevărul, partea discuției care nu suportă nicio altă interpretare și care este limitată la următoarele lucruri:
– Doamna Geantă a avut un contract de management cu durată limitată.
– Perioada de valabilitate a contractului doamnei Geantă s-a încheiat.
Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu are, în aceste condiții, următoarele opțiuni legale până la organizarea unui concurs pentru ocuparea funcției respective:
a. Extinde mandatul doamnei Geantă.
b. Nu extinde mandatul doamnei Geantă și numește pe cineva, pe oricine dorește ISJ să numească atât timp cât persoana îndeplinește criteriile pentru a fi numită.
ISJ a ales varianta ”b” și nu i-a prelungit contractul doamnei Geantă
Inspectoratul Școlar Județean nu are nicio obligație, legală sau morală, să îi prelungească mandatul doamnei Geantă. Legal, doamna Geantă nu a mai avut contract valabil. Legal ISJ a numit pe cine a considerat de cuviință. Moral dacă doamna Geantă a ”făcut atâtea și atâtea minuni” ca director, nu înseamnă decât că și-a îndeplinit obligațiile pe care și le-a asumat pe perioadă determinată, nu a făcut vreun serviciu ISJ, a fost plătită pentru asta iar asta nu atrage nicio obligație morală din partea ISJ.
Doamna Geantă NU a fost demisă deoarece NU mai avea contract valabil. Neavând contract, nu mai ocupi funcția deci… nu poate exista noțiunea de ”demitere”.

Odată cu înlocuirea doamnei Raluca Geantă s-a pornit și s-a amplificat un „scandal politic” doamna Geantă clamând că a fost înlocuită pe criterii politice organizându-se chiar și un protest al „oamenilor de bine preocupați de soarta școlii și impresionați de profesionalismul doamnei directoare înlocuite”.

Ne spunea doamna Geantă că a fost înlocuită pentru că nu este membru PNL. O întreb public dacă cineva și-a permis să aducă o asemenea ofensă Partidului National Liberal și a invitat-o să se înscrie în PNL. Ar fi o chestiune care ar trebui tratată în PNL cu „tăieri politice de capete” deoarece, așa ajungând la al doilea motiv invocat de doamna Geantă, ea este cumnata lui Niculae Bădălău, fostul senator PSD, fostul președinte PSD Giurgiu și actualul lider de facto al PSD Giurgiu. Doamna Geantă, din câte am înțeles, a fost și consilier local PSD iar dacă tot dorește să politizeze această decizie luată de ISJ Giurgiu, ar fi fost onorabil să menționeze și acest aspect. Peste asta, la „protestul apolitic al oamenilor de bine” între cei maxim 30 de participanți s-au aflat PSD-iști de frunte la nivel local cum ar fi Leontin Zamfir, viceprimarul Bolintin Vale sau Daniel Lazăr, consilier județean PSD.
Practic, protestul a fost unul al PSD, nicidecum o revoltă apolitică.

Doamna Geantă spunea: „Sunt cumnata cuiva”
Apoi… cu toții suntem „cumnații, verii, ginerii, mătușele etc cuiva”, nu toți suntem, însă, „cumnata lui Bădălău”. Dacă și doamnei Geantă îi vine greu să spună clar, răspicat și asumat „sunt cumnata lui Bădălău”, noi, „mirenii”, cumnații și cumnatele ălora fără influență, ce să mai înțelegem?

„Sunt cumnata lui Niculae Badălău, senatorul de Giurgiu al PSD care a insultat diaspora în fel și chip, fostul președinte al PSD Giurgiu și actual lider informal al aceluiași partid. Am fost (poate mai este încă) membru PSD fiind consilier local și am participat activ în campaniile electorale ale PSD. Susținătorii mei veniți la miting sunt membri PSD cu funcții politice sau administrative”. Poate că așa ar fi trebuit să înceapă doamna Geantă discursul dar asta nu i-ar mai fi permis victimizarea pe criterii politice. Nu i-ar mai fi lăsat loc să insinueze în mod mincinos că nu i s-a prelungit contractul pentru că nu este membru PNL. Păi ce să vezi? Noua directoare numită interimar, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției, NU ESTE NICI EA membră PNL. Un alt aspect omis de doamna Geantă.

Eram tentat, inițial, ulterior eram chiar pregătit să analizez și contractele de achiziții încheiate pe perioada in care doamna Geantă a condus unitatea de învățământ. Ar fi avut sens, vă rog să mă credeți, însă cred că a curs oricum prea multă, mult prea mulă cerneală pe subiectul „schimbării din funcție a cumnatei fostului senator PSD Niculae Bădălău”.

Am, totuși, vești bune pentru doamna Geantă care, cred eu, ar trebui să se adreseze instanței dacă se află cumva sub impresia greșită că este ilegală schimbarea. Doamna Geantă poate participa la concursul care se va organiza iar dacă va demonstra prin concurs că este mai potrivită, mai calificată decât ceilalți pretendenți, va putea să ocupe funcția. O garantează chiar Președintele României care a spus că va urmări ca meritocrația să fie criteriul prin care se vor ocupa funcțiile în urma organizării concursurilor. Mai mult, dacă va câștiga concursul, se va putea lăuda că a făcut-o chiar fără a fi director în funcție caz in care ar trebui lăudată, eu îmi asum să o fac, de exemplu. Până atunci, însă, toată această situație nu este decât o grețoasă manifestare politică a balaurului politic local, fostul senator PSD, Niculae Bădălău.
(Mai jos, răspunsul Președintelui României legat de aceste schimbări)

Ciprian Danciu
Facebook: Ciprian Danciu

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *