Toma Petcu-nepriceput ca ministru dar țanțoș precum un cocoșel Chabo

Cu siguranța unui acrobat amator care-și exersează acrobațiile doar în propria imaginație, ținând ghemul de funie în mână, ministrul Toma Petcu a participat de curând la o emisiune a unei televiziuni online, Open TV Giurgiu. Nu am avut răbdarea necesară urmăririi integrale a celor puțin peste 30 de minute de interviu. Nu din cauza moderatorului pe care-l apreciez, în ciuda numeroaselor diferențe de opinie avute de-a lungul timpului, ci, evident, din cauza ministrului. Că este un personaj șters și lipsit de discurs care aparține unui partid căpușă nu ar fi o problemă decât a celor de la ALDE, mai ales că, mai nou, lângă ei a venit la Giurgiu un inapt politic, Gheorghe Ștefan. Că este incompetent, putând fi asemuit unui muncitor necalificat transformat peste noapte în neurochirurg și aruncat singur cu pacientul în sala de operații? Ei bine… aceasta este o mare problemă și este a noastră, a tuturor. Ce am auzit de la incompetentul ministru? VORBE GOALE! DOAR vorbe goale însoțite cu tupeu, pe alocuri chiar un soi de nesimțire, de  ”o să…” și ”se va…” fără niciun ”am făcut…”. Ministrul, evident analfabet în domeniul energetic, aruncă tot felul de explicații, unele pe care nici el nu sunt sigur că și le înțelege în amănunt fiind dictate de Daniel Chițoiu care în fapt îi dă ordine lui Petcu.
Stocul de apă grea de la ROMAG, domnule incompetent? În august ministrul Petcu se angaja ca în 30 de zile să asigure finanțarea Centrului de Management al Apei Grele de la Drobeta-Turnu Severin. Suntem în 8 Noiembrie și, eventual, ar trebui să facem chetă. Nici până la această dată ministrul Petcu nu a transmis pentru avizare Strategia Energetica, la aproape un an de mandat. Cică… mai așteaptă un aviz de mediu, de parcă îl așteaptă să vină cu porumbelul călător, un porumbel mai leneș și mai în vârstă, din… China probabil, de unde ”o să” aducă el 157827 de companii pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Cuvântul ”investiții” nu îi sună cunoscut domnului ministru ”dinam de bicicletă”, altfel decât declarativ! 90% din profitul companiilor din energie a fost prăduit de guvern, rezervele financiare ale acestora la fel. Practic, ministrul Petcu a contribuit la creșterea nivelului de risc la securitatea energetica. Numirile făcute de Petcu în funcții cheie, doar tablagii și habarniști… Nicu Ştefan, Gicu Iorga, Shahaidede, Gabriel Gheorghe, la Transelectrica, cel putin, a făcut prăpăd. Petcu a făcut în așa fel încât companiile din energie să ajungă feudele ALDE şi PSD! Vorbește ministrul Petcu despre consumatorul vulnerabil? Păi nu guvernul din care face parte a renunțat la definirea consumatorului vulnerabil la nivel european, ceea ce ar fi permis deschiderea de oportunități pentru consumatorii români de a primi subvenții din bani europeni? Că bani ”românești” nu prea ”ie”! Importam cărbune tocmai din Africa de Sud iar cel mai slab ministru pe care România l-a avut la Energie, Toma Petcu, vorbește despre… ce??? Energie termică! Tupeu! Investiții? Dezvoltare? Realitatea este cruntă, prețul la energie a crescut și va mai crește iar, aparte de impactul direct asupra consumatorului casnic, există impactul asupra agenților economici care… tot la cetățeanul de rând se va resimți cel mai puternic crescând, logic, prețurile bunurilor și serviciilor. Stocurile de gaze naturale pentru iarnă sunt în pericol în timp ce Toma Petcu face balet fără soluții pentru exploatările din Marea Neagră și nu-l văd să facă un efort spre a negocia cu Ungaria și Austria care blochează BRUA, un proiect cu care se laudă ministrul în Giurgiu ca un cocoșel Chabo, înfoiat tot, de nu-l mai dai jos de pe coteț. Proiectele cu Republica Moldova sunt abandonate, centrala pe cogenerare de la Suceava este în prag de faliment și pot continua cu multe alte exemple ale dezastrului din energie.
Domnule Petcu, ieri Partidul Național Liberal a încercat să depună o moțiune simplă împotriva dumneavoastră. V-ați ascuns ca un iepure fricos în spatele colegilor dumneavoastră parlamentari care au blocat demersul! Nu păcăliți pe nimeni! Sunteți complet afon în domeniu și, prin asta, sunteți un pericol pentru domeniul energetic oricât de multe eforturi ați depune pentru a pronunța inteligibil unii termeni de specialitate (nu vă iese de fiecare dată dar este lăudabil efortul).

A reușit domnu’ Petcu să-mi amintească de bancul în care Bulă încearcă să afle de la tatăl său care este diferența dintre teoretic și practic. Tatăl îl ia pe Bulă de mână și se duc împreună la mama lui Bulă pe care tatăl o întreabă
– Dacă iți dă unul 1000 de euro, te culci cu el?
– Pentru 1000 de euro? Cum să nu? Sunt bani buni în casă…
O întreabă și pe sora lui Bulă care oferă același răspuns. Tatăl îi explică lui Bulă:
– Vezi tu Bulă? Teoretic am avea 2000 de euro în casă, practic… avem două curve…

Ciprian Danciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *