Urna mobilă-fenomen scăpat de sub controlul autorităților în județul Giurgiu?

Județul Giurgiu a fost, până nu cu multă vreme în urmă, fief al PSD. Un județ în care Bădălău și Mina, echipa de ”olimpici la dedicații manele” a PSD Giurgiu, și-au condus ”oastea” de primari cu acțiuni la limita legii, spuneau chiar unii primari ai PSD, și cu o completă lipsă de moralitate, a se vedea încercarea mârșavă a lui Mina din preajma alegerilor europarlamentare, de a constrânge primarii să aducă voturi partidului folosindu-se de alocarile de resurse financiare, fapt recunoscut public chiar de primarul municipiului Giurgiu.

Ei bine, în contextul iminentei maziliri a Vasilicăi Dăncilă din funcția de președinte al PSD după turul al doilea al alegerilor prezidențiale, cetele de baroni PSD încearcă cu disperare să se plaseze în poziții de forță care să le asigure cel puțin supraviețuirea politică de după mazilire dacă nu chiar un loc în față în cursa ce va urma pentru preluarea conducerii PSD. Este, cred eu, și cazul lui Niculae Bădălău, președintele PSD Giurgiu. Ajuns de la fabulosul scor de aproape 70% din 2016 la 40% în primul tur al prezidențialelor, cu o Vasilica Dăncilă care nu se poate convinge nici pe ea că merită votată chiar dacă ”în spatele ei stă chiar ea”, se pare că Bădălău exercită presiuni imense asupra primarilor PSD să obțină rezultate inimaginabil de mari.
Surse demne de toată încrederea mi-au transmis situații și date halucinante.
Urna specială (mobilă) este un instrument prin care își pot exercita dreptul la vot alegătorii care, din cauză de boală sau invaliditate, nu se pot deplasa la secția de votare.
Legea prevede că alegătorii netransportabili pot depune cereri însoţite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, prin care se solicită deplasarea urnei speciale. Astfel că în ziua votării, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare se va asigura că o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral se va deplasa la domiciliile solicitanților pentru ca aceștia să poată vota.
Practic, în comune în care, de exemplu, există presiuni exercitate asupra alegătorilor, în stilul deja consacrat al PSD prin refuzul de a le elibera oamenilor până și elementare documente, prin amenințarea cu suspendarea unor drepturi bănești etc, oamenii pot vota departe de ochii observatorilor independeți și ai celor ai reprezentanților altor partide dar și departe de camerele de luat vederi din secții.
Folosită în scopuri nu tocmai legale, această metodă poate deveni un instrument extrem de puternic aflat la îndemâna primarului unei localități dacă fenomenul nu este serios controlat și verificat în scopul asigurării corectitudinii alegerilor dar și a secretului votului.
În aceste condiții, oameni care doresc să-și păstreze anonimatul mi-au semnalat câteva situații incredibile.
Comuna Izvoarele este unul dintre cazuri. Comuna Izvoarele are înscriși pe listele permanente 2776 de alegători. În 10 Noiembrie, dintre cei 2776 de alegători înscriși pe listele permanente, au votat 1191 de persoane iar doar, atenție, 19 persoane au votat folosind urna specială (mobilă). Iată că sursele mele îmi transmit că pentru turul al doilea al alegerilor, până la această dată s-ar fi înregistrat aproximativ 300 de cereri pentru vot folosind urna specială (mobilă). Cu alte cuvinte, dacă în primul tur doar 0,68% din alegătorii înscriși pe listele permanente erau netransportabili, azi, dacă sursele mele au informațiile corecte, aproape 11% dintre ei au devenit netransportabili. În condițiile unei prezențe similare primului tur, ar însemna că de la un procent de 1,6% alegători netransportabili s-ar ajunge la aproape 25% alegători netransportabili la turul al doilea. Asta ca să nu mai pomenim faptul că cererile trebuie însoțite de documente semnate de un medic care medic înseamnă că are mari probleme profesionale dacă numărul de pacienți netransportabili pe care-i îngrijește crește în asemenea hal. Vouă, dragi cititori, nu vi se pare cel puțin ciudat? Mie mi se pare extraordinar de ciudat acest fenoment iar dacă în data de 24 Noiembrie, la închiderea secțiilor de votare, datele oficiale vor confirma informațiile pe care le-am primit, mă voi asigura că voi depune plângeri penale pentru suspiciuni de fraudă electorală, plângeri în urma cărora mulți vor trebui să arate cum anume s-a stabilit că cei aproximativ 300 de alegători sunt netransportabili, guturaiul sau ciuperca la unghia unui deget de la picior cu siguranță neintrând în sfera problemelor medicale care fac un pacient să fie netransportabil.
Am scris plângeri, la plural, pentru că situația de la Izvoarele nu este singulară iar în comuna Ghimpați sursele mele îmi spun că situația este parcă trasă la indigo. Comuna Ghimpați are 4277 de alegători înregistrați pe listele permanente. În primul tur al alegerilor un număr destul de mare de persoane au votat folosind urna mobilă, anume 256 din 2176 de alegători însciși pe listele permanente care au votat, 11,7%, oricum destul de mult, ciudat de mult. La Ghimpați mi se transmite că ar putea fi vorba de aproximativ 500 de cereri pentru urna mobilă, dublu față de primul tur.
Situația se repetă și în alte comune cum ar fi Gostinari dar nu numai.

Având în vedere ceea ce oamenii îmi transmit găsesc că este o întrebare mai mult decât legitimă aceea dacă urna mobilă nu cumva este un fenomen complet scăpat de sub controlul autorităților care se pare că omit, intenționat sau nu, nu știu, să verifice condițiile de legalitate în utilizarea acestei metode de vot, o metodă care poate face obiectul unor grosolane fraude electorale. De aceea, reiau, dacă informațiile pe care le-am primit vor fi confirmate și de datele oficiale din ziua alegerilor, voi depune plângeri penale iar în acest fel poate reușesc să trezesc interesul autorităților pentru a stopa una din metodele de fraudă electorală.

Ciprian Danciu
Facebook: Ciprian Danciu

Giurgiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *