Alte vești bune de la Dan Motreanu pentru producătorii afectați de pandemie.

Preocuparea pe care europarlamentarul Dan Motreanu, președintele PNL Giurgiu, a arătat-o până azi pentru producătorii agricoli a fost una constantă și susținută de când acesta a devenit europarlamentar. Printr-o postare pe Facebook, domnul Motreanu anunță o nouă reușită în domeniu: Producătorii de fructe și legume afectați de pandemie ar putea beneficia de ajutoare de stat sau de fonduri prin măsura de criză de la Dezvoltare rurală. Mai jos redau postarea eurparlamentarului Dan Motreanu, președintele PNL Giurgiu.

Producătorii de fructe și legume afectați de pandemie ar putea beneficia de ajutoare de stat sau de fonduri prin măsura de criză de la Dezvoltare rurală.
Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a răspuns solicitării mele pentru sprijinirea producătorilor români de fructe și legume afectați de criza sanitară. Într-o scrisoare pe care mi-a adresat-o, comisarul a subliniat că producătorii pot beneficia de ajutoare de stat, dar și de noua măsură de criză din Programul de dezvoltare rurală.

“Pentru producătorii individuali a fost pus la dispoziție un set de măsuri pentru a atenua efectele pandemiei, care nu sunt neapărat specifice sectorului fructelor și legumelor, dar sunt aplicabile producătorilor din acest sector. Sprijinul poate fi acordat prin intermediul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat și prin Programele de dezvoltare rurală și, la fel ca în cazul oricărui sector, producătorii de fructe și legume pot beneficia, de asemenea, de noua măsură care oferă un sprijin temporar excepțional ca răspuns la pandemia de COVID-19”, se arată în răspunsul pe care l-am primit de la comisarul Janusz Wojciechowski.

Politica europeană în sectorul fructelor și legumelor promovează înființarea organizațiilor de producători și a asociațiilor acestora pentru a încuraja o cooperare economică mai puternică și pentru a îmbunătăți poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare. Iar, în contextul actualei crize, “organizațiile de producători beneficiază de o mai mare flexibilitate în aplicarea măsurilor de gestionare a crizelor din cadrul Programelor operaționale ale organizațiilor de producători”, după cum a declarat comisarul european pentru Agricultură.

Încurajez asocierea fermierilor din România, mai ales în contexul în care România va primi fonduri generoase de la Uniunea Europeană pentru Agricultură: 13,78 miliarde de euro pentru plăți directe și aproximativ 7,7 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală, conform Ministerului Agriculturii. Asocierea le poate aduce, așadar, fermierilor numeroase beneficii: de la obținerea unui preț mai bun pentru produsele agricole, extinderea și modernizarea fermelor prin acces la fonduri europene pentru dezvoltare, cercetare și inovare, până la o mai bună gestionare a eventualelor crize din piață.

Răspunsul integral, oferit de comisarul european pentru Agricultură, mai jos?

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *