Ceață densă la CJ-Marian Mina nu ”se vede” în declarații cu directorul direcției subordonate.

Într-un drept la replică transmis Cronicii giurgiuvene, Marian Mina, preşedintele CJ Giurgiu, spune, pe scurt, că nu a scos la licitație contractul pentru deszăpezire deoarece anul trecut nu s-au prezentat operatori economici deci logica lui spune că nici anul acesta nu s-ar fi prezentat aşa că… se procedează la atribuire directă, fără a se mai organiza licitație. Citez motivul oferit de Marian Mina în dreptul la replică: ”avand in vedere experienta din anii anteriori cand au fost organizate mai multe proceduri de licitatie deschisa si de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, proceduri ce au fost anulate, intrucat nu a fost depusa nicio oferta in cadrul acestora”.

Fără a fi vreun expert în achiziții publice, eu ştiam că există, pentru atribuiri directe, un plafon maxim al valorii contractului acesta fiind, in cazul prezentat, depăsit cu aproximativ 598.000 euro. Pe de altă parte, Marian Mina a decis atribuirea directă către firma Gecor, cu al cărei administrator/proprietar (sau ce denumire o avea) are o relație care poate fi considerată a fi cu mult peste prietenie, şi bazându-se pe potențiale abilități de clarvăzător. O atribuire directă care nu doar că depăşeşte cu mult(de aproape şase ori) plafonul maxim legal dar nici nu întruneşte alte condiții cum ar fi să vină în urma unor licitații organizate şi eşuate iar, pentru rezolvarea problemei generate de eşuarea licitațiilor, să se purceadă la atribuirea directă. Practic, preşedintele CJ nu a organizat o licitație doar bazându-se pe faptul că… anul trecut nu s-a prezentat nimeni. De departe se vede că domnul Mina a învățat multe nu doar de la naşul său, Bădălău, ci a făcut oarece cursuri de specializare şi cu Michel de Nostredame sau cu Baba Vanga (pe numele ei de căsătorie, oarecum ironic, Guşterova) astfel fentând licitația în baza abilităților sale de prezicător, văzând că în viitor nu se va prezenta nimeni la licitație. Nu ştiu, însă, dacă certificatele de calificare în meseria de clarvăzător au valabilitate şi în fața organelor îndreptățite să spună dacă procedura de achiziție a fost legală sau nu.

Pe de altă parte, în publicația Jurnal giurgiuvean, domnul Marius Olteanu, directorul D.J. de Transport, Administrarea Drumurilor Judeţene şi Control Trafic, încearcă orecumva să dreagă busuiocul spunând, citez din publicație:”Direcţia Judeţeană de Transport nu a încredinţat, niciodată, în mod direct, vreun contract către SC Gecor. Pe de altă parte, nimeni nu interzice nimănui să participe la licitaţii, iar experienţa lor este una vastă. Totodată, este posibil ca cei de la site-ul cu pricina să se fi legat de faptul că, până la definitivarea licitaţiei pentru deszăpezire, s-a încheiat un contract pentru aceste lucrări cu firma GECOR”. Constatăm, din declarația domnului Olteanu, trei contradicții. Prima este între domnul Olteanu şi domnul… Olteanu. De o parte îl avem pe domnul Olteanu care spune că direcția pe care o conduce nu a încredințat direct niciun contract firmei Gecor iar de cealaltă parte îl avem pe domnul Olteanu care ne spune că a încredințat direct, ”totodată”, un contract firmei Gecor. A doua contradicție este între domnul Olteanu şi logică. În vreme ce domnul Olteanu ne spune că ”nimeni nu interzice nimănui să participe la licitaţii”, logica ne spune că nimeni nu poate participa la o licitație care nu este organizată. A treia contradicție este între domnul Olteanu şi domnul Mina. Domnul Olteanu spune că atribuirea are un caracter oarecum temporar, până la definitivarea procedurilor de licitație, iar domnul Mina spune că tocmai pentru că nu se organizează licitație contractul a fost atribuit direct.

Posibil ca nu doar noi să nu înțelegem nimic ci şi domnul Mina şi domnul Olteanu să fie cumva dezorientați motiv pentru care intervenția organelor în drept ar putea să aducă lumină în această dilemă în materie de achiziții, să-i ajute pe cei doi domni să cadă de acord asupra cum, cât, cui şi, mai cu seamă, de ce atribuie… direct dar nu direct, prin licitație dar fără.

Ciprian Danciu

One comment to “Ceață densă la CJ-Marian Mina nu ”se vede” în declarații cu directorul direcției subordonate.”
  1. bai frate cum arata drumurile in Giurgiu… execrabile! In tot judetul e la fel! mergeti spre Ghimpati, spre Zimnicea. Chiar un metru de asfalt nu s-a pus nicaieri, decat s-a carpit in scarba, centura nu exista. singurul drum mai bun e spre Bucuresti. cum a putut lumea sa-i voteze pe tiganii astia? ce-ati vazut la astia nu pot sa inteleg. am auzit ca s-au alocat fonduri pentru asfaltari, dar parca vedem ca se carpesc cateva drumuri si banii intra in buzunarele tiganilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *