Dan Motreanu, președintele PNL Giurgiu și singurul reprezentant al unui partid politic din Giurgiu care va deveni europarlamentar, a ținut să aducă, printr-o declarație de presă, câteva precizări legate de Programul Politic al Partidului National Liberal.
O parte importă a Programul Politic al PNL este special gândită pentru a veni în mod real în sprijinul fermierilor români. Unul din angajamentele ferme atât ale mele, ca viitor europarlamentar, cât și ale PNL, este acela de a susține o distribuire echitabilă a subvențiilor la hectar, punând însă accent pe nevoia de relansare economică a mediului rural românesc. Și de aceea vom milita pentru ca nivelul subvenției la hectar în România să ajungă la nivelul mediu din Uniunea Europeană.
Un alt proiect important pentru agricultorii români este intenția PNL de a propune ca în viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală să se faciliteze accesul la finanțare europeană, în special pentru achiziții de utilaje de producție pentru fermele mici și medii, în vederea menținerii competitivității.
Necesitatea relansării agriculturii este o realitate iar în sprijinul acestei relansări, este nevoie de mai mulți antreprenori în sectorul agricol. De aceea voi propune și susține în Parlamentul European ca pentru viitorii agricultori, să se înființeze Programul Prima Fermă. Acesta va fi un program adresat tinerilor prin subvenționarea dobânzii aferente creditului necesar achiziționării de teren pentru dezvoltarea fermei.
În același timp voi propune și susține înființarea Programului Prima Seră program care să susțină, prin finanțare din fonduri europene, construirea de sere.
Competitivitatea agricultorilor români este afectată serios și de parcurile de utilaje îmbîtrânite fapt care le mărește costurile de exploatare dar și timpii de lucru, agricultorii având dificultăți financiare în reînoirea parcurilor. De aceea consider foarte importantă înființarea unui program de tip Rabla destinat achiziționării de utilaje agricole de către fermierii care dresc să-și reînoiască parcul de utilaje agricole. În acest fel agricultorii români vor deveni mai competitivi, scâzându-și costurile cu exploatarea și reducând timpul de lucru iar între beneficiile aduse de acest program nu este de ignorat nici faptul că este o măură care e termen lung va avea un impact pozitiv asupra mediului.
În ultimii ani România s-a confruntat cu incidența unor boli animale care au afectat serios statutul sanitar-veterinar al țării astfel afectând atât comerțul intern cât și schimburile. Avem azi, din păcate, chiar exemplul focarelor de pestă porcină africană încă active în județul Giurgiu. În sistemul comercial se poate interveni mult mai eficient, însă sistemul gospodăresc reclamă măsuri specifice: un program integrat care să vizeze informarea, educarea și introducerea de măsuri de biosecuritate pentru gospodăriile populației. Interzicerea sau, cum și-ar dori PSD, limitarea numărului de animale crescute în fiecare gospodorie nu reprezintă soluții ci doar intervenții atât abuzive cât și ineficiente. În paralel este necesară și voi susține asta în Parlamentul European, crearea unei capacități de cercetare la nivel european a virusului pestei porcine africane care să fie sprijinită în cadrul programelor de finanțare europene pentru cercetare. În paralel voi acționa pentru obținerea de fonduri europene pentru ca în România să implementăm măsuri de prevenire și de limitare a răspândirii pestei porcine. Trebuie să menționez și faptul că în Parlamentul European se pot obține sume considerabile și pentru despăgubirea proprietarilor de gospăodării ale căror animale au fost sacrificate din cauza peste porcine iar colegul meu, Siegfried Mureșan, a obținut 28 de milioane de euro din Bugetul UE 2019 pentru fermierii afectați de pesta porcină africană.
În condițiile schimbărilor climatice este critic pentru agricultorii români ca sistemul național de irigații să se dezvolte. În această privință trebuie spus că în prezent infrastructura secundară și cea din ferme este cofinanțată din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală. Circa 500 milioane euro sunt alocate pentru investiții în infrastructura de irigații dar România ar putea accesa alte forme de finanțare precum împrumuturile garantate ale Băncii Europene de Investiții. Deasemenea, voi susține finanțarea, din fonduri europene, a măsurilor de prevenție care vizează reducerea consecințelor dezastrelor naturale, inclusiv pentru achiziționarea și amplasarea de rachete antigrindină, un alt fenomen care a afectat agricultorii giurgiuveni în ultima perioadă.
Împreună cu Partidul Național Liberal îmi asum să ating toate obiectivele de mai sus dar și multe altele legate de dezvoltarea mediului rural prin, de exemplu, alocarea de fonduri europene pentru dublarea numărului de comune din România racordate la rețeaua de gazenaturale până în 2024, precum și dublarea numărului de români din mediul rural care au acces la sistemul de alimentare cu apă.
PNL este singurul partid care poate garanta că are sprijinul necesar în Parlamentul European pentru atingerea tuturor obiectivelor pe care și le-a asumat prin Programul Politic. Asta deoarece PNL aparține celui mai mare grup europarlamentar, PPE, iar susținerea și aprecierea de care PNL beneficiază în Europa au fost clar arătate de Summiturile PPE pentru care PNL a fost gazdă. În același timp, niciun alt partid politic din România nu a avut capacitatea de a arăta că are astfel de parteneriate cu partide europene, mai mult, PSD și ALDE riscând excluderea din familiile europene din care fac parte și fiind deja izolate total de către politicienii europeni, indiferent de culoarea lor. Cum ar putea aceste partide să reprezinte pe cineva, să influențeze politici europene, să convingă țările membre că România merită mai mult pentru a și putea primi mai mult? Nu au această capacitate doar PNL putând să convingă europenii că România merită să fie în primul rând pentru că PNL este singura forță politică din România care este credibilă și tratată ca un partener de încredere.
Declarație de presă a președintelui PNL Giurgiu, viitor europarlamentar, Dan Motreanu.
