Dan Motreanu solicită derogări pentru fermieri

Președintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu, a arătat încă de la începutul mandatului său de europarlamentar că folosește toate pârghiile pe care le are la dispoziție în Parlamentul European pentru a susține fermierii, fiind unul dintre cei mai activi europarlamentari români. Recent apelul președintelui PNL Giurgiu, prin care a solicitat sprijin extraordinar pentru agricultori prin mobilizarea financiară a fondurilor pentru agricultură și dezvoltare rurală, a primit răspuns și Comisarul Wojciechowski l-a asigurat, printr-o scrisoare pe care a primit-o la Cabinetul de la Bruxelles, că UE oferă posibilitatea de a acorda avansuri pentru plățile directe la nivelul de 70%, în loc de 50%, precum și plăți în avans pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale la nivelul de 85%, în loc de 75%.

Azi europarlamentarul Dan Motreanu a anunțat prin intermediul unei platforme de socializare că a trimis o nouă solicitare pentru a veni în sprijinul fermierilor. Mai jos redau postrarea integrală a europarlamentarului Dan Motreanu, președintele PNL Giurgiu.

Plățile directe trebuie menținute la același nivel pentru toți fermierii, chiar și în lipsa diversificării culturilor
I-am solicitat Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, o derogare pentru fermieri de la cerința de diversificare a culturilor, prevăzută de măsura de ecologizare, și garantarea plăților directe pentru aceștia.
Fermierii români și ceilalți fermieri europeni sunt afectați acum nu doar de pandemia COVID-19, ci și de o secetă fără precedent, care le-a afectat grav culturile și a cauzat pierderi însemnate în ultimele luni. Tocmai de aceea plățile directe sunt esențiale și nu trebuie condiționate în această perioadă de diversificarea culturilor.
Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că fermierii români care au suprafețe mai mari de 10 hectare au prevăzut diversificarea, însă din cauza dificultăților sanitare și de mediu întâmpinate: criza medicală și seceta fără precedent, aceștia sunt în prezent în imposibilitatea îndeplinirii acestei cerințe asumate.
Situația excepțională în care ne aflăm nu trebuie să afecteze și mai mult activitatea fermierilor și aprovizionarea cu alimente de calitate a cetățenilor. De aceea, plățile directe trebuie să continue la același nivel chiar și în lipsa temporară a diversificării de pe suprafețele agricole care depășesc 10 hectare.
Invit Comisia să propună un regulament de punere în aplicare pentru a permite această derogare cât mai curând posibil, astfel încât fermierii să fie sprijiniți și fluxul alimentar, protejat.
Textul integral al scrisorii adresate comisarului Janusz Wojciechowski, aici ?

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *