Nu cu multă vreme în urmă publicam un comunicat al PNL Giurgiu prin care se atrăgea atenția asupra faptului că primarul PSD al comunei giurgiuvene Adunații Copăceni încearcă să îndatoreze primăria comunei, implicit locuitorii, cu suma de 14.060.211,58 lei (TVA inclus) pe o perioadă de 20 de ani. La acel moment, consilieri locali cu capul pe umeri au reușit să oprească această ”năzbâtie” iresponsabilă a primarului PSD Dan Rusu.
Această filă din romanul iresponsabilității administrative a primarului PSD Dan Rusu a fost încheiată dar, cu fiecare zi care trece, în spațiul public apar constant exemple de iresponsabilitate și incompetență în administrarea comunei Adunații Copăceni. Să fie vorba despre rea voință? Să fie vorba despre modalități de spoliere a banului public? Să fie vorba doar despre lipsă de pricepere sau să fie vorba despre o combinație criminală între cele menționate?
Lecții despre ”cum să te prefaci că faci dar să nu faci decât cheltuieli fără să faci nimic.”
Un exemplu de aberație administrativă a ilustrului primar Dan Rusu (PSD) este ”preocuparea” sa constantă pentru școlile din comună. La prima vedere, această preocupare pare una nu doar absolut legitimă ci chiar lăudabilă indiferent de culoarea politică doar că, dacă ne uităm peste niște cifre se poate constata cu lejeritate absurdul situației. Un clar exemplu de bătaie de joc este următorul.
În 2017 luna Octombrie Primăria realizează achiziții de carte, manuale de matematică, în valoare de… 119,94 EURO. Domnule, doar de atât a fost nevoie, ce să mai discutăm?
Numai că ”primarul minune”, fiind preocupat nu numai de manualele pe care a cheltuit doar puțin peste o sută de euro, ci și de de infrastructura școlară a comunității, s-a apucat serios de treabă.
Așa se face că în perioada Martie 2017 – Octombrie 2018, Primăria Adunații Copăceni a cheltuit nu mai puțin de 149.265,11 euro DOAR pentru, atenție, studii de fezabilitate, servicii de consultanță, soluții tehnice și modificări de soluții tehnice pentru demolare-construire și/sau modernizare a școlilor. Practic, primarul PSD Rusu a reușit performanța de a cheltui aproape 150.000 de euro fără a construi sau moderniza fizic nici măcar un singur metru pătrat de școală. Asta în condițiile în care firmele de construcții în 2019 (când costurile sunt cu mult mai ridicate decât erau în 2017, asta tot din cauza politicilor PSD) construiesc metrul pătrat ”la cheie” (gata de mobilat) cu prețuri care în medie variază între 500 și 700 euro (manopera și materialele) iar ”la roșu” cu prețuri între 250 și 350 de euro, în funcție de materialele alese de client. 150.000 de euro care au plecat spre fime de consultanță/proiectare după cum urmează:
SC Centrul de Proiectare Judetean SATU MARE SRL – 32.982,29 euro pentru două contracte constând în studii de fezabilitate și servicii de consultanță.
SC Dialex Proiect Consult – 21.544,30 euro un contract pentru consultanță pentru elaborare cerere de finanțare. (ca și cum aparatul administrativ al primăriei este inexistent.)
SC Europroiect Partner SRL – 35.492,3 euro, două contracte reprezentând consultanță demolare și construire. (am râs)
Confort Design SRL – 37.799,88 euro, două contracte reprezentând contravaloarea modificării soluțiilor tehnice ale studiilor de fezabilitate.
KXL Studio SRL – 21.446,34, un contract reprezentând contravaloarea unui, ați ghicit, studiu de fezabilitate.
Studii, consultanță pentru… demolare, iar studii și modificări de studii și iar consultanță. Domnule, înțeleg că ”trebuie măsurat de 10 ori ca să tai o dată” dar să cheltuiești 150.000 de euro doar pe măsurat fără să construiești/modernizezi din banii ăștia nici măcar un metru pătrat de școală, pare că frizează ridicolul sau, cine știe, poate chiar penalul.
”BRAVO!”, cum ar spune Daea, ministrul cormoranilor.
Lecții despre ”cum să faci un leu curat din hârtii… puțin murdare”
Așa cum este normal, preocupările unui bun primar nu sunt legate doar de școlile comunității ci și de infrastructura rutieră a comunei pe care o administrează. Desigur, ”pasiunea administrativă” a primarului PSD a fost una constantă și pe această linie iar la acest capitol prezentăm două mici exemple, ceva ”lejer” pentru o seară de toamnă.
Povestea începe prin luna Octombrie a anului 2016 când primarul minune, Dan Rusu (PSD), pus pe treabă pentru „binele comunității”, decide că trebuie trotuare. Da, ele sunt de trebuință dar important este și cum anume și cui dai bănuții. În condițiile în care ”Legea achizițiilor publice” , 98/2016, prevede la articolul 7, punctul 5 faptul că un primar, ca parte contractantă, poate să achiziționeze fără licitație, prin atribuire directă, servicii sau produse atunci când valoarea estimată a acestora nu depășește pragul de 30.000 euro și poate contracta lucrări atunci când valoarea acestora nu depășește pragul de 100.000 euro (contravaloarea în lei fără TVA) primarul Rusu găsește o soluție pentru a evita aceste plafoane împărțind lucrarea în două contracte atribuite aceleiași firme după cum urmează:
a. Amenajare trotuare în comuna Adunații Copăceni, data contract 30.09.2016, suma contractată 59.737,92 EURO, atribuit direct firmei SC Anastamar Construct SRL din comuna Călugăreni;
b. Amenajare și modernizare trotuare, dată contract 28.04.2017, suma contractată 97.153,8 EURO, atribuit direct către SC Anastamar Construct SRL din comuna Călugăreni;
Astfel, ”primarul minune” a reușit să evite Consiliul Local și să atribuie lucrearea… cui a vrut el, adică firmei Anastamar Construct iar asta într-un an, 2017, care s-a dovedit a fi foarte productiv pentru acționarii Anastamar într-un județ aflat sub talpa PSD mai ceva decât Teleorman. Lucrarea a fost, din câte am înțeles efectuată pe 1 km, o lucrare pe o distanță de 1 km ale cărei costuri au fost suportate din bugetul local și care a fost efectuată, din câte am înțeles, în baza unui studiu de fezabilitate care era făcut pentru o distanță de 6 km însă pentru un proiect pentru atragere de fonduri europene, fonduri care nu au ajuns niciodată în comună. Dar dacă primarul Rusu (PSD) a avut inspirația de a împărți lucrările în două, nu același lucru se poate spune despre președintele Consiliului Județean Giurgiu, Excelența sa, inegalabilul profesor de sport Marian Mina (PSD), care la începutul lunii Noiembrie a anului 2017 a organizat o negociere pentru atribuirea directă a unor lucrări în valoare de 3,27 milioane de lei (aproximativ 700 mii de euro) către SC Gecor Prod. Firmele îl au în comun pe domnul George Cușa cu care Marian Mina, președinte al CJ Giurgiu și, la acea vreme, președinte al PSD Giurgiu (adică superior al primarului Rusu – PSD- pe linie de partid), are o relație care poate fi considerată a fi cu mult peste prietenie. Coincidență, ar spune unii. Eu nu prea cred în coincidențe.
Lecții despre ”cum să faci un leu greu din… piatră seacă”
Tot în anul 2017, urmând aceeași rețetă pe care am prezentat-o mai sus, primarul PSD al comunei Adunații Copăceni a purces și la pietruirea unor drumuri neasfaltate evitând, în aceleași condiții precum a făcut în privința trotuarelor, prevederile legate de plafonul maxim al sumelor pentru contractele cu atribuire directă din legea achizițiilor publice.
Iată cum 101.682 EURO (465.924 RON) din bugetul local al comunei au putut fi cheltuiți după bunul plac al primarului PSD Rusu:
a. Lucrări de pietruire drumuri comunale, sătești, data contract 17.03.2017, suma contractată 14.486,78 EURO (65.928,00 RON), atribuit către Drupas Construcții SRL;
b. Balastare și întreținere străzi neasfaltate de pe raza comunei Adunații Copăceni, data contract 24.08.2017, suma contractată 87.194,70 EURO (399.996,00 RON), atribuit către Drupas Construcții SRL.
Pote că veți spune: ”Care-i baiul? A vrut și el să se grăbească, pentru cetățeni a făcut-o.” Păi baiul este că, pe lângă faptul că a evitat Consiliul Local, nici matematica acestor lucrări nu-l prea avantajează.
Un metru cub de piatră costă cu aproximație 6,38 euro (30 RON), preț pe metru cub livrat iar la cantități mari poți obșine un discount de 20%;
Asta înseamnă că din cei 101.682 euro la un preț de 6,38 euro/m cub s-ar fi putut achiziționa 15.930 metri cubi, la lucrări au fost folosite utilajele primăriei. Dintr-un metru cub, dacă se așterne un strat de 15 cm grosime (ceea ce NU a fost cazul, stratul fiind cu mult mai subțire așa cum arată pozele și filmările de atunci) reușești să acoperi o suprafață de aproximativ 6 metri pătrați. Cu alte cuvinte, la un strat de 15 cm s-ar fi acoperit 95.580 metri pătrați adică aproape 24 km de drum cu o lățime de 4m.
”Să fie primit!”, zic.
Acestea sunt doar mici, foarte mici lucrui care, cel puțin deocamdată, sunt în ceață și veți citi aici periodic despre multe alte mici semne de întrebare pe mici sume care, adunate, vor arăta că fac parte dintr-o mare sumă care lasă un mare semn de întrebare și care arată un mare dezmăț administrativ care a avut și are încă loc în comuna Adunații Copăceni, o comună care are nefericita șansă de a avea un primar PSD care se tăvălește-n incompetență administrativă, așa cum PSD ca întreg se tăvălește.
Dar, cine mai știe, poate că primarul PSD Rusu a decis că poate face cam ce vrea domnia sa cu banii publici în speranța că senatorul Bădălău nu a mințit și chiar a avut de gând să facă aeroport la Adunații Copăceni. Acel ”cel mai mare aeroport din Europa” pe care Bădălău îl tot promite, lucrările ar fi trebuit să-nceapă fix prin Octombrie 2019, conform ultimei minciuni electorale aruncate giurgiuvenilor de hoțul condamnat, agramatul senator PSD Niculae Bădălău.
Ciprian Danciu
Facebook: Ciprian Danciu
Satul Adunații Copaceni ar trebui sa se numească satul dejecția deoarece începând de la localnici până la fermele locale toți își golesc haznalele și bazinele de acumulare al animalelor pe șanțuri și în câmp.Primarul știe,au fost dovezi și nimeni nu face nimic.Nu-i problema e buna apa din put.
Locuiesc pe str Crividonului 24 portiunea terminala catre cimp nu este nici pietruita macar acest drum este folosit de catre matele agronom Puiu Sincu ci utilajele firmei dupa ploaie acest drum este impracticabil numai tractoarele 8l pot folosii noi care locuim in zona nu il putem folosii mentionez ca a fost lasat mostenire un proiect aprobat de catre consiliul local de la fostul primar in lungime de 17.5 km care s a facut partial numai acesta nu ,a fost intrebat primarul Dan Rusu a spus ca nu afost de acord Puiu Sincu?? pai daca primarul actual avea dreptul conform legii 98/2016 art 7 pct 5 ca putea sa contracteze orice lucrare pina in 30.000 de euro asa cum a facut trotuarele vai de mama lor nu putea sa faca acest drum mai ales ca este folosit exclusiv de catre marele agronom si acum primarul a trecut la PNL acum sa impacat cu marele agronom pina acum il injura si mai acum citeva zile servea o bere cu marele agronom,ptr ca mai acum de 2 -3ani utilajele lui Puiu a astupat partea Crividonului ca sa treaca el in caz de ploaietorentiala inunda toate gospodariile aflate pe malul apei atuncii trebuia anuntat Min Mediului dar dl Puiu sa nu uite ca totul a fost filmat inregistrat si conv.cu domnia sa si se poate folosi ca proba la dosar amaenda o plateste Puiu ca are bani ,poate se razgindeste si da aprobare ca sa se repare acest drum prt care exista proiect si bani .
S-a rezolvat.
Noul primar al comunei este același Dan Rusu dar de la…. PNL
Acum e bine, nu mai poate fi acuzat de incompetenta.