Domnule Orban, PNL, ajunge! Go over the top!

„Go over the top” este o expresie britanică care a luat naştere în primul Război Mondial pe frontul de Vest, în Franța, unde lupta în tranşee între Germania şi forțele aliate anglo-franceze trebuia tranşată printr-o decizie pe cât de îndrăzneață pe atât de riscantă din punct de vedere al pierderilor: asaltul direct asupra tranşeelor inamice prin ieşirea din propriile tranşee, printre focuri de artilerie, rafale neîncetate de mitraliere şi cu deplasarea îngreunată de baricadele din sârmă ghimpată şi de terenul foarte accidentat şi noroios, manevră botezată sub forma unui îndemn de către soldații britanici, „go over the top!”. Expresia a rămas împământenită căpătând înțelesul depunerii unui efort extraordinar, a lupta cu toate resursele şi asumându-ți toate riscurile, depăşindu-ți toate limitele.

Asta ar trebui să facă Partidul Național Liberal în momentul de față, cred eu.

Sunt unul dintre cei care, deși și-ar fi dorit, nu a avut nicio speranță, fie ea cât de mică, în privința moțiunii de cenzură care tocmai nu a trecut. Da, cum era de așteptat nu doar matematic, moțiunea a picat însă ce va urma va fi realul început al sfârșitului. Va urma, poate, suspendarea lui Iohannis sau… poate un OUG pe legile justiției care, poate, se scrie exact acum, când eu scriu aceste rânduri. Până la urmă, nimic nu-i poate împiedica să le facă pe amândouă. Oricare dintre cele două au potențialul de a genera mișcări care am convingerea că vor depăși cu mult noțiunea de “tensiuni sociale”. Eu nu mă tem că ”scapă Dragnea”. Nu, este ultima dintre grijile mele. Deși necesară ca reparație morală, inchiderea lui Dragnea nu este esențială în plan general. Va fi urmat de altă canalie la conducere. Grija mea cea mare este că semianalfabeții, habarniștii, porcii cu pantaloni de stofă, ”nesăditele” sau ”preasăditele” și ”goblenistele” din fruntea Guvernului vor avea, din acel moment, cale liberă spre marele jaf național care va distruge ireparabil economia unei țări și așa sărace.

Blocat în tranşee de focul inamic al aruncătoarelor de mizerii, constant ținut în loc de mitralierele minciunilor şi manipulării profesioniste, văzând în față sârma ghimpată a unui mecanism de cumpărat suflete bine pus la punct, supravegheat aerian de puşcăriabili şi condamnați care zboară în avioane fabricate din hârtia ziarelor cumpărate, Partidul Național Liberal trebuie să ia decizia de a ieşi din tranşee pentru a lua cu asalt tranşeele PSD care, după ce multă vreme au ținut în loc țara, acum o aruncă în aer cu grenadieri semianalfabeți, unii chiar complet idioți, pe care i-au făcut miniștri, secretari de stat, șefi peste regiile statului, șefuți, și adjuncți de adjuncți de șefuți pe te și miri unde.

Consider că dacă ACUM, insist pe urgența pe care “acum” o implică, Ludovic Orban nu-și modifică discursul acid dar, în același timp, politicos, elegant, în unul războinic, apăsat, nervos, ZBIERAT CHIAR, fără mănuși, ba chiar, pe alocuri, “băsescian”, PNL va începe o ușoară hemoragie de electorat propriu real. Dacă s-ar opri la ”o ușoară hemoragie” nu ar fi o problemă însă în PNL au rămas suficienți șobolani ordinari blatiști care, unii de foame de bani, alții de sete de putere, pentru doi arginți sau o funcție cu rol de mângâiat egoul de submediocru parvenit, să dea PNL-ului niște anticoagulante care să agraveze hemoragia despre care vorbeam. Mai cred că a sosit momentul ca Ludovic Orban să dea mănușile jos și în privința tratării celor două feluri de șobolănei, cei în foame de bani și cei în sete de funcții, și să ia măsurile pe care le promite de la preluarea președinției PNL. AFARĂ, AFARĂ, AFARĂ! Doar așa Partidul Național Liberal mai poate acum acumula capital electoral. In același timp, consider că PNL NU trebuie să se mai ferească de „stradă”. Nu, aici nu ma refer la 20 de ageamii care stau de sute de zile in stradă demonetizând, în opinia mea, protestul ca formă de luptă civică. Mă refer la acțiunile de amploare, așa cum au fost in ultimele zile. Cred că acum este momentul în care PNL nu mai este cazul să acționeze cu prudență luând în calcul eventuale pierderi. Deja pierdem. Nu mai este cazul să stea ascuns în tranşee de teama ruşinii unei înfrângeri de imagine ci este momentul în care filialele PNL din marile orașe să intre la ”serviciu de permanență pentru mobilizare activ de partid”. Ies 10.000 în București? PNL București MOBILIZEAZA repede în 5.000. Ies 20.000 în Cluj? PNL Cluj mobilizează repede încă 10.000. Și nu, nu cu scopul ”lipirii imaginii PNL” de ei. NU! Oamenii, însă, TREBUIE să SIMTĂ că PNL luptă CU ei, că PNL răspunde LA CHEMAREA LOR!

Este nevoie de un Orban mai incisiv, mai hotărât, mai răstit, mai rapid în discurs decât Iohannis, ceea ce Ludovic Orban poate să facă, sunt sigur. Este nevoie de curățenie cu forța în partid, ceea ce Ludovic Orban a promis că va face și poate să facă. Acestea pentru a aduce, totuși, oameni noi și a preveni pierderea unora. Este nevoie de mobilizare de partid pentru proteste pentru a sprijini, atunci cand este cazul, strada, pentru a arăta ca Partidul Național Liberal răspunde în mod real chemării la luptă lansate de cetățeni.  

Domnule Orban, PNL, gata! Montați baioneta și… go over the top!

Ciprian Danciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *