Florin Cîțu- După modelul Venezuela, PSD vrea mărirea inflației

Dragnea-Valcov folosesc inflatia si codul fiscal pentru a taia salariile!

In primul rand respiram. Nu ne speriem. Este doar un grafic.
Sa va explic despre ce este vorba.

 

Banca Nationala publica 4 estimari pe an ale evolutiei inflatiei pentru urmatoarele 8 trimestre. Sa faci estimari este greu. Cu cat incerci sa estimezi pe o perioada mai lunga cu atat creste probabilitatea sa gresesti grav. Asa ca in grafic folosesc estimarile bancii centrale doar pentru 4 trimestre.
OK!.
In grafic prezint estimarile facute de banca centrala in februarie, mai, august si noiembrie 2017. De exemplu, in februarie BNR estima (albastru punctat) ca inflatia va ajunge la sfarsitul lui 2017 la 1.7%. Liniile punctate reprezinta estimarile BNR despre evolutia inflatiei pentru 4 trimestre. Simplu.

Acum. Cu rosu, aveti evolutia reala a ratei de inflatie asa cum o prezinta INS.

Rata inflatiei a fost mai mare decat orice estimare a BNR in 2017!
Care este explicatia?
O parte a explicatiei am tot prezentat-o in ultimele luni. Atat in rapoartele mele de analiza ( AICI )cat si pe FB. Unii m-ati crezut. Altii, in love with PSD, ati spus ca nu am dreptate (printre injuraturi este adevarat, dar tot asta spuneati).

Eu am spus ca preturile au crescut mai repede decat era anticipat, desi TVA a scazut de la 20% la 19%, datorita politicilor economice haotice si devastatoare ale PSD (adica prociclice si netransparente, in limbaj tehnic). Aceasta concluzie a mea este acum validata si de BNR, pagina 21 in prezentarea guvernatorului BNR de ieri.
Bun. Stim de ce au sarit preturile in 2017. Si avem si estimarile pentru 2018. De exemplu, BNR ne spune ca rata inflatiei va atinge un maxim de 3.9% si dupa aceea va scadea, undeva prin 2019.
Eu am dubii mari ca se va intampla cum spune BNR. Trei motive.
1. Preturile din import cresc mai repede decat ne asteptam. Importam inflatie.
2. Politica fiscala ramane haotica si devastatoare. Nu mai intru in detalii aici. Dar imaginati-va ce s-a intamplat in 2017 si dublati efectul.
3. Politica monetara este mult prea relaxata pentru conditiile economice din Romania. O parte din rata inflatiei peste asteptari in 2017 se datoreaza si bancii centrale care a tinut dobanzile in piata interbancara prea jos mult prea mult. Din pacate BNR a decis sa nu creasca dobanda de politica monetara in sedinta de saptamana trecuta. O decizie care se va vedea, in opinia mea, intr-o rata a inflatiei aproape de 5% in 2018.
De ce ar trebui sa va intereseze? Chiar si scenariul in care BNR are dreptate si rata inflatiei nu depaseste 4%, tot inseamna o pierdere a puterii de cumparare.
De unde? Simplu. Transferul contributiilor de la angajator la angajat face ca salariul net sa creasca, in cele cateva cazuri fericite unde creste, cu 2%. Deja, este clar pentru toata lumea ca pentru foarte multi romani salariile nete vor scadea sau nu vor creste. In aceste conditii o rata a infaltiei de 4% musca rau din puterea de cumparare. Nu mai spun de scenariul pe care merg eu cu o rata a inflatiei de aproximativ 5%.

Acum, sper ca este clar de ce transferul contributiilor de la angajator la angajat TAIE salariile in 2018!

In concluzie. In 2018 atat preturile cat si dobanzile cresc. Scenariul pe care merge acum BNR cu o rata a inflatiei de 4% are foarte mici sanse. Tot ce se intampla in Romania dar si in exterior arata ca ca rata infaltiei o sa surprinda iar, tot cu rate mai mari decat estimarile, ceea ce va face BNR sa reactioneze cu cresteri de dobanda in cascada.
Astfel dobanda de politica monetara poate sa ajunga la 3% (implicit ROBOR) la jumatatea lui 2018.

P.S. Dupa modelul Venezuela, Dragnea si PSD vor o rata a inflatiei mai mare. Doar asa pot sa reduca pe termen scurt din efectul politicilor ticaloase din programul de guvernare.

Text preluat integral de pe profilul de Facebook al domnului  Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *