Giurgiu – Între Prefectură şi Daea, boul care a furat Crăciunul

Cu întârziere am urmărit conferința de presă referitoare la măsurile pe care Prefectura Giurgiu le ia pentru protejarea județului de pesta porcină care se pare că amenință şi porcii din gospodăriile giurgiuvenilor. Din păcate, şi îmi doresc din tot sufletul să mă înşel, am impresia că suntem în fața acestei amenințări precum o rață domestică în bătaia puştilor a 20 de vânători experimentați.
Din cele 30 de formulări care conțineau expresia ”Doamne fereşte!” deduc că prima măsură este aceea de a răspândi numele Domnului între cei mai puțin credincioşi. Deci prima şi cea mai importantă măsură este ”Tatăl nostru Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău…”.
A doua măsură importantă este aceea de a controla ”strict” drumurile de legătură între județul Giurgiu şi cele două județe vecine, Ilfov şi Călăraşi, cu focare de pestă porcină. Întrebare de la ziarist:”vor fi filtre pe toate drumurile de legătură?” Răspuns de la nici nu contează cine:”Nu, doar pe căile cele mai frecvent circulate, pe drumurile mai cunoscute”(citatul nu este exact însă ideea este). Practic, se pun filtre ale Poliției Rutiere, care să-i oprească pe şoferi în trafic, cu DSV însă doar pe drumurile mai circulate, mai cunoscute, ca şi cum celelalte, mai puțin cunoscute, nu suportă din principiu transportul de animale vii, în speță porci, sau de carne şi preparate din carne de porc. Se surpă asfaltul sub maşină dacă şoferul transportă asemenea produse pe acele drumuri. Revenim, deci, la prima soluție: ”Domnului să ne rugăm!”
Un alt important element este reprezentat de informarea cetățenilor asupra acțiunilor pe care ei le pot întreprinde sau pe care nu au voie să le întreprindă pentru a-şi proteja ”suinele” din ogradă. Modul în care comunici trebuie să fie adaptat spre a fi pe înțelesul persoanelor pe care vrei, cum ar veni, să le informezi. Dacă vorbeşti cum a făcut-o un alt domn, n-are importanță care, despre ”suine” într-un discurs plin de dezacorduri oribile nu reuşeşti să pari mai deştept, că doar ce o ții langa cu dezacordurile, şi nici nu îl faci pe ”nea Vasile” să înțeleagă că nu-i bine să cumpere acum porci din Ilfov, de exemplu, şi să-i aducă-n Giurgiu pentru că tu i-ai zis doar că n-are voie să cumpere ”suine dintr-alea”. Dacă mă uit la mulți dintre primarii PSD, gândesc că nu doar ”nea Vasile” ci şi ei sunt acum buimaci şi se-ntreabă ”ce dracu’ are suina cu boala aia de la porcu’ dă curte?”.
Pentru unul dintre cele mai sărace județe din România, dacă nu chiar cel mai sărac județ, o asemenea năpastă venită asupra cetățenilor a căror existență se bazează în multe cazuri doar pe agricultura de subzistență ar însemna o catastorofă. O dramă în adevăratul sens al cuvântului. Dacă măsurile rămân în mare parte de ordinul lui ”Doamne fereşte!” este cam degeaba pentru că în timp ce spunem ”Doamne fereşte” se prea poate să dăm, culmea, de dracu’!
Poate că-i timpul nu doar să mimăm oarece profesionalism ci măcar să-ncercăm să-l luăm din alte părți dacă într-un exercițiu de sinceritate cu noi înşine constatăm că ”de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere”, pentru a rămâne în nota măsurilor anunțate.
Direct răspunzător pentru situația aceasta îl consider pe ministrul Agriculturii a cărui cruntă şi aproape indescriptibilă prostie a permis răspândirea pestei porcine în acest mod. Oamenii sunt săraci iar pesta-i transformă pe mulți chiar în muritori de foame. Daea este acum boul care a furat Crăciunul multor români. Sau i-a schimbat data în unele cazuri pentru că înțeleg că în Giurgiu unii s-au apucat să-şi taie porcii spre a conserva carnea, care cum pot şi cum ştiu. Asta în pofida faptului că Prefectura ”şi-a făcut datoria” şi a ținut o conferință de presă în care, printre altele, i-a anunțat pe oameni că virusul nu dispare prin preparare termică sau congelare iar conservând carnea se conservă şi virusul. I-au informat? Teoretic, da! Se cheamă că ”şi-au făcut datoria”? Mai mult decât discutabil. Oportuniştii sunt probabil ”în alertă” şi poate au început deja să facă ”afaceri” cumpărând porci la prețuri modice din Ilfov sau Călăraşi pentru a-i vinde în Giurgiu sau a-i tranzita prin Giurgiu şi cu siguranță toți vor folosi ”doar rutele mai cunoscute şi mai intens circulate” pentru a se supune controalelor. Oamenii au început deja să se informeze de la primarii giurgiuveni şi parcă-l şi văd pe un primar precum domnul Petre Nicolae, un om deosebit prin erudiție şi un mare gânditor al comunei Ulmi, explicându-le cetățenilor:
”Stimați concetățeni, la porțile unității administrativ teritoriale în care ne purtăm veacul bate un inamic monstruos: boala lui Montgomery. (Din mulțime) Cine-i, bre, Montogonrea ăsta? (Nicolae) Ia şi tu 200 de EUR să ai şi marş d-aci cu întrebărili tale! Eşti dă la Aneta 1? (Continuă) Cum spuneam, acestă boală hemoragică, devenită endemică în Africa, afectează doar suinele, subfamilie a paricopitatelor, atât sălbatice cât şi domestice. (Sătean) Bă Tembi, să crăp dacă am suină-n curte! (Nicolae) Cum, bă, n-ai?! Dă ce minți, bă?! Nu ți-am dat şi ție înainte dă alegeri? (Sătean) La mine n-a mai ajuns suine d-alea şi îmi diteşi porc, bre! (Nicolae) Ți-am dat pe dracu’ să te ia! Ia, hai, marş d-aci şi tu şi nu mai mă întrerupeați că vă ia mama dracu’ şi nu vă mai spui nimica şi era important!”
Prin urmare spun şi eu ”Doamne fereşte!” pentru că noi se prea pare că nu suntem chiar capabili să ne ferim.

Ciprian Danciu

GIURGIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *