Ieri va prezentam rezultatele unui studiu sociologic desfasurat in Romania de International Republican Institute, un studiu care, printre altele, pozitiona principalele partide politice dupa cum urmeaza:
PSD – 32%, PNL – 29%, MRÎ – 7%, ALDE – 4%, USR – 4%, PMP – 4%.
Tot ieri va promiteam si alte date interesante ale acestui studiu care a fost facut public in aceasta seara.
De exemplu, nu este chiar uimitor faptul ca 77% din totalul respondentilor considera ca Romania se indreapta in directia gresita, 19% considera ca se indreapta intr-o directie buna iar 4% au spus ca nu stiu sau au refuzat sa respunda. Este, in schimb, interesant faptul ca, pe categorii de orientare politica, 50% dintre respondentii declarati socialisti si 68% dintre respondentii declarati social-democrati considera ca Romania se indreapta intr-o directie gresita, asta in timp ce o guvernare social-democrata se chinuie din rasputeri sa induca ideea de bunastare fara a o genera. Rezultatele de mai sus sunt cu atat mai interesante in privinta socialistilor si a social-democratilor cu cat, intrebati fiind care este cea mai urgenta problema pe care Romania trebuie sa o rezolve, 42% din totatul respondentilor au spus ca problemele legate de nivelul de trai, pensii, somaj si saracie sunt cele mai urgente probleme, coruptia fiind a doua optiune cu 31% dintre raspunsuri asta insemnand ca PSD pierde teren in electoratul propriu chiar daca foloseste discursul pe care 42% dintre romani l-ar aprecia teoretic. Este, totusi, trist faptul ca educatia nu este considerata prioritara de romani, doar 10 % dintre respondenti vazand-o ca pe o problema de rezolvat urgent. De asemenea, este destul de ciudat cum doar 9% dintre respondenti considera ca dezvoltarea infrastructurii rutiere ar trebui sa fie prioritara.
O alta chestiune alarmanta este nivelul de incredere al romanilor in democratia din Romania. Intrebati fiind ”in ce masura functioneaza democratia in Romania?” 4% au raspuns foarte bine, 31% au raspuns ”destul de bine”, 35% au raspuns ”nu prea bine” iar 27 % au raspuns ”deloc bine”, 3% au spus ca nu stiu sau au refuzat sa raspunda. Astfel, sub guvernarea PSD-ALDE, desi instalata in urma unui proces democratic, deducem faptul ca 62% dintre romani sesizeaza reducerea democratiei in Romania. Si asta pe buna dreptate, spun eu, daca ne uitam la felul in care PSD acapareaza una cate una institutiile statului si la felul odios in care le foloseste.
Mai aflam din acelasi studiu ca romanii pun foarte mare pret pe libertatea de exprimare, o libertate pe care PSD a tot incercat si incearca, pe alocuri chiar si reusind, sa o ingradeasca prin metode dintre cele mai ingenioase, uneori, sau de-a dreptul copiate din anii de trista amintire ai comunismului. 45% dintre romani considera ca democratia este inca vie in Romania datorita libertatii de exprimare, 13% considera ca presiunile externe o tin inca vie, 10% considera ca justitia si respectarea legilor au cel mai important rol in apararea democratiei iar 7% considera ca libertatea individuala de a face alegeri este importanta pentru democratie restul fiind raspunsuri diverse cu procente care variaza de la 5 la 1%. Este unul dintre motivele pentru care PSD se inghesuie la limitarea libertatii de exprimare a romanilor. Desi intentionam ca aceasta informatie sa o pastrez pentru un viitor articol cu date chiar si mai interesante, va mai spun ca studiul arata ca romanii incep sa se trezeasca realizand ca absenteismul de la urne a adus Romania in situatia dezastruasa in care se afla. Astfel, 52% din romani s-ar prezenta la urne cu siguranta daca ar fi alegeri acum, 26 % au raspuns ca probabil s-ar prezenta la urne asta facand ca procentul romanilor care ar intentiona sa voteze sa se ridice la 78 % in vreme ce 12 % au raspuns ca probabil nu vor vota iar 8 % sunt siguri ca nu vor vota. 2% au spus ca nu stiu sau au refuzat sa raspunda. Aceste cifre impreuna cu cresterea PNL pe care v-am prezentat-o, arata sursa tuturor temerilor PSD si a disperarii liderilor acestui partid, o disperare care se manifesta la aproape orice nivel, de la conducere centrala la atructurile de conducere locala a celui mai nociv partid pentru democratia romaneasca de dupa 1989 pana azi.
Intr-un articol viitor va voi prezenta date foarte interesante referitoare la evolutia increderii romanilor in Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si date din care veti intelege ca majoritatea romanilor au pe fond, in mod natural, o orientare de dreapta.
De retinut este ca studiul este efectuat la nivel national atat in mediul urban cat si in mediul rural avand o marja de eroare intre +/- 1,2% si 2%.
Ciprian Danciu