Istoria ne ofera, noi trebuie sa stim sa luam-Marian Mina si Triumful Roman.

Triumful Roman, o ceremonie romana de amploare ce imbina excelent caracterul unei parade militare cu o sarbatoare civila si un ceremonial religios. Triumful Roman celebra un comandant militar, de regula un magistrat ales (dictator, consul sau pretor) care fie comandase ostile intr-o batalie din care a iesit victorios ucigand minim 5000 de soldati inamici fie pusese capat victorios unui razboi, castigandu-si, astfel, titlul de Imperator. Luptele interne, insa, inabusirea razvratirilor unor nobili sau a revoltelor sclavilor nu erau calificabile pentru o astfel de ceremonie.
Lupta politica de la Giurgiu, pusa in contextul Romei antice, ar fi calificat liderii PSD Giurgiu pentru o astfel de ceremonie nu pentru a fi castigat un razboi, un razboi care abia a inceput, ci pentru a fi castigat clar o batalie importanta in 11 Decembrie 2016. Da, au nimicit adversarul intr-o lupta importanta si au dat drumul ceremoniilor triumfale care inca dureaza depasind cu peste 440 de zile durata ceremoniilor chiar si din Roma epocii republicane tarzii, cand durata ceremoniilor era extinsa pe cateva zile(desi sensul fusese oarecum confiscat si ceremoniile erau strict dedicate imparatului). De peste 440 de zile Marian Mina se plimba prin judet in carul sau triumfal tras de patru cai albi celebrandu-si titlul de Imperator si purtand coroana de flori de aur. Romanii, popor latin, se vede treaba ca nu au uitat traditiile romane si le aplica dar… nu intocmai. Lasand la o parte sacul plin de nimic in materie de realizari marete, victoria de la parlamentare a fost clara iar sarbatoarea continua si azi dar din toata aceasta ceremonie a fost omis un mic amanunt, un element pe care romanii nu-l omiteau la niciuna din procesiuni, nici macar in perioada republicana tarzie. In carul triumfal, alaturi de sarbatorit, era si un sclav. Coroana de flori de aur nu era purtata pe cap de comandant ci era tinuta deasupra capului sau de acel sclav care mai avea o misiune foarte importanta, aceea de a-i sopti comandantului, in mod regulat pe tot traseul, ”Nu uita, esti doar un om!”. O intreaga filozofie a puterii, o geniala si, asa cum mie imi pare, a tot cuprinzatoare expresie a limitarii efectelor nocive ale prea-maririi, uneori timpurii, in acest caz cu siguranta fara continuitate in alte argumente decat victoria initiala, si, cu siguranta, absolut trecatoare. ”Nu uita, esti doar un om!” este ceea ce Marian Mina nu a auzit de la ”sclavii” lui. A auzit, in schimb, doar laude, linguseli si… manele. I s-a spus ca este ”cel mai frumos, destept si devreme acasa” dintre toti cei ce salasluiesc in sediul PSD, asta chiar cand el nu arata… nimic ba chiar poarta lupte interne ce nu-i aduc decat dispret si, conform traditiilor romane, nu-l indreptatesc la a avea onoarea Trimfului Roman. Nu este, in acest caz, condamnabil in totalitate, parte din vina pentru comportamentul sau planand si asupra ”sclavilor” care nu prididesc in a-l lingusi in felurite si gretoase moduri.
De ce scriu asta? Ei bine, in urma articolului ‘‘Marian Mina-„concediază” garda veche a PSD-doar Marciu este în siguranță” multa lume m-a abordat exprimandu-si nedumerirea pe principiul ”ei, cum sa fie atat de… neinspirat incat sa-ti marturiseasca tie, tocmai tie, cele pe care le-am citit?”. Va spun si dumneavoastra ceea ce le-am spus si lor: nu a avut un ”sclav” langa el in carul triumfal care sa-i spuna ”Nu uita, esti doar un om!”. Asta explica nu doar siguranta pe care o are in a se simti ”zeu”, devenind astfel, cu o simpla linguseala, dispus sa spuna lucruri ce nu ar fi trebuit sa-mi atinga urechile(si microfonul), ci chiar sigur ca el, Imperatorul, nu are cum sa fie atins. Asta explica si comportamentul dictatorial in CJ Giurgiu, explica si dispretul sau fata de reguli elementare ale democratiei, ignoranta fata de principiul reprezentativitatii si pana si nepasarea fata de reguli elementare impuse de lege in privinta convocarii sedintelor. Imperatorul se considera zeu uitand ca la sfarsitul ceremoniilor Triumfului Roman, comandantul celebrat depunea coroana de flori de aur in templul zeului Jupiter in semn de umila recunoastere a propriei conditii si spre a arata ca nu… considera ca este altceva decat… un om.

Toate actiunile sale vor avea consecinte, de la sedintele convocate in afara limitelor legii la atribuirile directe de contracte, de la impertinenta de a se considera intangibil pe principiul ”vorbeste despre mine ca despre un zeu” (in vreme ce-si asmute ”latratorii online” asupra ”muritorilor de rand”) la infatuarea fondata doar pe artificial generate iluzii de grandoare, toate vor avea consecinte.
In articolul de maine veti gasi noi dezvaluiri despre conflictele generate de Imperator impreuna cu nasul sau, acel fel de ”wannabe Brutus” care, din cauza vinului cu pepsi, in loc sa infiga cutitul in Dragnea si l-a infipt in picior.
Maine veti citi despre adevarata relatie dintre Toma Petcu si Badalau, asa cum Mina o descrie si argumenteaza.
”Nu uita, esti doar un om!”

Ciprian Danciu

PS: va asigur, articolul de maine nu este decat a doua parte a ”aperitivului” servit inaintea unui adevarat ”festin regal” cu multe feluri de baza si desert.

Giurgiu

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *