Joi, 6 Iulie, a fost reunit Colegiul Director Județean al Partidului National Liberal Giurgiu. Astfel, prin votul secret al celor 129 de membri prezenți, dintr-un total de 200, s-a hotărât excluderea din Partidul Național Liberal a dl. Ladislau Pick, consilier local municipal al PNL, după ce această decizie a trecut prin procedură de vot în BPM și BPJ Giurgiu. Cu 84 de voturi pentru, 41 de voturi împotrivă și 4 voturi anulate, s-a consfințit o decizie pe care personal nu o pot vedea ca fiind cea mai inspirată, asta poate mai mult din motive de ordin oarecum emoțional, însă o decizie pe care nici nu o pot critica rațional.
Odată cu apariția primelor zvonuri legate de ceea ce, dacă ambele părți ar fi dorit, ar fi putut fi doar o dispută internă care ar fi avut șanse de reconciliere a părților, Marian Măroiu, președintele PNL filiala municipală Giurgiu, a venit cu o serie de explicații, arătând, la acea vreme, și pașii ce aveau să fie urmați.
Citat de publicațiile giurgiuvene, Marian Măroiu a invocat motive cum ar fi lipsa în mod nemotivat de la ședințele BPM, atitudine necivilizată vis a vis de colegi de partid, colegi care erau considerați nedespărțiți prieteni, având chiar legături ce ar fi lăsat mai mult impresia unor relații de familie decât de prietenie până la un moment dat, dar nu în ultimul rând respingerea deschiderii oricărei căi de comunicare cu noua structură de conducere a Partidului National Liberal făcând, astfel, imposibilă începerea unui proces de mediere între dl Pick și conducerea PNL Giurgiu. Marian Măroiu a mai adăugat că la o întâlnire între dl. Pick , și consilierii locali Alina Meclea, Mihai Matei și George Țigănilă, cu scopul medierii conflictului, domnul Pick ar fi venit însoțit de nimeni altul decât Florian Nicolae, actual membru PSD.
Prin prisma unui dialog purtat cu dl. Pick cu multă vreme înainte ca acest conflict să devină o rană sângerândă, din toate cele de mai sus pot confirma existența unui ridicat nivel intoleranță, pentru a fi oarecum delicat în exprimare, față de ideea de dialog, de conciliere între domnia sa și o bună parte a noii conduceri a Partidului Național Liberal Giurgiu.
De atunci până la această oră, domnul Pick nu a confirmat și nici nu a infirmat vreuna dintre acuzațiile ce i s-au adus. Nu a contactat conducerea PNL, nu a scos un sunet în apărarea sa, nici public dar nici în spatele ușilor închise ale sediului PNL, ignorând repetate invitații ale președintelui filialei municipale dar și ale președintelui PNL Giurgiu, Marin Anton.
Tratând problema doar prin prisma informațiilor pe care le am, nu pot spune că eforturi din partea membrilor conducerii PNL nu au fost făcute pentru evitarea unei astfel de situații. Nu știu dacă Florian Nicolae a venit să rezolve probleme de comunicare a căror rezolvare era strict apanajul membrilor și conducerii PNL, doar am auzit asta, chiar înainte de a o declara Marian Măroiu. Nu știu dacă a avut un comportament, să-i spunem, mai mult decât ireverențios vis a vis de colegii de partid care odinioară îi erau buni prieteni, doar am auzit asta. Ceea ce știu este că domnul Pick era absolut de neclintit din poziția din care refuza comunicarea iar asta este suficient pentru a mă întreba: cum ar fi putut să respecte, în aceste condiții, nu doar cerințele și obligațiile statutare dar și niște chestiuni ce țin de o minimă colaborare între el și colegii săi consilieri municipali?
Refuzul dialogului coroborat cu tăcerea domnului Pick care, chiar și acum, contactat de o publicație giurgiuveană înțeleg că amână orice declarație, mă fac să cred că, pe fondul nemulțumirilor generate de rezultatele alegerilor interne, domnul Pick a dorit practic să forțeze această excludere a sa din PNL. De ce să fi făcut așa ceva? Era clar că nu dorește să colaboreze cu noua conducere deci fie pentru a-și netezi o ieșire, elegantă pentru el, din spațiul politic giurgiuvean fie pentru a-și pregăti o… intrare în altă tabăra a aceluiași spațiu politic.
Dacă prima variantă nu are nevoie de explicații, m-am întrebat, în cazul celei de a doua variante, „De ce așa? De ce nu a demisionat, pur și simplu? De ce să forțeze propria excludere?”. Poate pentru că, dacă demisionezi ești etichetat ca fiind traseist politic, mai ales domnul Pick fiind oarecum proaspăt venit în PNL. Exclus fiind, te poți duce în altă parte în calitate de victimă și nu etichetat ca dezertor. Să fie, în acest caz, PSD? Să fie, oare, ALDE? Parcă, împotriva cotei mari pe care PSD ar avea-o în cazul unui asemenea scenariu, aș paria pe ALDE, amintindu-mi o declarație făcută de Toma Petcu în perioada în care se desfășurau alegerile interne în PNL. Suna cam așa, citând din memorie: „Alegerile interne în PNL vor provoca nemulțumiri, sunt sigur. Am ochit deja două persoane valoroase în PNL pe care vrem să le cooptăm la ALDE„, spunea Petcu or… Pick este o persoană valoroasă, trebuie să admită asta și conducerea PNL, în pofida disensiunilor.
Poate timpul va infirma acest scenariu pe care eu sunt tentat să pariez, rămâne de văzut.
Ciprian Danciu