Marin Anton trimis în judecată-Ludovic Orban reacționează

Despre Marin Anton s-au spus multe de la revenirea sa în PNL Giurgiu. Primit cu brațele deschise de către cei doi copreşedinți ai PNL Giurgiu de la acea vreme, unii spun chiar revenit la insistențele lor, Anton a adus în PNL Giurgiu, odată cu avantajele, şi dezavantajul stigmatului de penal prin cele trei dosare despre care doar eu cred că am scris de 100 de ori. Marin Anton avea trei dosare penale şi nu cred că este măcar o singură persoană care să nu se fi aşteptat ca pasul următor să fie acela al trimiterii în judecată, ceea ce s-a şi întâmplat Marin Anton fiind trimis în judecată în data de 8 Ianuarie a.c. în unul din cele trei dosare pe care le are de multă vreme, nu de ieri de azi.
Până la această oră nu am văzut o reacție a preşedintelui PNL Giurgiu pe această temă. O declarație, cât de scurtă, zic eu că ar fi fost bine-venită chiar dacă logica simplă spune că trimiterea în judecată nu ar fi trebuit să fie nicio surpriză.
În lipsa unei reacții a preşedintelui PNL Giurgiu şi a unei reacții ”la rece” a Partidului Național Liberal, s-a lăsat loc speculațiilor despre ”debarcarea” lui Anton din funcția de preşedinte al PNL Giurgiu. Ar fi, cu siguranță, o mişcare pe care nu doar Bădălău şi-ar dori-o ci o mişcare pe care o bună parte, dacă nu tot, PSD Giurgiu ar sărbători-o ca pe ziua de naştere a lui Lenin, Marian Mina, de fericire, fiind pregătit să se lase iar pozat îngenuncheat în fața lăutarilor.
Reacții nu prea avem dar… ce avem? Păi avem aşa: Statutul Partidului Național Liberal, o reacție ”la cald” a preşedintelui PNL, Ludovic Orban, Codul de etică al PNL şi, nu în ultimul rând, criteriile de integritate ale PNL.
Întrebat despre situația lui Marin Anton, liderul Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a declarat: „Am fost informat, o să am o discuție, vom aplica prevederile statutare şi prevederile codului de integritate, aşa cum am făcut în toate cazurile”. În baza acestei declarații este mai sigur decât orice speculație de până acum să presupunem că Marin Anton va rămâne în fruntea PNL Giurgiu în conformitate cu Statutul PNL care arată că se ia măsura suspendării din funcție doar după o eventuală condamnare în primă instanță urmând a se reveni asupra suspendării în cazul unei achitări printr-o sentință definitivă şi irevocabilă sau a se trece de la suspendarea din funcție la excluderea din partid în cazul unei condamnări, la fel, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă. De asemenea, măsura suspendării se aplică şi în lipsa unei decizii în primă instanță dacă trimiterea în judecată este însoțită de măsura arestului preventiv sau a arestului la domiciliu, ceea ce nu este cazul.
Cât despre o altă idee panicardă vehiculată doar cu scop electoral-emoțional, aceea că Marin Anton ar putea accede la funcții publice în eventualitatea unor alegeri, aici intervin criteriile de integritate ale PNL. Partidul Național Liberal a arătat clar că nu face rabat de la criteriile de integritate conform cărora niciunui membru PNL care are un dosar penal(chiar fără a fi trimis în judecată) nu i se permite să candideze sub sigla PNL. Deci, dacă mâine ar fi alegeri anticipate, lui Marin Anton nu i s-ar permite să candideze din partea PNL iar cel mai răsunător exemplu pentru asta este acela al lui Ludovic Orban.
Deocamdată, mai departe de cele scrise aici sunt doar speculațiile fără fundament şi bucuriile premature ale unor pesedişti giurgiuveni care au fost şi sunt foarte incomodați de alegerea lui Marin Anton ca preşedinte al PNL Giurgiu.
Ce se va întâmpla? Vom vedea dar faptul că până acum nu există alte reacții, coroborat cu argumentele de mai sus, mă face să cred că nu se va întâmpla nimic până ce nu va exista o decizie în primă instanță în cazul lui Marin Anton.

Ciprian Danciu.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *