Municipiul Giurgiu salvat de PNL de la îngheț

Calendaristic iarna s-a încheiat de ceva vreme dar prin prisma temperaturilor de afară iarna abia ce ne-a părăsit astfel că este momentul să discută și despre ”glonțul care a șuierat pe lângă urechile giurgiuvenilor”: pericolul de a fi fost condamnați la îngheț sau drama de a acumula datorii de-a dreptul uriașe în urma incapacității de a-și putea plăti facturile.

Din capul locului cred că trebuie să avem în vedere faptul că municipiul Giurgiu acordă o subvenție de 72% din prețul energiei termice aceasta fiind cea mai mare subvenție pe care o primărie municipiu reședință de județ o acordă în condițiile în care este una dintre cele mai sărace primării ale unui municipiu reședință de județ. Practic, efortul financiar pe care Primăria Giurgiu a trebuit să-l facă a fost unul mai mult decât considerabil.

Am trecut de ceea ce a fost poate cea mai grea iarnă a ultimilor mulți ani, cu o economie afectată de pandemie dar și de ceea ce era inițial doar perspectiva unui război la graniță, ulterior devenind realitatea unui război, o iarna marcată de scumpiri fără precedent la gazele naturale, prețul acestora fiind de cinci ori mai mare anul acesta față de anul trecut. Pusă în această situație, administrația locală avea două opțiuni: fie micșora subvenția pentru agentul termic astfel încât să diminueze costurile suportate de Primărie până la un grad de minimă suportabilitate, ceea ce ar fi însemnat, desigur, să transfere povara financiară către populație, fie să facă eforturi să ducă mai departe această povară financiară în ciuda faptului că situația generală nu era una dintre cele mai fericite, cu riscul de a intra ea în incapacitate de plată, ceea ce ar fi dus la sistarea livrării agentului termic. S-a ales a doua variantă, o variantă care a pus administrația locală în situații limită, nu de puține ori criticate irațional.

Cu eforturi politice majore, însă, PNL Giurgiu a reușit să rezolve această problemă. Prin eforturile făcute de președintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu, care a solicitat Guvernului să găsească o soluție pentru situația municipiului, cu sprijinul celor trei parlamentari liberali de Giurgiu, Gabriela Horga, Alexandru Andrei și Toma Petcu, Primăria Giurgiu a primit finanțarea necesară asta însemnând în total nu mai puțin de 4.468.755 lei pe care PNL Giurgiu a reușit să-i obțină de la Guvern doar pentru a se putea menține nivelul de subvenționare a agentului termic care este, așa cum spuneam, cel mai mare din țară. Sumele au fost repartizate astfel:
– 687.016 de lei pentru luna noiembrie 2021.
– 1.024.321.44 de lei pentru luna decembrie 2021.
– 2.128.449 lei pentru luna ianuarie 2022, pentru această lună municipiul Giurgiu fiind SINGURUL municipiu care a beneficiat de un astfel de sprijin guvernamental.
– 628.969 lei pentru luna februarie 2022, pentru această lună municipiul Giurgiu făcând parte dintr-un grup de numai cinci alte primării de municipii care au beneficiat de un astfel de sprijin guvernamental.

În aceste condiții putem spune că eforturile primarului Anghelescu, eforturile și implicarea președintelui PNL Giurgiu, Dan Motreanu, și sprijinul parlamentarilor PNL de Giurgiu, Horga, Andrei și Petcu au… salvat municipiul Giurgiu de la îngheț.

NOTĂ: Când mă refer la pericolul ca giurgiuvenii să acumuleze datorii de-a dreptul uriașe în urma incapacității de a-și putea plăti facturile o fac fără a avea pretenția că acum le este prea ușor, sunt extrem de puțini cei cărora le este ușor în aceste vremuri. Trebuie admis, însă, că o reducere a subvenției ar fi agravat semnificativ situația majorității giurgiuvenilor.

Ciprian Danciu
Facebook: Ciprian Danciu

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *