Pesta porcină- Ce să faci şi ce să nu faci!

De ieri, pesta porcină africană a intrat oficial şi în județul Giurgiu.
Trebuie să rețineți următoarele, porcul infectat, odată lovit de boală NU mai poate fi salvat.
NU tăiați porcul bolnav pentru a păstra carnea congelată sau la garniță! Virusul nu moare prin congelare, fierbere sau prăjire. Pesta va trece, veți cumpăra alți porci sănătoşi dar veți scoate virusul din congelator riscând să vi se îmbolnăvească iar porcii abia cumpărați.
NU cumpărați şi NU vindeți porci vii din locuri necunoscute, porci neidentificați (cu crotalie) şi fără certificat sanitar-veterniar de sănătate eliberat de medicul veterinar împutenicit. Odată ce boala a atins porcul, poate dura pănă la 20 de zile până ce procul moare. Practic, porcul poate fi deja bolnav fără să arate vreun semn de boală. Virusul este deja în coteț iar daca vinzi porcul sau lângă porcul tău sănătos aduci unul bolnav, NU ai rezolvat nimic.
Târziu în timpul de maxim 20 de zile, porcul tău poate arăta următoarele semne de boală:
Îi apar semne/pete roşii pe piele în special pe burtă, la coadă, pe marginile urechilor, vârfurile picioarelor.
Porcul vomită sau are diaree, posibil cu sânge.
Porcul este mai fierbinte decât de obicei(are febră).
În stadiul final, aproape de moarte, porcul îşi pierde echilibrul, merge împleticit şi/sau este apatic(nu guiță, nu se mişcă, nu se comportă ca de obicei, nu mai este la fel de vioi).
Deşi acestea pot fi simpotomele altor afecțiuni, ele se regăsesc ŞI în cazul pestei porcine africane. Dacă porcul tău are unul sau mai multe dintre semnele de mai sus, nu înseamnă neapărat că are pestă porcină DAR ESTE CEL MAI BINE SĂ CHEMI VETERINARUL.
Dacă observați asemenea simptome ANUNȚAȚI AUTORITĂȚILE: Direcția Sanitară Veterinară Giurgiu, Prefectura Giurgiu sau, dacă nu ştiți cum să-i anunțați(mă feresc să dau numere de contact deoarece nu ştiu dacă sunt actualizate pe site) mergeți şi anunțați primăria, teoretic cei de la primării ştiu pe cine trebuie să anunțe mai departe.
Pentru a vă proteja porcii trebuie să vă luați câteva măsuri printre care:
NU intrați în cotețul porcului cu hainele şi încălțămintea pe care le-ați purtat pe stradă.
La intrarea în cotețul porcului, improvizați un filtru de decontaminare cu o tavă in care puneți nişte paie sau un burete peste care turnați o soluție slabă de apă cu sodă caustică pe care să vă ştergeți tălpile la intrarea şi la ieşirea din coteț.
NU mai lăsați porcul afară din coteț, dacă o făceați până acum.
NU dați porcilor lături(spălătură)din resturile mâncărurilor care au conținut carne de porc.
NU hrăniți porcii cu iarbă culeasă din câmp, pe acolo se poate să fi trecut un porc mistreț bolnav şi iarba aceea poate transmite boala porcului vostru.

Ciprian Danciu

PS: Poate că de aici ar fi trebuit începută prevenția în județul Giurgiu şi nu doar printr-o conferință de presă vazută de 800 de persoane, majoritatea din mediul urban, probabil. Primarii, de exemplu, nu au habar ce să le spună sătenilor iar DSVSA şi Prefectura nici nu s-au îngrijit să facă vreo campanie sănătoasă de informare astfel că primarul din Adunații Copăceni, de exemplu, le transmite sătenilor să-şi ia ”toate măsurile necesare” fără ca el măcar să ştie care-s acelea ”toate” şi ”necesare”. Delăsarea, incompetența, aiurismul autorităților pun acum în pericol agoniseala şi munca giurgiuvenilor şi observ că nici acum nu se prea ”omoară” nimeni cu interesul.
Vorba aceea, ”Doamne fereşte!”
PPS: Cele de mai sus sunt informații culese din ceea ce autoritățile altor județe au transmis locuitorilor județelor respective fiind modificată aici doar forma.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *