Pleacă ai noștri, vin ai noștri? Poate NU de această dată!

Le vezi acțiunile dincolo de ceea ce fac către ceea ce este clar că vor să facă, le auzi frământările chiar mult dincolo de vorbele pe care le spun, le simți pulsul crescut, le poți mirosi de la distanță sudoarea, teama și ambițiile, unora le vezi palmele frecându-se una de alta deși nu se ating fizic iar altora le poți măsura pașii pe care încă nu i-au făcut spre a apuca cu scârbavnicele lor mâini mânjite ceea e consideră că le aparține de drept. Sunt ei cu trăirile, planurile și ambițiile lor, șobolanii politici ai unui județ năpăstuit de sărăcie, condamnat la subdezvoltare și ucis încet și sigur de depopulare. Sunt ei, acei gândaci politici deloc inofensivi și extrem de nocivi pentru societate. Acei gândaci mici, scârboși și inutili societății însă destul de rezistenți la insecticide și greu de ucis fără a fi striviți, acele scârboase rozătoare de dezvoltare rezistente la otrava care pe cei cinstiți îi face să sângereze. Ce-i face atât de rezistenți? Tăcerea, nepăsarea societății, liniștea care-i înconjoară de ani de zile și acceptarea mișcărilor lor dintr-o parte în alta cu cuiburi, neamuri, afaceri și amante.

Politica giurgiuveană a rotit în ultimii ani aceleași nume. Cu mici şi insignifiante ca număr excepții aceleaşi nume de persoane trecute prin mai multe partide, ba chiar țopăind de la dreapta la stânga fără jenă, fără limite, chiar ”fără număr” în unele cazuri. Aceiaşi actori interpretând prost diferite roluri în aceeaşi piesă de teatru absurd pe scena aceluiaş județ Giurgiu, toți având aceeaşi replică: ”vă oferim (culmea) SCHIMBAREA!”.
Lucrurile stau la fel şi în eșalonul doi, acela al zecilor de deconcentrate pline de directori și directorași care mai de care mai incompetenți, de-a lungul anilor neputința și prostia fiindu-le dovedite de lipsa evoluției, acel eșalon doi unde 65% dintre șoriceii umili și nepricepuși dar înfipți bine la sânul șbolanilor politici au avut mişcări năucitoare de la dreapta la stânga şi invers. O uimitoare consecvență în a fi inconsecvent manifestată de șonolanii umflați, șoriceii mizeri și umili și gândaci scârboși.
Aceleaşi figuri care, când dintr-un partid când din altul, când din stânga când din dreapta politicii au hotărât încotro se duc județul și municipiul Giurgiu.
Cum anume a funcționat în favoarea giurgiuvenilor și a județului această lipsă de deratizare și dezinsecție a politicii giurgiuvene? Ei bine acceptarea tacită a acestor șobolani politici a generat, în egală măsură cu incompetența și foamea șobolanilor, sinistra situație în care județul Giurgiu se află azi.

Ieri a fost o zi cu adevărat istorică. Pentru prima dată după perioada interbelică liberalii guvernează. Din 1937 România nu a mai guvernată de un guvern exclusiv PNL. Este pentru prima dată în ultimii peste 80 de ani când România are șansa de a intra în normalitate, când România are șansa de a se salva.
Asta aduce o șansă de neratat și la Giurgiu, o ocazie pe care PNL nu o va irosi, NU de această dată. O oportunitate reală de profesionalizare a instituțiilor deconcentrate, o șansă de a pune Prefectura la treabă în interesul cetățeanului, o ocazie de a pune județul pe drumul salvării din mizeria în care azi a fost adus de aceleași figuri, de aceiași șobolani politici pe care-i pomeneam în rândurile de mai sus.
Nu în ultimul rând, PNL are șansa de a-i strivi pe gândacii politici și de a scăpa Giurgiu de șobolani și șoareci iar asta o poate face cu un singur, simplu, atât de necesar și foarte normal gest: lăsând șobolanii să se scufunde odată cu ale lor corăbii politice. Nimic mai simplu, nimic mai normal, nimic mai util pentru Giurgiu în aceste momente.

”Pleacă ai noștri, vin ai noștri!” este ceea ce foarte mulți mi-au scris, sub o formă sau alta, după ce mi-am manifestat bucuria generată de învestirea primului guvern liberal din istoria ultimilor 80 de ani. Tuturor le-am răspuns: ”Poate NU și de această dată!”. Am răspuns nu încercând ”abureli politicianiste” ci bazându-mă pe raționamentul conform căruia dacă PNL și-a dorit și a luptat pentru această istorică instalare a guvernului exlusiv liberal asta înseamnă că și în materie de instituții la nivel local PNL va vrea să arate ce poate face cu resursa umană proprie or nu va risca să păstreze, cum spuneam mai sus, aceiaşi actori interpretând prost diferite roluri în aceeași piesă de teatru absurd pe scena unui județ distrus. Dar nu doar logica mă îndeamnă să spun ”poate NU și de data asta!”.  
Partidul Național Liberal a emis chiar o hotărâre a Biroului Politic Național care a consfințit faptul că PNL NU va primi șobolanii politici de pe corabia PSD. Pentru că decizia în sine se referă doar la PSD, președintele PNL a fost întrebat clar de jurnaliști ”Cu cei de la ALDE dacă vor să vină în PNL discutați, îi acceptați dacă vor să treacă de la ALDE în PNL?”. Răspunsul a fost unul ferm și logic: “După ce ai stat doi ani și jumătate cu PSD-ul la putere și ai girat toate inepțiile economice antiliberale, ai susținut asaltul împotriva justiției, după cei ai fost exponentul unui discurs anti-european care nu are nici o legătură cu interesele fundamentale României, nu cred că putem face înțelegeri cu ei. Iar de primit în partid, nici vorbă.”
Peste asta, PNL nu subestimează opinia publică și nu își dorește să înșele așteptările oamenilor. Nenumărate au fost ocaziile în care lideri PNL, de la președintele PNL la lideri mai noi dar deja proeminenți, chiar emblematici, au oferit oamenilor asigurări că se va face curățenie în instituții iar PNL nu va accepta ca eșaloanele inferioare să fie conduse de reprezentanții acelorași partide (PSD și ALDE) care au distrus și jecmănit cam tot ce se putea distruge și jecmăni în țara asta.  

România a suferit vreme de trei ani din cauza unui regim PSD-ALDE care a subjugat românii cinstiți, a umilit cetățenii onești, a asuprit întreprinzătorii, a fost aproape de a distruge justiția, a umilit întregi categorii sociale, a adus sărăcie prin inflație și majorări de prețuri. România a fost asuprită, subjugată vreme de trei ani iar această stare le-a adus românilor curajul. Curajul de a ieși în stradă, curajul de a lupta, curajul de a se implica în politică sau de a urmări cu o mult mai mare atenție orice mișcare din politică și curajul de a reacționa ferm, vocal și neîntrerupt la orice mișcare greșită. PNL știe asta, conștientizează asta.

În istoria noastră s-a arătat că subjugarea noastră a dus în fapt la păstrarea identității. Nietzsche spunea ”curajul este cel mai îndemânatic dintre ucigași, el ucide până și mila”. De-ar fi să înțelegem că ne-am păstrat identitatea de liberali dar am și căpătat curajul de a acționa… chiar fără milă, am realiza că șobolanii politici despre care vorbeam nu au nicio barcă de salvare pentru că: nu, NU și de data aceasta!

Ciprian Danciu
Facebook: Ciprian Danciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *