PNL Giurgiu – Interpretări uşor eronate ale directivelor de la centru

Încă de la bun început vreau să spun că azi, în acest moment, deocamdată nu văd în filiala municipală Giurgiu un candidat mai potrivit pentru alegerile locale din 2020 pentru primăria Giurgiu decât pe actualul președinte al PNL Giurgiu, Marian Măroiu. Din punctul meu de vedere, deocamdată, Marian Măroiu pare cea mai potrivită soluție și îmi asum public sprijinul pe care i-l voi oferi. Da, domnul Mihai Matei este un redutabil și valoros liberal și am convingerea că va aduce plus valoare în echipa liberală ce se va contura pentru 2020 indiferent care va fi candidatul PNL, Adrian Anghelescu este și el pilot, ce-i drept nu tocmai unicul din țară, poate nici unicul giurgiuvean, dar este. Marian Măroiu, însă, de la preluarea președinției PNL Giurgiu, desfășoară o muncă politică greu de egalat, o muncă politică pe care am apreciat-o și o apreciez și în baza căreia, pe lângă experiența domniei sale, susțin că deocamdată pare că este cea mai bună variantă a PNL Giurgiu reușind să coaguleze o echipă în jurul domniei sale. Poate aici este o mică problemă, totuși. Echipa este mai mult în jurul său, cu el ca centru, și poate mai puțin în spatele său, cu el ca motor dar și ca vârf de lance, dar este este doar opinia mea şi nu despre asta este vorba aici.
Am ezitat să mă exprim pe tema competiției interne pentru desemnarea candidatului PNL Giurgiu pentru primăria Municipiului Giurgiu deoarece am considerat inoportună acum abordarea subiectului și devierea atenției de la prăpădul produs atât la nivel de județ cât și la nivel național de ceata de agramați incompetenți din PSD. Dar dacă tot s-a deschis această discuție azi, în conferința de presă a PNL Giurgiu, simt că trebuie să îmi exprim punctul de vedere, așa cum am făcut-o întotdeauna. Am spus mai sus că eu nu am reușit până azi să identific o soluție mai bună decât Marian Măroiu dar asta nu înseamnă că nu pot spune că Marian Măroiu a greșit în interpretarea directivei venite de la centru în privința acestei competiții interne. Am convingerea că nu este vorba despre rele intenții şi cu atât mai puțin cred că este vorba despre teama de competiție a lui Marian Măroiu ci cred că este vorba doar despre o greşeală onestă în interpretare. Marian Măroiu a mai greșit, în opinia mea, și în momentul în care la emisiunea domnului Diaconescu la postul online Open TV a susținut că de la centru au venit astfel de ”recomandări”… ele nefiind simple ”recomandări” ci având titlu de obligativitate. A greșit interpretând că aplicabilitatea acelei directive este pentru alte filiale și nu pentru Giurgiu, a greșit interpretând că participarea la sondaj se validează în Biroul Politic Municipal când situația este cu siguranță diferită iar doar rezultatul sondajului va fi validat prin votul organizației, după ce vor fi participat TOȚI cei care doresc să participe. Desigur, participarea la sondaj este condiționată de depunerea de către solicitant a unor documente printre care și o declarație prin care se angajează să îl susțină pe candidatul care va fi desemnat, nu neapărat preşedintele de organizație municipală. Din punctul meu de vedere, o altă greșeală a fost, pe lângă aceea că s-a votat puțin cam devreme, într-o etapă cu totul diferită față de cea prevăzută în regulamentul trimis către toate filialele cu titlu, repet, obligatoriu și nu facultativ, că PNL Giurgiu nu a invitat și oameni reprezentativi ai comunității giurgiuvene dar neafiliați politic, să participe la această competiție, în măsura în care își asumau și înscrierea în PNL și în măsura în care considerau că au o viziune despre cum trebuie să arate municipiul din 2020 înainte. Ar fi fost o acțiune care ar fi arătat cu adevărat că PNL funcționează pentru comunitate, cum ar veni PNL pune comunitatea în centru. Desigur, timpul nu este pierdut și am convingerea că aceste greșeli de interpretare vor fi corectate în timp util fără a fi nevoie de contestații la centru și de analize, tot acolo, doar pe fondul unei erori, o eroare oarecumva de înțeles dat fiind că există multe alte probleme care ne ocupă timpul și atenția. 

Sunt convins că, într-un fel sau altul, situația se va corecta pentru că sunt sigur că nu m-am înşelat şi, cu mici sincope, PNL Giurgiu este pe drumul cel bun. Sunt convins că, într-un fel sau altul, fără necesitatea intervenției centrului, situația se va regla cu siguranță în spiritul ideilor fundamentale ale liberalismului şi în interesul primordial al Partidului Național Liberal atât ca organizație cât şi ca partid reprezentativ pentru oamenii care doresc să voteze cu formațiuni de dreapta, alungându-se orice suspiciune de organiție centrată asupra unei persoane şi revenind în punctul în care pesoanele lucrează în interesul organizației aşa cum organizația are ca obiectiv reprezentarea intereselor cetățenilor.

Ciprian Danciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *