PSD Giurgiu VS PSD Giurgiu – Circul de stat… degeaba

Un penibil circ se desfășoară de peste o lună între trei indivizi lăudăroși peste măsură dar incapabili să se laude, cu sinceritate or nu mințind, în fața giurgiuvenilor cu un singur lucru care ne interesează: ”v-am crescut nivelul de trai”. Oamenii aceștia ocupă funcții importante: preşedintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, preşedintele executiv al PSD Giurgiu, Marian Mina(finul lui Bădălău) şi preşedintele filialei municipale a PSD Giurgiu, Nicolae Barbu. Dacă aceşti trei oameni ar ocupa doar funcțiile politice, gâlceava lor, ce are un crunt miros de circ de stat… degeaba, ar fi absolut neinteresantă pentru giurgiuveni dar, din nefericire, giurgiuvenii poartă blestemul funcțiilor pe care aceşti indivizi le ocupă, Bădălău-senator şi ministru al Economiei, Mina- preşedinte al Consiliului Județean Giurgiu şi Barbu-primar al municipiului Giurgiu.
Început de multă vreme, odată cu manifestările de incompetență politică ale lui Marian Mina, pe atunci pus de nașul său în funcția de președinte al PSD Giurgiu, scandalul nu a luat sfârșit nici azi și este departe de a lua sfârșit până ce probabil acesta nu va fi tranșat într-un sens sau altul fie de alegători care să le ia ciolanul pe care se ceartă fie de conducerea centrală a PSD, de Dragnea pe care Bădălău nu a ratat nicio ocazie de a-l sabota.

Un nou episod al acestui dezgustător spectacol de circ politic care afectează în mod direct viața giurgiuvenilor a fost deschis de duoul naș-fin, Bădălău-Mina, cu ocazia repartizării cotei de 7,5% către primării. Atunci spațiul public a fost invadat cu informația că Bădălău și Mina se folosesc de banii publici, practic de banii giurgiuvenilor, pentru a șantaja primarii ca aceștia să aducă mai multe voturi PSD-ului la alegerile europarlamentare din 26 mai. O mizerabilă atitudine a conducerii PSD Giurgiu iar aceasta a fost expusă clar și de consilierii județeni liberali în ședința Consiliului Județean în care cu un tupeu de satrap peste județ, Marian Mina, în opinia mea cel mai slab și incompetent președinte de Consiliu Județean pe care județul Giurgiu l-a avut în ultimii ani buni, a refuzat să aloce acele fondurile pentru că, nu-i așa, așa a vrut el. La acel moment chiar și primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a denunțat public practicile echipei naș-fin. Într-un târziu Marian Mina a decis distribuirea fondurilor înainte de alegeri și am convingerea că asta doar pentru că s-a aflat constant sub presiunea mediatică generată de informația care a răsuflat, sub presiunea consilierilor județeni liberali și chiar sub presiunea pe care primarul PSD Barbu a aplicat-o public. Desigur, la distribuirea acestor fonduri Marian Mina a ales să pedepsească performanța unui primar liberal, Emilian Bănică, alocând comunei administrate de el cea mai mică sumă deși comuna este una mare și bine gestionată. Sau poate decizia a aparținut în mod exclusiv lui Bădălău cum deputatul PNL Florin Roman spunea ”să nu creadă cineva că Mina face ceva de capul lui, al ascultă ce-i zice Bădălău”.

În prima sa intervenție publică pe această temă, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu (din partea PSD, insist pentru că observ cum se încearcă o nejustificată disociere între Barbu și partid), a fost foarte vehement la adresa celor doi, acuzându-i de nepotisme, fiind sarcastic la adresa relației naș-fin și arătând că municipiul nu va primi de la Consiliul Județean, de fapt de la Bădălău și Mina, sumele ce i-au fost promise. Mai mult, primarul Barbu (PSD) a arătat clar că Mina și Bădălău intenționau să folosească banii publici spre a încerca să forțeze primarii să aducă mai multe voturi pentru PSD. ”Nu mai gândesc eu logic administrativ ori oamenii ăștia au luat-o pe arătură politic, că nu pot să înțeleg. Cum să blochezi un județ că aștepți alegerile europarlamentare să vezi cum votează lumea? Chiar așa de rău a ajuns PSD din numărul 1 pe țară să le fie frică că nu știu cum vor ieși alegerile și să blocheze primarii să-i vadă cum votează ca să existe o pârghie de a-i bloca într-un fel sau de a-i condiționa ca să vină să aducă rezultate?”, spunea la acea vreme primarul Barbu, președintele PSD Giurgiu filiala municipală.

Expus cu această măgărie politică, încolțit de presă și de consilierii județeni PNL, acuzat în clar de omul din PSD Giurgiu care, cel puțin la nivel teoretic, ”stă pe” cel mai mare număr de voturi ale PSD din județ, Niculae Bădălău ia taurul de coarne și iese într-o conferință de presă pentru a încerca să se apere dar mai mult pentru a-l „tăvăli” pe primarul Barbu și a-și marca teritoriul ca jupân în partid. Bădălău nu ezită să-l acuze pe Barbu de incompetență și minciună, uitând, parcă, faptul că este primarul care are două mandate sub sigla PSD, dar nici nu dă înapoi de la tot felul de afirmații prin care încearcă o miștocăreală ieftină, tipică unei bodegi din Bolintin.”Nu fă pe țăranu-n gară că s-au văzut mulți dintr-ăștia care s-au îmbrăcat cu un costum și se cred deștepți” spunea Bădălău la adresa lui Barbu după ce l-a acuzat că 70% dintre consilierii municipali sunt înrudiți cu el și că sunt oameni care au ajuns pe liste fără a fi muncit pentru partid, asta după ce l-a acuzat pe Barbu că a supradimensionat aparatul administrativ al Primăriei și că acest aparat funcționează prost.

Au venit sărbătorile și lucrurile s-au liniștit. Imediat după expirarea ”bunătății de Paște”, Barbu a ”descins” între cei mulți cu siteuri și cei doar câțiva care fac presă prin Giurgiu spre a… răspunde la răspunsul lui Bădălău. Încă de la începutul conferinței, Barbu a ținut să reitereze faptul că s-a încercat condiționarea distriburii banilor, a acelei cote de 7,5%, de rezultatele primarilor la alegeri. După ce a oferit câteva răspunsuri scurte legate de acuzațiile lansate de Bădălău vis a vis de negocierile primarului pe bugetul municipiului, Barbu a menționat și faptul că nereușitele sale din administrație sunt legate de lipsa de sprijin din partea conducerii PSD Giurgiu (Mina și Bădălău). Peste asta, le întoarce lui Mina și Bădălău acuzația de minciună făcându-i mincinoși și lansându-le provocarea de a merge împreună la un test poligraf spunând că Bădălău folosește ”intoxicarea opiniei publice”.

Probabil păcălit de cineva că ar fi vreun bun politician și iscusit orator, Marian Mina nu rezistă tentației de a arăta că este un mic și ridicol politician răspunzându-i lui Barbu și transmițându-i, atenție, ”poate oamenii votau altceva, un candidat care se pricepe să aducă bani la bugetul comunității și nu un fante de la Tulcea care să se smiorcăie în conferințe de presă și să-și bârfească colegii de partid!”. Am să zăbovesc puțin asupra acestei afirmații a lui Marian Mina. Afirmația în sine este absolut corectă, dar este spusă de persoana greșită. Nu de puține ori am spus că Barbu este un primar neperformant care pentru absolut orice problemă nerezolvată a municipiului, de la lipsa de investiții la reparații curente neefectuate, de la lipsa proiectelor mari pentru atragerea de fonduri europene la administrarea curentă a orașului, găsește tot felul de vinovați, nu de puține ori acuzând chiar locuitorii orașului. Dar, acesta este un mare ”dar”, tocmai incompetentul Marian Mina s-a găsit să-l acuze pe Barbu că nu știe să atragă bani? Mina care se laudă cu ”sume amețitoare” atrase în județ și nu din fonduri europene ci de la bugetul de stat? Să te lauzi cu echivalentul a aproximativ 180 milioane de euro în trei ani de la buget când doar municipiul Oradea a atras într-un an 280 milioane de euro, rețineți, doar din fonduri europene, ești de un ridicol absolut iar în aceste condiții nu ai căderea de a-l acuza pe Barbu că el nu atrage bani la bugetul Primăriei, ba ești chiar ultima persoană îndreptățită să facă așa ceva. Peste asta, Mina atinge cote maxime de penibil acuzându-l pe Barbu că, nici mai mult nici mai puțin, își bârfește colegii de partid. Am râs cu lacrimi când am citit asta. Adică tocmai Marian Mina acuză pe cineva, pe oricine, că-și bârfește colegii de partid? Același Marian Mina care nu în cercurile sale de apropiați ci cu mine vorbind și-a bârfit și chiar înjurat grobian colegii de partid? Serios, penibil… absolut jenant! Mostră a unei greu descriptibile lipse de caracter, dacă mă întrebați pe mine.

Fără a mai intra în detaliile acuzațiilor care zboară prin rondul ce desparte clădirea Primăriei Municipiului Giurgiu de clădirea Consiliului Județean Giurgiu, un lucru este absolut clar și anume acela că acest spectacol de circ atomic, care se desfășoară ”cu bunăvoința” liderilor PSD Giurgiu, afectează dezvoltarea județului și a municipiului. Oamenii ăștia care au cerut și au primit votul giurgiuvenilor se ocupă cu a se război între ei, cu a-și da afară unul altuia apropiații și cu a-și instala în scaune oameni care să le fie fideli și care, la rândul lor, să atace prin orice mijloace tabăra adversă. Războiul între ei le este preocuparea principală și nu dezvoltarea unuia dintre cele mai sărace județe din România, nu dezvoltarea domeniilor la care Giurgiu este repetentul țării, învățământ, investiții și atragere de investitori, atragere de fonduri europene, sănătate, infrastructură rutieră, apă și canalizare, gaze și multe altele. Nu, toate acestea nu contează, nu sunt nici măcar în plan secundar pentru ei, câtă vreme ei se bat între ei și reușesc pe voi să vă păcălească lăudându-se cu cârpeli și fluturându-vă sume ridicole comparat cu ceea ce s-ar putea face.

Aștept cu deosebit interes și nemărginită scârbă replica lui Bădălău care probabil nu va întârzia prea mult să apară după atacul lui Barbu nu doar la adresa lui Bădălău și a ”prețiosului” său fin, Mina, dar și, de exemplu, la nou numita șefă a ISJ Giurgiu, cea care nu a reușit să ia notă de trecere pentru o funcție de director al unei instituții de învățământ fapt care probabil o califică să conducă tot învățământul giurgiuvean.

Războiul continuă iar singurii învinși în această bătălie a orgoliilor nefondate sunt giurgiuvenii care se văd deveniți victime colaterale continuând să trăiască în unul dintre cele mai slab dezvoltate județe ale țării.

Ciprian Danciu

PSD Giurgiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *