Uimitoare ființe suntem noi, oamenii. De mii de ani umanitatea se învârte pe fond în acelaşi cerc de probleme, situații, soluții şi greşeli care se repetă, la un nivel mai mic sau mai mare, cu o oarecare ciclicitate. Am mai spus, istoria ne oferă, noi trebuie să ştim să luăm. Evoluția Imperiului Roman este o carte deschisă şi accesibilă oricărui individ mai puțin pasionat de ”almanahe”.
Din căderea Imperiului Roman ar fi putut învăța şi politicienii zilelor noastre. Într-o prezentare absolut superficială şi mai scurtă decât ar apărea într-o enciclopedie de buzunar, pentru a nu vă plictisi şi a nu mă îndepărta de subiect, aş aminti despre căderea Imperiului Roman doar atât. După o lungă serie de războaie încununate de succes, Imperiul Roman a fost aruncat în haos pe fondul dezvoltării unui tip de anarhie militară pornită de faptul că legiunile romane au început să-şi proclame comandanții ca împărați fapt ce a dus, evident, la multe războaie civile şi, în ultimă instanță, la împărțirea în două a puternicului Imperiu Roman. Cea mai notabilă dintre ultimele tentative de reunificare a Imperiului a constat în edictul de toleranță religioasă dat de Impăratul Constantin prin care creştinismul devenea religie favorizată, Constantin sperând că sub o singură şi importantă religie imperiul se va reunifica. Unii istorici susțin că stagnarea agriculturii în imperiu împreună cu o creştere demografică rapidă au generat o gravă criză a alimentelor care a constituit principala cauză a căderii imperiului, oamenii fiind înfometați la propriu şi, din acest motiv, cu mult mai expuşi maladiilor acelor vremuri. Alți istorici susțin că războaiele civile au fost principala cauză.
În România s-a creat, vreme de 28 de ani, un mic imperiu. Imperiul PSD. Se pare că asistăm acum la începutul căderii acestui imperiu. Prin analogie cu cele de mai sus, imperiul PSD este acum în plin război civil. Legiunile județene ale imperiului îşi proclamă comandanții împărați, cum se întâmplă la Giurgiu cu Bădălău, de exemplu, iar senatori fără legiuni se văd şi ei țiitori de oşti, cum se întâmplă în cazul lui Codrin Ştefănescu, de exemplu. În acest context Dragnea încearcă azi să dea un edict de toleranță religioasă proclamând hoția ca principală religie a imperiului pe care-l diriguieşte dar nu fără a introduce şi o ”şopârlă” numindu-şi oamenii de încredere ca prelați şi unici propovăduitori ai religiei. Desigur, ”şopârla” a fost observată iar comandanții autoproclamați împărați se zbat ca peştele pe uscat pentru a deveni ei măcar prelați, dacă de la titlul de împărat şi-au luat gândul. În acest timp, populația este înfometată, chiar şi pe fondul stagnării agriculturii, dar şi datorită politicilor falimentare ale unui guvern compus din incompetenți uşor calificabili drept idioți. Prețurile au sărit în sus, inflația este în creştere galopantă, leul se prăbuşeşte, dobânzile cresc iar acesta este doar începutul declinului economic.
Toate acestea cumulate duc la căderea imperiului PSD, o cădere al cărei început este confirmat de ultimele sondaje de opinie.
În urmă cu ceva vreme a fost dat publicității un sondaj SOCIOPOL, firma de casă a PSD, care arăta aşa: PSD 34%; PNL 33%; USR 12%; ALDE 5%. La doar două zile de la sondajul SOCIOPOL a apărut un alt sondaj, de această dată comandat de USR şi efectuat de IMAS, ale cărui rezultate sunt: PSD 28,6%; PNL 29,4%; USR 11,2%; ALDE 10,6%. La aceste sondaje eu adaug şi rezultatele alegerilor locale parțiale de anul trecut alegeri în care Partidul Național Liberal a învins PSD. Atunci toată lumea ignora rezultatul acelor alegeri, rezultat confirmat, oarecum, chiar şi de sondajul firmei de casă a PSD.
Imperiul PSD a început să cadă, asta este clar. Ceea ce oamenii din fruntea PSD ar fi putut să înțeleagă şi să învețe din istorie nu a fost scris nici în ”almanahele” şi nici pe etichetele sticlelor de vin şi de pepsi pe care ei le citesc.
Imperiul cade, să-l ajutăm să cadă mai repede.
Ciprian Danciu