Pustiirea județului Giurgiu

Nu mai este niciun secret faptul că județul Giurgiu este unul dintre cele mai sărace județe ale României. Este o stare de fapt pe care giurgiuvenii o simt pe pielea lor, o văd în portofelele şi frigiderele lor fără a avea nevoie de date statistice pentru a le confirma situația.
Sărăcia este unica armă electorală a PSD şi asta este o certitudine. Sărăcia este arma prin care PSD îşi controlează electoratul ținându-l captiv discursului imbecilo-populisto-egalitarist şi dependent de ajutoare de la stat. Județul Giurgiu este acum ”noul Teleorman”, un județ în care Excelența Sa Marian Mina şi senatorul ”Ficățel” doresc si reuşesc să impună recurența rețetei lui Dragnea de la Teleorman pentru stăpânirea populației: amplificarea sărăciei.
Ieri Ziarul Financiar publica o statistică dureroasă conform căreia în județul Giurgiu doar unu din opt locuitori are un loc de muncă fapt ce atribuie județului Giurgiu ultimul loc din România ca rată de angajare. Până şi județul Teleorman stă mai bine decât județul Giurgiu, în Teleorman rata angajării fiind 16% spre deosebire de Giurgiu unde rata angajării este de 13 %. Pentru a înțelege proporțiile dezastrului, îmi permit să fac o comparație, Kampala, capitală a Ugandei, țară africană în curs de dezvoltare lovită de războaie şi conflicte interetnice, are acum o rată a angajării de… 47%. Principala problemă este depopularea județului prin migrație internă sau externă, constantându-se că cei care mai au un loc de muncă lucrează la stat, primării, spital, şcoli, compania de drumuri, CJ şi direcțiile subordonate. Cu alte cuvinte, din depopularea județului prin migrație înțelegem un lucru simplu şi dureros anume că giurgiuvenii, pentru a scăpa de sărăcie, s-au mutat fie în oraşe mari din România unde să poată munci fie… au plecat din țară. Cu ceva vreme înaintea alegerilor locale din 2016, în emisiunea Audiența a postului Giurgiu TV, Dana Danciu, vicepreşedinte PNL Giurgiu, era întrebată de ce a ales să se implice în viața politică a județului iar răspunsul a fost scurt şi simplu, anticipând, parcă, statisticile şi concluziile prezentate ieri de Ziarul Financiar: ”pentru că nu vreau să plec din Giurgiu! Pentru că, dacă nu ne implicăm, Giurgiu va ajunge un județ fantomă”. Cifre reci care nu fac decât să confirme ceea ce se vede cu ochiul liber: sărăcia lucie dintr-un județ condus de Excelența Sa Marian Mina şi naşul său, senatorul ”Ficățel”.
Desigur, județul Giurgiu nu este ultimul doar la acest capitol şi reuşeşte extraordinara performanță, sub mândra conducere a Excelenței Sale Marian Mina, să fie ultimul sau penultimul şi în alte domenii. Economic este un județ în colaps care, chiar pe fondul unei creșteri a PIB la nivel național, înregistra o scădere a PIB de 3 procente. Un raport de 1,97 pensionari la 1 activ vine la pachet cu penultimul loc între județele țării la valoare adăugată în economie și la rata de promovare a examenului de bacalaureat în 2017 dar este primul ca rată a analfabetismului, 4% fiind cel mai mare procent de analfabeți din țară. Doar undeva la 40% din gospodăriile județului sunt racordate la canalizare.
În timp ce județul este părăsit de locuitori, singura comună aparent înfloritoare fiind Iepureşti unde sunt 2000 de persoane cu domiciliul flotant numai bune pentru a vota PSD, altfel… comuna este un dezastru, în vreme ce oamenii rămaşi în județ se zbat între sărăcie şi subdezvoltarea județului, nu contenim a citi despre mărețele realizări ale Excelenței Sale Marian Mina, şi, printre picături, îl mai şi auzim ieşind pe la televiziuni unde se exprimă mai rău decât cel ce-i este, aşa cum reiese din poze, idol în domeniul muzical, Adi Minune, demonstrând un înalt nivel de erudiție când spune ”bă nene”, ”investițiile care le-am făcut” sau ”credeți-mă ce vă spun”, acestea fiind doar trei din sutele de exemple disponibile.
Mulțumim din inimă iubitului conducător! Mai are cineva prin Giurgiu vreo coajă de pâine uscată s-o-mpartă cu vecinul?

Ciprian Danciu

Giurgiu

,
One comment to “Pustiirea județului Giurgiu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *