Romania-tara tinuta in detentie de… detinuti si ministrul Justitiei

Am mai spus-o, ador aceste vorbe ale lui Cioran ” In istorie exista doua feluri de razvratiri: ale exploatatilor si ale parazitilor. A nu fi confundate.”
Iata Romania moderna, Romania presupus civilizata, vazandu-se prizoniera propriilor detinuti. In Romania anului 2018, in anul Centenarului Marii Uniri, romanii sunt pusi intr-o situatie dezgustatoare, degradanta pentru conditia de om cinstit, cu frica de lege si de Dumnezeu, cu o constinta aflata la locul ei. Talharii, violatorii, criminalii toti vor fi platiti de oamenii cinstiti. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, propune acordarea de plati compensatorii tuturor detinutilor care si-au ispasit sau isi ispasesc pedeapsa in conditii improprii incepand cu anul 2012, adica… toti. Dupa ce legea recursului compensatoriu a facut ravagii, ministrul Justitiei propune, cu alte cuvinte, obligarea victimelor infractorilor la plata indirecta, prin taxe si impozite, a unor despagubiri catre agresorii lor. Greu si de minte intunecator sentiment este acela care ma incearca acum gandindu-ma la ce anume simt victima unui viol si familia ei, la ce anume simte familia careia i-a fost rapit un membru de catre unul dintre cei aflati azi in detentie, la ce anume simte victima unei talharii cu violenta pentru ca fiecare dintre acestia vor sfarsi prin a-si plati agresorii din banii pe care ei ii dau la stat. Greu si de minte intunecator sentiment ma incearca gandindu-ma la mizeria din spitalele Romaniei si la faptul ca niciunul din pacienti nu este despagubit de stat pentru traumele psihice prin care trec ei si familiile lor datorita lipsei medicamentelor vitale sau din cauza conditiilor de spitalizare, in unele cazuri, daca nu in majoritatea cazurilor, deloc diferite fata de conditiile de detentie. Poate doar mancarea sa fie mai proasta in spitale si lipsa televizoarelor si a saltelelor din saloanele de spital sa faca diferenta. Nu stiu daca la traumele copiilor din centrele de plasament se gandeste cineva din anturajul domnului ministru al Justitie sau daca la conditiile de prin multe camine de batrani se gandeste ministrul. Nu cred ca se gandesc preocupati fiind de interpretarea lipsita de logica a unor decizii CEDO care NU obliga statul roman la astfel de masuri insa care obliga statul roman la a face investitii pentru imbunatatirea conditiilor de detentie, o pretentie normala. De altfel, ministrul Justitiei nu se gandeste nici macar la oamenii pe care-i are in subordine, personalul din Administratia Nationala a Penitenciarelor, fapt confirmat chiar de liderii sindicali. L-am contactat pe domnul Mogildea Ionut, ofiter psiholog la Penitenciarul Giurgiu si preşedinte al Sindicatului Fraternitatea din Penitenciarul Giurgiu, pentru a obtine un punct de vedere si de la a patra parte implicata, alaturi de detinuti, minister si noi, cei ce urmarim consternati din afara dezvoltarea aberatiei lui Tudorel.

”Anul trecut am centralizat noi (n.a. la nivel sindical) peste 98 de ultraje serioase, cu vatamari corporale. Si la Giurgiu am avut un caz. In conditiile in care nu ni se platesc ore suplimentare si conditiile de munca sunt sub orice nivel al decentei, ministrul Justitie a venit cu ideea de a crea un sistem prin care sa recompenseze, practic, detinutii pentru comportamentele antisociale. Pe langa legea recursului compensatoriu, prin care s-au eliberat detinutii mult mai devreme de termenul de executare a pedepselor, s-a gandit sa faca un proiect de lege prin care sa-i recompenseze in bani fiecare detinut urmand sa primeasca conform estimarilor noastre intre 16.000 si 24.000 de euro pentru faptul ca a stat in detentie. Calculati, ultima suma avansata de ministru a fost 8 euro pentru fiecare zi petrecuta in detentie. Din 2012, de cand a zis ca vrea sa fie aplicabila legea, vedeti ce sume sunt… tineti cont ca nu discutam doar despre cei aflati in detentie la acest moment ci legea va fi aplicabila si celor eliberati in ultimii 5-6 ani. Acesta este înca unul dintre motivele pentru care solicitam demiterea ministrului Justitiei. Este o inechitate clara creata intre victime si agresori, se incurajeaza infractionalitatea. Ganditi-va ca multi dintre ei vin intr-un mediu in care conditiile sunt mai bune decat in multe spitale, chiar si decat in unele scoli. Vin intr-un mediu in care li se asigura totul si, pe deasupra, pleaca acasa si cu bani. De unde? Din taxele platite de catre victime. Am avut un caz in care detinutul, eliberat in baza recursului compensatoriu, s-a intors in doua saptamani dar ganditi-va ca multi dintre cei eliberati care au recidivat inca nu au intrat pe portile penitenciarelor ei fiind acum in judecata, in arestul politie… deci este falsa ideea avansata de ministru ca rata de recidiva nu este mare la cei eliberati pe recursul compensatoriu, asta se va vedea peste ceva timp. Ii recompenseaza, practic, de doua ori. Ii incurajeaza.”- a declarat ofiterul psiholog Mogildea Ionut.

Intrebat daca la nivel de federatie sindicala s-au facut si estimari ale posibilului impact asupra bugetului, domnul Mogildea a raspuns ca nu deoarece este destul de dificil de estimat insa, doar pentru a ne forma o idee generala, la ora actuala se afla in detentie un numar de aproximativ 26.000 de persoane. Asta inseamna ca doar pentru un an statul va plati aproximativ 76 de milioane de euro celor 26.000 de detinuti. Asta DOAR pentru un an. Oameni buni, 76 de milioane de euro doar plati compensatorii pentru conditiile de detentie. Oare nu se pot construi doua penitenciare moderne cu acesti bani? Vorbim despre o suma imensa aferenta unui singur an iar, daca memoria nu ma inseala, in 2015-2016 se ajunsese la o cifra de varf de 34.000 de detinuti, adica pentru anul acela exista posibilitatea ca statul sa plateasca undeva la 98 de milioane de euro! 98.000.000 EURO! Cate penitenciare se pot construi si cate penitenciare se pot moderniza cu acesti bani??? Peste asta, angajatilor Administratie Nationale a Penitenciarelor nu li se platesc orele suplimentare efectuate pe fondul unui deficit de personal de 5000 de locuri, vezi doamne… nu sunt bani! Pai de unde scoate ministrul Justitie 76 milioane de euro intr-un an pentru a plati catre detinutii?
Unde-i echitatea? Unde-i logica? Unde-i echilibrul? Unde este moralitatea?
UNDE AJUNGEM?!?!?! 

Ciprian Danciu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *