În cursul zilei de azi 100 de lideri ai sindicatelor din penitenciare reunite sub Federatia Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) se vor prezenta la Guvernul României pentru a purta discuții cu premierul Vasilica Dăncilă.
FSANP solicită, cu subiect şi predicat, demisia ministrului Justiției pentru incompetență şi lipsă de responsabilitate, ambele acuzații fiind solid justificate de liderii sindicatelor din penitenciare. Astfel aceştia îi reproşează ministrului Toader, printre altele, gestionarea dezastruasă a Administrației Naționale a Penitenciarelor susținând că ministrul manageriază ”în regim de fără frecvență” un sistem care este funcțional 24 din 24 de ore. De asemenea, ministrului i se impută şi blocarea sau întârzierea modernizării penitenciarelor şi a construirii de noi penitenciare, refuzul de a dispune măsuri şi a opri favorizarea ”deținuților-VIP” şi faptul că nu a dus la bun sfârşit niciunul din proiectele pe care le-a prezentat pompos în repetate rânduri.
Dar nu doar ministrul Toader este motivul acțiunilor sindicale declanşate legal şi justificat de FSANP. Sindicaliştii îi vor prezenta premierului Vasilica Dăncilă şi alte doleanțe absolut rezonabile şi soluții la probleme arzătoare dintre care îmbunătățirea condițiilor de lucru în penitenciare, plata restanțelor salaraiale aferente efectuării de ore suplimentare datorită deficitului de personal din sistem, luarea de măsuri pentru eliminarea deficitului de personal(deficit care nu doar genereaza suprasolicitarea pesonalului angajat dar reprezintă un risc major de securitate a penitenciarelor) şi repararea inechităților produse de legislația haotica în materie de salarizare şi pensionare.
Sindicaliştii vor prezenta şi o serie de modificări legislative şi de proiecte de o urgentă necesitate în domeniu, modificări şi proiecte ce vin nu doar în sprijinul îmbunătățirii condițiilor de lucru pe care lucrătorii din penitenciare le au dar vin să rezolve şi problema prea mult trâmbițatelor amenzi de la CEDO însă, mai presus de orice, vor îmbunătăți nivelul de securitate al cetățenilor.
La aceste demersuri ale FSANP s-a alăturat şi Sindicatul Fraternitatea din Penitenciarul Giurgiu iar la negocierile cu premierul Dăncilă va participa şi domnul Mogîldea Ionuț, ofițer psiholog şi preşedinte al Sindicatului Fraternitatea din Penitenciarul Giurgiu. Contactat telefonic, domnul Mogîldea a declarat:
”Sindicatul Fraternitatea face parte din FSANP, organizatorul acțiunii, şi, mai nou, avem un protocol de colaborare cu SNPPC, condus de domnul Coarnă.
Am hotărât ca astăzi să-i prezentăm premierului doleanțele noastre printr-o delegație de 100 de sindicalişti din toată țara. Am solicitat şi o autorizație pentru organizarea unui protest, cerere care, desigur, ne-a fost refuzată.
În primul rând solicităm demiterea domnului ministru al Justiției, Tudorel Toader, pentru indiferența sa față de ceea ce se întâmplă în sistem. În al doilea rând, solicităm îmbunătățirea condițiilor de muncă. Chiar ne simțim nedreptățiți în sensul că pentru unii deținuți se creează condiții de detenție care sunt chiar cu mult mai bune decât condițiile de spitalizare din multe spitale din România în vreme ce pentru salariații din Administrația Penitenciarelor, cei care au misiunea de a-i păzi pe deținuți, sunt condiții rele de muncă şi aici mă refer, de exemplu, la faptul că, la nivel de sistem, sunt peste 1 milion de ore suplimentare efectuate de personalul din penitenciare. Pentru că legea prevede ca aceste ore suplimentare nu sunt plătite, se abuzează şi asta pe fondul unui deficit de personal foarte mare, în jur de 5000 de locuri.”
Sindicaliştii nu sunt foarte optimişti în privința şanselor de succes a demersurilor lor însă declară că în vreme ce promovează dialogul, sunt pregătiți de proteste avertizând că, dacă Guvernul României se dovedeşte a fi insensibil la problemele sesizate, proteste vor fi organizate în fiecare penitenciar din țară, proteste ce vor fi însoțite de refuzul de a mai efectua ore suplimentare fapt de natură a bloca activitatea penitenciarelor.
Ciprian Danciu